Dolar 32,3430
Euro 35,0087
Altın 2.324,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

GEZİCİ FESTİVAL SİNOP’TA

Ankara, Sinop ve Kastamonu’da dolu salonlara oynayan ve çoğu gösterimine bilet bulunamayan festival bir yılı daha geride bıraktı.

GEZİCİ FESTİVAL SİNOP’TA
Aslan Özdemir
18 Aralık 2017 10:01

Ankara Sinema Derneği’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, 23’üncü yolculuğunu tamamladı. 1-14 Aralık 2017 tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşan festival, her yıl olduğu gibi Ankara’dan yola çıktı. 1-7 Aralık’ta başkentteki gösterimlerinin ardından, 8-11 Aralık tarihleri arasında Sinop’a konuk oldu. Gezici Festival yolculuğunu 12-14 Aralık’ta Kastamonu’da tamamladı.

Hayrettin Kaya

 

Ankara, Sinop ve Kastamonu’da dolu salonlara oynayan ve çoğu gösterimine bilet bulunamayan festival bir yılı daha geride bıraktı.

 

Festivalin klasikleşen Dünya Sineması, Türkiye 2017, Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri bölümlerinin yanı sıra, Ercan Kesal Seçkisi: Adalet ve Vicdan, Denis Villeneuve: Kaderini Bilseydin Yine de Yaşar Mıydın?, İtalyan Usulü Komedi, Sessiz Divalar: Zamansız ve İsyankâr, Canlı Sinema: Hollymood, Bilinmeyen Hikâyesiyle Yol, Guy Ben Ner: Aile, Yalanlar ve Videoteyp özel bölümleri de bu yıl izleyiciyle buluştu.

 

Dünya Sinemasından Son Örnekler

Festival kapsamında Türkiye’deki ilk gösterimlerini yapan Düğün Davetiyesi (Wajib, Annemarie Jacir), Hayaletler Kenti (City of Ghosts, Matthew Heineman), Tarihsiz, İmzasız (No Date, No Signature, Vahid Jalilvand) ile festival kentlerindeki ilk gösterimleri gerçekleştirilen Chavela (Catherine Gund ve Daresha Kyi), Erkekler Ağlamaz (Men Don’t Cry, Alen Drljevic), Melekler Beyaz Giyer(Angels Wear White, Vivian Qu), Mutlu Son (Happy End, Michael Haneke), Mekânlar ve Yüzler (Faces Places, Agnès Varda ve JR) büyük ilgi gördü.

 

Ercan Kesal Ankara’ya Geldi

Ercan Kesal, Gezici Festival için seçtiği üç filmi, “Sinemanın Gücü ve Sinemada Adalet-Vicdan Olgusu” başlığı altında derledi: Asghar Farhadi’den Satıcı (The Salesman, 2016); Krzysztof Kieslowski’den Öldürme Üzerine Kısa Bir Film (A Short Film About Killing, 1988) ve Sidney Lumet’den 12 Kızgın Adam (12 Angry Men, 1957). Sinemanın, adalet ve vicdan meselesiyle kurduğu bağlantının üç örneği olarak belirlediği filmlerin sunumlarını gerçekleştiren Kesal, gösterimlerden sonra izleyicilerin sorularını da yanıtladı.

 

Türkiye 2017 Yönetmen Buluşmaları Büyük İlgi Gördü

Türkiye 2017 bölümü kapsamında Daha (Onur Saylak), İşe Yarar Bir Şey (Pelin Esmer), Körfez (Emre Yeksan) ve Sarı Sıcak (Fikret Reyhan) gösterildi. Biletlerin günler öncesinden tükendiği gösterimlerde; Pelin Esmer, Emre Yeksan, Fikret Reyhan, Başak Köklükaya, Yiğit Özşener, Ahmet Melih Yılmaz Dilde Mahalli, Anna Maria Aslanoğlu ve Selda Taşkın Ankara, Sinop ve Kastamonu’da izleyicilerle buluştu.

 

‘Bilinmeyen Hikâyesiyle Yol’ Türkiye’de İlk Kez Gezici Festival’de Gösterildi

Yılmaz Güney’in unutulmaz filmi Yol, Cannes Film Festivali’ndeki ilk gösteriminden 35 yıl sonra yeniden kurgulanmış ve dijitalize edilmiş olarak beyazperdedeydi. Türkiye’de ilk kez Gezici Festival kapsamında gösterilen ‘Bilinmeyen Hikâyesiyle Yol’, yapımcı Donat Keusch’un sunumu ve filmin ardından soru-cevap ile Ankaralı izleyicilerle buluştu.

 

Canlı Sinema: Hollymood

Sandra Latanauskaite’nin yönettiği bir “canlı sinema” performansı olan Hollymood’da, başroldeki pandomim sanatçısı Evelina Brėdikytė’nin performansına izleyicilerin de dâhil olmasıyla salonda keyifli anlar yaşandı.

 

Sessiz Divalara Baba Zula Ezgileri

İtalyan yönetmen Mario Roncoroni’nin 1915 yılında çektiği Filibus: Göklerin Gizemli Korsanı filmi ile Herbert Brenon’un yönettiği 1923 A.B.D. yapımı İspanyol Dansçı filmleri EYE Film Müzesi’nden Walter Swagemakers’ın sunumuyla ve Baba Zula’nın canlı performansı eşliğinde izleyicileri sinemanın ilk dönemlerine götürdü.

 

İtalyan Usulü Komedi Büyük İlgi Gördü

Gezici Festival, bu yıl İtalya’da 31’inci yaşını kutlayan Il Cinema Ritrovato Film Festivali ile işbirliği yaparak üç İtalyan komedisini Guy Borlée’nin sunumuyla gösterdi: Pietro Germi’nin yönettiği Bayanlar ve Baylar (Signore & Signori, 1966); Antonio Piatrangeli imzalıOnu İyi Tanırdım (lo La Conoscevo Bene, 1965) ve döneminin en iyi örneklerinden kabul edilen, Dino Risi’nin yönettiği Sollama (Il Sorpasso, 1962).

 

Denis Villenueve’den İki Sıradışı Film

Kitty Aal’ın hazırladığı ve sunduğu bu bölümde Kanadalı yönetmen Denis Villeneuve’ün Kaderini Bilseydin, Yine de Yaşar mıydın?başlığıyla iki filmi gösterildi: Politeknik ve İçimdeki Yangın.

 

Sergi ve Gösterim: Guy Ben Ner

İsrailli video sanatçısı Guy Ben Ner’in 2000-2016 yılları arasında çektiği videolardan derlenen çalışmaları ‘Aile, Yalanlar ve Videoteyp’ adlı özel bölümde gösterildi. Ayrıca festivalin danışmanı Köken Ergun’un moderatörlüğünde Guy Ben Ner ile bir söyleşi gerçekleştirildi. Katılımcılardan gelen sorulara cevap veren Guy Ben Ner, konuşmasında mültecilere çekim ve kurgu teknikleri öğrettiğinden söz etti. T. Melis Golar’ın küratörlüğünde gerçekleştirilen Guy Ben Ner sergisi 1-10 Aralık tarihleri arasında Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açıldı.

 

Çocuk Filmlerine ve Kısa Filmlere ilgi yoğundu

Festivalin kısa film sevenler için seçtiği Kısa İyidir I ve II ücretsiz olarak seyirci ile buluştu ve dolu salonlara oynadı. Bu yıl Kanada’dan gelen çocuk filmleri, Ankara, Sinop ve Kastamonu’da kentlerin farklı bölgelerindeki okullardan gelen çocuklara gösterildi. Türkiye’ye gelen sanatçı Roland Schutz, Altındağ Belediyesi Piri Reis Gençlik Merkezi’nde bir hafta boyunca çocuklarla canlandırma film atölyesi gerçekleştirdi.

GEZİCİ FESTİVAL SİNOP'TA GEZİCİ FESTİVAL SİNOP'TA

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.