Dolar 40,0255
Euro 46,9383
Altın 4.246,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 27°C
Açık
Sinop
27°C
Açık
Per 28°C
Cum 27°C
Cts 28°C
Paz 28°C

İklim Kanunu ile Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Yatırımlarında Devrim Niteliğinde Yeni Dönem

İklim Kanunu ile Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımlarında devrim yaratan yenilikler ve yeni dönem hakkında bilgi edinin.

İklim Kanunu ile Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Yatırımlarında Devrim Niteliğinde Yeni Dönem
9 Temmuz 2025 16:12

Türkiye’nin net sıfır emisyon hedefi kapsamında hazırlanan İklim Kanunu, enerji ve çevre alanlarında önemli değişiklikler getiriyor. Kanun, kamu ve özel sektörün yenilenebilir enerji kullanımını, enerji verimliliğini ve hammadde tasarrufunu zorunlu hale getiriyor. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Dr. İbrahim Erden, düzenlemenin düşük karbonlu üretim teknolojilerine güçlü destek sağlayacağını belirtti.

Yasaya göre, tüm strateji, plan ve programlarda yenilenebilir enerji yatırımlarına öncelik verilecek. Her ilde oluşturulacak İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulları, yerel düzeyde iklim politikalarını yönetecek. Ayrıca Türkiye Yeşil Taksonomisi ile çevresel hedeflere hizmet eden ekonomik faaliyetler sınıflandırılarak finansal desteklerden yararlanacak.

Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) gelirleri ve diğer iklim fonları, çevre dostu yatırımların finansmanında kullanılacak. Dr. Erden, başta rüzgar enerjisi olmak üzere, hibe, yeşil tahvil, garanti ve sigorta destekleriyle bu projelerin finansal açıdan daha cazip hale geleceğini ifade etti.

Kurulacak Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi ile elektrik üretim sektöründeki emisyonlar izlenecek ve fiyatlandırılacak. Sistemin teknik altyapısı EPİAŞ tarafından işletilecek, piyasanın gözetim ve denetimi ise EPDK tarafından yürütülecek. Tüm kamu kurumlarının plan ve stratejilerini İklim Kanunu ile uyumlu hale getirmesi için son tarih 31 Aralık 2027 olarak belirlendi.

TÜREB Başkanı Dr. İbrahim Erden, yeni düzenlemeyle birlikte finansmana erişimin kolaylaşacağını ve iklim dostu yatırımların öncelik kazanacağını vurguladı. Erden, yatırımcı ve paydaşların süreçleri yakından takip ederek stratejilerini kanuna uyumlu şekilde güncellemeleri gerektiğini söyledi.

YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.