Dolar 32,3660
Euro 34,9560
Altın 2.325,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 15°C

Farelerden kök hücreyle Sperm Üretildi

Aldığımız habere göre, Çinli bilim adamları, fareler üzerinde embriyolardan almış oldukşarı kök hücreler ile, normal işlevini görmekte olan sperm üretmeyi başardıkları belirtildi. Laboratuar ortamı içerisinde üretimi yapılan sperm, dişi farelerin yumurta yerlerine enjekte edildi ve sağlıklı fare yavruları doğduğu belirlendi. Bu doğan yavruların ise daha sonralardan çiftleşerek, bir diğer kuşağın doğumunu sağlamış oldukları görüldü..

Farelerden kök hücreyle Sperm Üretildi
Aslan Özdemir
27 Şubat 2016 13:00

Aldığımız habere göre, Çinli bilim adamları, fareler üzerinde embriyolardan almış oldukşarı kök hücreler ile, normal işlevini görmekte olan sperm üretmeyi başardıkları belirtildi. Laboratuar ortamı içerisinde üretimi yapılan sperm, dişi farelerin yumurta yerlerine enjekte edildi ve sağlıklı fare yavruları doğduğu belirlendi. Bu doğan yavruların ise daha sonralardan çiftleşerek, bir diğer kuşağın doğumunu sağlamış oldukları görüldü.

Hayrettin Kaya

Uzmanlar bu yöntemin insanlara uygulanabilmesi için daha alınması gereken çok mesafe olduğunu, ancak ileride erkeklerde kısırlığın giderilmesi için yeni yöntemler geliştirilmesine yardımcı olabileceğini söylüyorlar.

Çinli bilim insanlarının araştırmasını kaleme alanlardan Nanjing Üniversitesi öğretim üyesi Jiahao Sha, “insanlarda güvenli ve etkili olarak kullanılabilirse, bu yöntemle yapay döllenme veya tüp bebek tedavilerinde kullanılabilecek spermler üretilmesi mümkün” dedi.

Sha, “mevcut yöntemlerle fazla başarı sağlanamıyor, bu yöntemin erkeklerdeki kısırlık tedavilerinin başarı oranını arttırmasını umuyoruz” diye konuştu.

Çin Bilimler Akademisi Zooloji Enstitüsü’nden Qi Zhou ve Xiao-Yang Zhao’nun da imzasını taşıyan araştırma sonuçları Cell Stem Cell dergisinde yayınlandı.

Araştırmada, fare embriyolarından alınan kök hücreler, kimyasal maddelerle etkilenerek, spermatid denilen olgunlaşmamış sperm hücreleri üretildi. Daha sonra da bu hücreler hormonlara maruz bırakıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.