Dolar 32,3470
Euro 35,0988
Altın 2.307,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 14°C
Pts 16°C

Hamsi Denilince Akla…

Sinop’un da vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan hamsinin unutulmaya yüz tutmuş 28 farklı çeşidinin gelecek nesillere aktarılması için çalışma başlatıldı.

Hamsi Denilince Akla…
Aslan Özdemir
24 Kasım 2017 14:21

Sinop’un da vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan hamsinin unutulmaya yüz tutmuş 28 farklı çeşidinin gelecek nesillere aktarılması için çalışma başlatıldı.

Hayrettin Kaya

Giresun Halk Eğitim Merkezi Müdürü Harun Karabürk gazetecilere yaptığı açıklamada, müdürlük olarak kaybolan lezzetlerin yeniden ortaya çıkarılması için çalışma başlattıklarını belirterek, yöresel mutfağı yaşatmayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı amaçladıklarını söyledi. Geçmiş yıllarda ısırgan, karalahana ve fındık başta olmak üzere bölgede yetişen bazı otların kullanıldığı yemekler ile hamur işlerine yönelik projeler geliştirdiklerini dile getiren Karabürk, bu yöndeki çalışmalarının devam ettiğini anlattı. Karabürk, vejetaryen ağırlıklı mutfağa sahip Giresun’da, hamsinin bölge halkı tarafından çok sevildiğine işaret ederek, hamsinin geçmişte onlarca yemekte kullanıldığını ancak son yıllarda bunların birçoğunun unutulmaya yüz tuttuğunu kaydetti.
Zamanla yok olmaya başlayan hamsili lezzetleri yeniden ortaya çıkartmak için proje başlattıklarını ifade eden Karabürk, yaptıkları araştırmalarda hamsinin 28 çeşit yemeğinin olduğunu belirlediklerini, bunların bir kısmını tekrar gün yüzüne çıkarttıklarını vurguladı. Hamsi çorbası, hamsili karalahana dolması, hamsi kaygana, hamsili karalahana diblesi ve hamsi köftesinin bu yemeklerin en önemlileri olduğuna dikkati çeken Karabürk, “Bunları yeniden ortaya çıkarttık. Yine bilinen bazı mevcut lezzetler de yöreye özgü pişirme yöntemleriyle yeniden canlandırıldı. Araştırmalarımız devam ediyor.” dedi.
Karabürk, geleneksel lezzetlerin yanı sıra yeni tatların da ortaya çıkarıldığını belirterek, “Hamsi pide, hamsi burger ve hamsi kebabı gibi yeni tatlar üzerinde de çalışıyoruz. Ortaya çıkan geleneksel ve yeni tatların turizm işletmelerinin menülerine girmesi için girişimlerimiz olacak.” diye konuştu.
“Çocuklar tüketsin” diye hamsi burger

Halk Eğitim Merkezi aşçılık kursu öğreticisi Semiha Top ise kursiyerlerle yürütülen projede önemli başarılar elde ettiklerini söyledi. Tatlısı hariç balığın geçmişte yemek ve hamur işlerinde kullanıldığına işaret eden Top, “Hamsi geleneksel mutfağımızda önemli yere sahip. Onlarca çeşit yemeği ve hamur işi yapılıyormuş. Günümüze kadar sadece birkaç çeşidi gelebilmiş durumda.” dedi.
Top, özellikle çocukların daha fazla hamsi tüketmesi için hamburger, pide ve ekmeğe hamsi eklediklerini anlatarak, “Hamburgerde hamsi köftesi kullandık. Yine hamsi pidesi ve hamsili beyaz ekmek ürettik. Ayrıca içerisinde hamsi olan makarna sosları, börekler ve poğaçalar imal ettik.” diye konuştu. Vitrin Haber

Hamsi Denilince Akla... Hamsi Denilince Akla... Hamsi Denilince Akla... Hamsi Denilince Akla... Hamsi Denilince Akla...  Hamsi Denilince Akla... Hamsi Denilince Akla...  Hamsi Denilince Akla... Hamsi Denilince Akla... Hamsi Denilince Akla... Hamsi Denilince Akla... Hamsi Denilince Akla...

YORUMLAR

  1. gülsüm moloz dedi ki:

    hamsi denince akla ilk karadeniz gelir ve tabikide sinopda karadenizin bel kemiklerinden bir yer o yüzden herşey burdanda çıkar