7 Nisan 2026, 12:18:02
Dolar 44,6069
Euro 51,5335
Altın 6.672,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
16°C
Parçalı Bulutlu
Sal 15°C
Çar 11°C
Per 12°C
Cum 10°C

Edward Said Sonrası Oryantalizm Tartışmaları Yeniden Canlanıyor

Edward Said sonrası oryantalizm tartışmaları günümüzde yeniden alevleniyor, kültürel analiz ve eleştiriler derinleşiyor.

Edward Said Sonrası Oryantalizm Tartışmaları Yeniden Canlanıyor
7 Nisan 2026 11:00

VakıfBank Kültür Yayınları, Edward Said’in oryantalizm üzerine yorumlarını günümüze taşıyan “Edward Said Sonrası Oryantalizmi Yeniden Düşünmek” adlı derlemeyi yayımladı. Bu çalışma, Said’in akademik ve kültürel etkisini disiplinler arası bir bakış açısıyla inceliyor ve oryantalizmin modern dünyadaki yansımalarını ele alıyor.

Edward Said ve Oryantalizmin Tarihî ve Akademik Çözümlemesi

Edward Said, 1978 yılında yayımlanan “Orientalism” adlı eseriyle, Avrupa’nın Doğu’yu algılama biçimlerini siyasi, ekonomik ve kültürel çıkarlar ekseninde değerlendirmiştir. Said’in çalışması, oryantalizmin hem bir akademik disiplin hem de Doğu’yu tahakküm altına alan kültürel bir iktidar uygulaması olduğunu ortaya koymaktadır. VakıfBank Kültür Yayınları tarafından, Yalova Üniversitesi’nin 2023 Kasım ayındaki sempozyumunda sunulan bildiriler incelenerek hazırlanan bu kapsamlı derleme, Said’in mirasının sonrasında gelişen eleştirileri ve dönüşümleri ele alıyor.

Derlemenin İçeriği ve Yayın Detayları

Kitap dört ana bölümde organize edilmiştir: Oryantalizm, Sömürgecilik ve Sonrası; Oryantalizmin Akademik Görünümleri ve İslam Çalışmaları; Sanat, Edebiyat ve Popüler Kültürde Oryantalizm; ve Oryantalizmden Self-Oryantalizme geçiş. Editörler Fuat Aydın, Mehmet Murat Şahin, Yücel Bulut ve Feyza Betül Aydın, Said’in temel çalışmasının günümüzde nasıl yorumlandığını, postkolonyal teoriler ışığında nasıl yeniden değerlendirildiğini kapsamlı biçimde sunmaktadır. Kitap 416 sayfadan oluşmakta olup insan ve toplum kategorisi altında yayımlanmıştır.

Kaynak: BYZHA

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.