Dolar 32,3608
Euro 34,7936
Altın 2.400,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Festivaller Üzerine

5 Ağustos 2023 11:56

Festival, geleneksel olmuş gün ve tarihlerde kutlanan, yapıldığı yörenin imgesi haline gelmiş etkinlikler bütünüdür. Festivallerde çevrenin en güzel şekilde süslenip temizlendiği olgulardır. Yörelere has ürünlerin ad sahipliği yaptığı, ekonomik kazanç ve tanıtım sağlamak amacıyla da festivaller düzenlenmektedir. Türkçe’de festivaller şenlik olarak da adlandırılır.

Belediyeler festivallerde koordinatörlük yapmalıdır. Festival; kentte yaşayan tüm halkındır. Festivalin asıl sahipleri kentin dinamikleri ve bu kentin halkıdır. Öncülük etmelidir. Kentin kültür sanat ve yerel mozağini dünyaya tanıtma organizasyonu olup, her festival gelecek yıllara güçlü bir referans.

Festival amaçlarından biri de yerel halkın kültürünü ekonomisini, ulusal ve uluslar arası arenada tanıtılarak halkımızın ekonomik, kültürel, sosyal alanlarda gelişmelerini, ilerlemelerini sağlamak.

Festivaller Aracılığı ile kente sahip çıkılır. Kent kültürünü oluşturma bilinci ortaya koyulur. Esnaf odası, dernekler, spor kulüpleri ve diğer topluluklar ile kent halkı coşkulu, eğlenceli paylaşımlarda bulunur. Festivalin amacı sadece müzik etkinlikleri değil, yörenin tarihi ve kültürel değerlerini bu güne aktararak, yarınlara geçişini sağlamaktır.

Bir kentte iş yapmanın başlıca koşulunun kentin aydınlıkları ve sahipleriyle birlikte mümkün olacaktır. Uzmanlarla da halledilir. Ortak hedefler ancak kent sakinleriyle birlikte gerçekleştiğinde sonuç mükemmel olur.

Festivallerin amacı kentin veya yörenin tarih, kültür ve sanatını sportif, ekonomik ve sosyal aktivitelerle tanıtmak ve sosyoekonomik kalkınmaya katkı sağlamaktır. Festivallerin hedefine ulaşması için tanıtımında iyi yapılması gerekir.

Festivaller insanları kaynaştıran, birleştiren, sevgiyi, saygıyı arttıran olgudur. Belediyeler insan odaklı belediyecilik anlayışıyla, halka gerekli olanakları sunmak en iyi şekilde yaşamalarını sağlamak amacında olmalıdır.

Festivallerin bir amacı da yerel kültürün yaygınlaştırılması, kentte yaşayanlar arasında birlik ve beraberliğin sağlanması, eğlence, yöre folklörü, yörede üretilen üretimlerin tanıtılması, sivil toplum kuruluşların etkinliklerde aktif olmaları, festivalde katkı sağlamak kurum, kişi, esnaf, işletmeci ve kuruluşlara sorumluluk yüklemek başarının göstergesi olarak ortaya çıkar.

Bir çok bileşeni yapısında bulunduran toplumsak etkinlikler şeklinde yapılan festivaller inceliğinde amaç, işlev ve önemin iyi kavranması yer ve zaman seçimi, yeterli ekonomik destek ve iyi bir organizasyon başarıyı getirir. Çeşitli sanat ve kültürel gösterilerin yapılması, ulaşım, konaklama, yiyecek ve içecek, festival hediyelik objeler gibi bileşenler ekonomik boyut kazandıracaktır.

ETİKETLER:
YORUMLAR

  1. Yunus gülen dedi ki:

    Ağzına sağlık hocam selamlarımı sunarım.

  2. Anonim dedi ki:

    Festivaller Aracılığı ile kente sahip çıkılır. Kent kültürünü oluşturma bilinci ortaya koyulur. Esnaf odası, dernekler, spor kulüpleri ve diğer topluluklar ile kent halkı coşkulu, eğlenceli paylaşımlarda bulunur. Festivalin amacı sadece müzik etkinlikleri değil, yörenin tarihi ve kültürel değerlerini bu güne aktararak, yarınlara geçişini sağlamaktır.
    Hocam festivaller günümüzde ne yazık ki ağırlıklı olarak müzik etkinliklerine ve ünlü sanatçı getirmeye dönüştü. Festival yapılmadan önce geniş katılımlı toplantı yapılıp festivalin içeriği hakkında görüş alış verici yapılırsa daha verimli bir program ortaya çıkabilir. Sivi toplum örgütleri, meslek odaları, koopratif başkanları, meclis üyeleri , siyasi parti temsilcileri v.s.
    12 eylül öncesi samsunda okuduğumda ordu Fatsa’da belediye başkanını fikri Sönmez’in(terzi fikri) zamanında düzenlenen festivale katıldım. Festival bir hafta süreli idi bu sürede halkla kaynaşmış bütünleşmiş ve hemen hemen her alanda etkinlikler vardı. sanat, spor, panel, koşu yöresel ürünler vs. herkese hitap eden etkinlikler olmustu.