Dolar 34,0807
Euro 37,6550
Altın 2.740,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 28°C
Az Bulutlu
Sinop
28°C
Az Bulutlu
Sal 28°C
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 28°C

İBB Başkan Adayları Ortak Yayına Çıktı

20 Haziran 2019 17:54

Dünyada siyasiler arasında televizyon münazaraları Amerika Birleşik Devletleri’nde 1950’lilerin sonunda başladı.

Dünyada siyasiler arasında televizyon münazaraları Amerika Birleşik Devletleri’nde 1950’lilerin sonunda başladı. O günden bu yana birçok ülkede tercih edilen bir yöntem olarak kullanılıyor. Ülkemizde 16 Haziran akşamı 17 yıldır unuttuğu bir geleneği hatırlattı. 2002’den bu yana ilk kez adaylar televizyon münazarasına katılarak tezlerini ortaya koydu eksiklerine rağmen, bu münazara unutulmuş bir demokratik pratiğin hayata geçirilmesi olumludur.

Aslında “Seçim neden tekrarlanıyor?” konusu üzerinden tartışılması gerekli iken; “Tarihi Buluşma” adı altında, kim daha güler yüzlü, kim daha kucaklayıcı görüntü verme yarışına girildi. Seçim meydanlarında bilinen konuşmalarının dışında bir şey yoktu. Son soruya kadar tarafların birbirlerine soru sormasının yasak olduğu bir tartışma. Tek moderatörlü, süre kısıtlı, soruların bir kısmı varsayımla başlayan bir tartışma izledik.

Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki tartışma pek çok eksikliğine rağmen demokrasi açısından olumlu da görülebilir. Yıllar sonra da olsun insanımız heyecanlandı programı ciddiye aldı, program sunucusundan katılımcılarına kadar kendilerini bir sınavda hissettiler. Yeterli olmasa da tartışabilmek konuşmak Demokrasi adına iyidir. Partiler için, halk için, yeni siyasetçi kuşaklar için, medya  için iyidir. Ne kadar çoğalırsa Tek Adam kültürü ortadan kalkar.

İnsanımız olağanüstü bir tartışma olacağını düşünürken, hiç de beklentileri karşılamayan bir tartışmayla karşılaştılar. Cumhurbaşkanının inşa ettiği olağanüstü kutuplaşma, düşmanlaştırıcı ve muhalefeti  teröristle eşitleyen siyaset dilini iki tarafta böyle bir dil kullanmayarak demokrasimiz için bir kazanç olmuştur. Bir de böyle bir formatta, tartışmayı yöneten gazetecinin öne çıkıp tartışmacıları sıkıştırma şansıda olamazdı… Kazanılan tek şey televizyonlarda her akşam sunulan düzeysiz tartışmalara bu programın ders vermiş olmasıdır.

31 Mart seçimleri öncesi münazara isteyen Ekrem İmamoğlu, 16 Haziran günü yapılan münazaraya Binali Yıldırım’a “Hayır” dememek için çıkmış… Binali Yıldırım’ın Ekrem İmamoğlu ile arasındaki farkı kapatacak “Kırılma” için bir zemine dönüştüremedi. He rşey bir tarafa finaldeki samimi konuşmalar ortamı serinletmiştir. Ülkemizin bu gibi diyaloglara çok ihtiyacı var… Tüm farklı görüşlere, tüm siyasilere… Özlemsiz böyle münazaralara. Umarım iyi bir başlangıç olur. Özellikle programın sonunda Ekrem İmamoğlu’nun kendi ve Binali Yıldırım ailesi ile birlikte fotoğraf çektirme önerisiyle olumlu bir tepki aldığı kanısındayım.

Münazara kime yaradı? Sorusuna cevabım ise; Ak Parti tabanı ilk kez Ekrem İmamoğlu’nu baştan sona kadar dinlemiş oldu. 31 Mart gecesinden bu yana olan süreci onun ağzından dinledi. Projelerini ve vaadlerini dinledi. Ekrem İmamoğlu’nu tanıdı ve Binali Yıldırımla karşılaştırma imkanı verdi. Ak Parti tabanına görsel medya aracılığıyla ilk defa ulaştı. Ekrem İmamoğlu için bunun anlamı ve değeri çok büyük olmuştur.

YORUMLAR

  1. Sevki basar dedi ki:

    İptal olan bir secim niye tartışması yapılsın, iptali eden kendileri degil, yuvarlak kelimeler ile yazı yazarken taraflılıgınızı gizleyememissiniz, oturduğu yerden her konuda yazı yazmak bana emin cölaşmayanı hatırlattı