Dolar 32,5224
Euro 34,9382
Altın 2.439,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 20°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 16°C

Gerze’de Hasar Tespit Çalışmaları Tamamlandı

Yoğun kar yağışı nedeniyle Gerze’de yıkılan ve zarar gören seralarda hasar tespit çalışmaları tamamlandı.

Gerze’de Hasar Tespit Çalışmaları Tamamlandı
29 Ocak 2016 19:43

Yoğun kar yağışı nedeniyle Gerze’de yıkılan ve zarar gören seralarda hasar tespit çalışmaları tamamlandı.

Sinop’un Gerze ilçesinde köylerde seracılık ile uğraşan vatandaşlar yılın ilk günlerinde yağan yoğun kar nedeniyle zarara uğramış, seraları hasar görmüş, bazıları tamamen yıkılmıştı. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, maddi zarara uğrayan vatandaşların hasar gören seralarında, hasar tespit çalışmaları yapıldı.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür vekili Özbay Akkaş kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla seralarda meydana gelen hasarların tespiti, şap aşı kampanyası ve bitki yetiştiriciliği yapan üreticilere sağlanan destek ile ilgili duyuru yayımladı.

SERALARDA MEYDANA GELEN HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Gerze İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Dış iklim faktörlerinin etkisini kısmen kaldırarak veya azaltarak, gerekli üretim koşullarının sağlanması ile alçak ve yüksek sistemler içinde yapılan sebze, meyve ve süs bitkileri yetiştiriciliğine genel anlamda ‘Örtü altı Yetiştiriciliği’ denmektedir.

Bu sistemler için de cam ya da plastikle örtülü yüksek yapılar ‘Sera’ olarak tanımlanmaktadır. Gerze ilçesinde 267 Çiftçi ailesi 41,7 dekar alanda örtü altı tarımı yapmakta ve seracılık bu çiftçilerimiz için önemli bir gelir kaynağı konumundadır. Bu seraların bir kısmı Sinop İl Özel İdaresi desteği ile bir kısmı Gerze Sosyal Yardımlaşma Vakfı Başkanlığı destekleri ve bir kısmı da çiftçilerimizin kendi imkânları ile yapılmıştır.

29.12.2015 -03.01.2016 tarihleri arasında İlçemizde meydana gelen yoğun kar yağışı sonucunda örtü altı yetiştiricilik yapılan alanlarda hasarlar meydana gelmiştir. İlçe Müdürlüğümüzce yapılan hasar tespit çalışmalarında, 25 çiftçimize ait yaklaşık 4500 m2 serada naylon örtü ve demir aksamında hasar meydana geldiği tespit edilmiştir. Hasar tespit çalışmaları tamamlanmış olup, hazırlanan raporlar en kısa sürede Valiliğimize sunulacaktır.”

TARIMSAL DESTEKLEMELER DEVAM EDİYOR

İlçede bitkisel üretim yapan küçük aile işletmelerinin desteklenmesine yönelik Bakanlar Kurulu Kararının yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten duyuruda ayrıca; “Küçük aile işletmelerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Çiftçi Kayıt Sistemine Kayıtlı ve işletme büyüklüğü 5 dekar veya altında olan çay ve fındık alanları hariç meyve, sebze, süs bitkisi ve ıtri-tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapan üreticilere 2016 yılında 100 TL/da (dekara 100 TL) küçük aile işletmesi desteği ödemesi yapılacaktır. Çiftçilerimizin 2016 yılı küçük aile işletmesi desteği içiıı, 2016 yılı üretim yılında çiftçi kayıt sistemine kayıtlarını yaptırmış veya güncellemiş olmak kaydıyla, 31.10.2016 tarihine kadar İlçe Müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir.” ifadelerine yer verildi.

2016 YILI İLKBAHAR ŞAP AŞI KAMPANYASI BAŞLADI

İlçede 2016 yılı ilkbahar şap aşı kampanyasının başladığı belirtilirken, bu konuda yapılan açıklamada; “Halk arasında -tabak- olarak da bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt veriminde %15-30, et veriminde %10-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup %80’lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir.

Hastalıktan korunmanın yolu, 2 aylıktan itibaren hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir. Şap hastalığı ile mücadele kapsamında, Bakanlığımız tarafından programlanan aşı kampanyası ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki sefer yapılmaktadır. Bu kapsamda büyükbaş hayvanlar yılda iki sefer aşılanmaktadır. İlçemiz köylerinde 11.01.2016 tarihinde ilkbahar şap aşı kampanyası başlatılmış olup, şu ana kadar 20 köyde aşılama çalışması tamamlanmıştır. Üreticilerimizin kampanya döneminde görevli teknik pei’soııeliınize yardımcı olmaları ve hayvanlarına aşı yaptırmaları 5596 Sayılı Kanun gereği zorunlu olup, aksi durumda cezalı duruma düşeceklerdir.” denildi Haber Merkezi eniyle yıkılan ve zarar gören seralarda hasar tespit çalışmaları tamamlandı.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.