Dolar 32,5811
Euro 34,8042
Altın 2.505,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 16°C
Sal 20°C

HAC VE KURBAN AYI ZİLHİCCE

5 Temmuz 2022 18:57

Günler, aylar birbirini kovaladı ve mübarek Ramazan Ayını idrak ettikten sonra Kurban Bayramına da artık sayılı günler kaldı. Ömrü olanlar bayrama erişecek ve imkanı olup da kurbanını hazırlayanlar da kurbanlarını kesecekler inşallah.

Ancak bizi mutlu edecek, heyecanlandıracak ve sevap hanemizi doldurmamıza vesile olacak olan süreç sadece bayram günlerinden ibaret değil. Bundan daha da geniş bir süreci kapsıyor ve biz bu geniş sürece çoktan girdik. Bu günler 30 Haziran’da başladı ve Kurban Bayramının 4. gününe kadar devam edecek.

SEVABI BOL 13 GÜN

Kur’an-ı Kerim’de önemli şeylere yemin edilir. İşte Fecr sûresinin 2. âyetinde zilhicce ayının ilk on gecesine de yemin edilmiştir.
Hz. Peygamber’de s.a.s. hadisleriyle bu “on güne” vurgu yapmıştır;
“Allah katında ibadet edilecek -sâlih amel işlenecek- günler içinde zilhiccenin ilk on gününden daha hayırlısı yoktur” (Buhârî, “ʿÎdeyn”, 11)
Ayrıca bu günlerde bir müminin neler yapması gerektiği babında da Allah Rasulü’nün “Allah katında zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha değerlisi yoktur; bugünlerde tesbihi çok yapın; tahmîdi, tehlîli ve tekbiri çok söyleyin” buyurduğu nakledilir (Şevkânî, Neylü’l-evṭâr, III, 354).
*tahmid: elhamdülillah
*tehlil: lailahe illallah

BU GÜNLERİ NASIL DEĞERLENDİRMELİYİZ?

Hacca gidemeyen diğer Müslümanlarla birlikte birlikte bizim de yapmamız gereken ibadetler vardır.

DAHA ÖZENLİ BİR İBADET HAYATI VE DUA

30 Haziran’dan itibaren başlayan bu önemli günlerde ibadetlerimizi daha itinalı yapabilir ve çokça dua edebiliriz. Özellikle Arefe günü Arafat’ta Hacı adaylarının yaptığı dualarla eş güdüm halinde olmak, aynı anda el açıp dua etmek maneviyatlı çok güzel bir atmosfere girebilmemize vesile olacaktır. Resûl-i Ekrem s.a.s. zilhiccenin ilk dokuz günü sürekli oruç tuttuğu için bu günlerde oruç tutmak müstehaptır.

KURBAN KESMEK

Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre kurban kesmek dinen zengin sayılan Müslümanlara vacip’tir. Hz. Peygamber s.a.s. kurban bayramı gününde ashabına şöyle buyurmuştur:
“Bu gün ilk yapacağımız iş bayram namazını kılmaktır. Sonra gidip kurbanlarımızı keseceğiz. Kim böyle yaparsa benim sünnetime uymuştur….”( Müslim, Edâhî, 7)
Sahabenin; “Kurban nedir?” sorusuna Peygamberimiz: (s.a.s.)

“Babanız İbrahim’in sünnetidir.” buyurmuş, “Ey Allah’ın Elçisi! Kurban ibadetinden bize ne kadar sevap verilir“ ,sorusuna?” ise “Yünlerinin her bir kılına on hasene sevap verilir” buyurmuştur. (Tirmizî, Edâhî, 1, IV, 83)

TEŞRİK TEKBİRLERİ

Kurban Bayramı yaklaşırken unutmamamız gereken şeylerden biri de Arefe günü sabah namazından itibaren, bayramın 4. günü ikindi namazına kadar farz namazların hemen sonrasında bir kez teşrik tekbirini getirmektir. Bu tekbirler hükmen vaciptir.

Bayramlar ayrıca birbirimizle kenetlenmemize, dargın olanlarımızın barışmasına vesile olabilen büyük bir potansiyele sahiptir. Zira o günler Allah cc tarafından belirlenmiş rahmet ve bereket günleridir. Ancak bu rahmete nail olabilmek için elbette kulların bu değerin farkında olması Bayramın ne olduğunun bilincinde olması gerekir. Akraba ve büyüklerin ziyaret edilmesi her bayram olduğu gibi bu bayramın da olmazsa olmazları arasında olmalıdır.

Bu satırlarla yazımıza son verirken siz değerli halkımızın Mübarek Kurban Bayramını şimdiden en içten dileklerimle tebrik eder, bu kıymeti yüksek günlerin memleketimiz ve İslam Alemine hayırlar getirmesini Yüce Allah’tan niyaz ederim.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.