Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 19°C
Çar 18°C

Cemalettin Kaya,”Amacımız Sinop Turizmi” dedi

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya,”Bir Sivil Toplum Derneği olarak amacımız, Sinop’u iç turizmden dış turizme de taşıyarak, Sinop’a daha çok turistin gelmesini sağlamaktır” dedi.

Cemalettin Kaya,”Amacımız Sinop Turizmi” dedi
30 Mart 2017 15:11

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya,”Bir Sivil Toplum Derneği olarak amacımız, Sinop’u iç turizmden dış turizme de taşıyarak, Sinop’a daha çok turistin gelmesini sağlamaktır” dedi.

 

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya ile Yönetim Kurulu’ndan Ahmet Çobanoğlu ve Hayrettin Bozkurt, Sinop Vira Otel’de yaptıkları basın toplantısında,”Dernek olarak misyonumuz; Sinop’un tüm doğal kaynaklarını korumak ve güçlendirmek, tarihi, arkeolojik, folklorik, mimari ve diğer bütün değer ve zenginliklerini ortaya çıkarmak, korumak, değerlendirmek ve doğal çevre ile uyumlu sürdürülebilir turizmin gelişmesine katkıda bulunmaktır” dediler.

Toplantıda, Sinop Turizmi ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulunan Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya,”Sinop’a turist çekebilmek için her türlü yolu deniyor ve her kapıyı çalıyoruz” diyerek daha sonra şu açıklamalarda bulundu:

“2016 yılındaki darbe girişimi, Suriye’deki iç savaş, terör olayları gibi nedenlerle ülkemizin içine girdiği sıkıntılar herkesin malumudur. Zaten Rusya ile 2015 yılının sonunda ortaya çıkan uçak krizi nedeniyle kötü başlayan turizm sektörü, giderek artan kriz nedeniyle sezonu büyük problemlerle kapatmıştır.

Sinop olarak, Karadeniz bölgesinin en önemli turizm merkezlerinden biri olma potansiyelimizi, sektörün küçüklüğü ve siyasi destek alamıyor olmamız nedeniyle bu güne kadar bir türlü realize edemedik.
Turizm’de iç  pazar kadar dışarıdan gelen turistin önemi hepimizce malumdur. Daha dengeli bir turizm sezonu yaşamak açısından dış pazarımızı da arttırmamız önemlidir. Yabancı turistin artması, turizm gelirleri ve hizmet kalitesini artırarak, daha çok sayıda tesisin kurulmasına ve daha yüksek kar marjlı ticaretin oluşmasına da katkı sağlayacaktır.

‘Sinop’a yabancı turist neden gelsin ki? Yerlisi gelse o da yeter. Zaten trafik problemi oluyor. Tesis yok ki, vb…’ diyenleri duyar gibiyiz. Biz ise şöyle diyoruz: Ne kadar geniş bir yelpazeye hitap edebilirsek, o kadar seçme şansımız olur, kazancımız artar, kaliteli tesisler artar. O zaman yazın da kuru kalabalıktan kurtulabiliriz. Ya da sonuçta hiç olmazsa çektiğimiz sıkıntıya değer. Üstelik talep artışının tesis sayısı ve kalitesi açısından olumlu katkı sağlayacağı da aşikardır.

Peki yabancı turist neden gelsin? Bugün her ne kadar bazı çatlak sesler çıkıp ırk ve din ayrımcılığı yapmaya çalışsa da, biz Anadolu’da yüzyıllardır hoşgörülü devletlerimizle övünürüz. Çeşitli din ve etnik kökenden halklar, bir arada barış içinde uzun yıllar yaşadığımızı anlatırız.

Bugün Sümela’yı, Meryem Ana Kilisesi’ni, Noel baba kilisesini, Ayasofya’yı, vb pek çok kiliseyi ziyaret eden bir sürü turist var. Türkiye Cumhuriyeti’nin büyüklüğüne güvenemeyenler böyle şeylerden korkuyor olabilir. Fakat bize göre bunlar bizi zayıflatmaz, güçlendirir. Yeter ki biz kendimize inanalım.

Zaten devlet yöneticilerimiz da böyle düşünüyor olmalı ki, yabancı turistler – özellikle de Rus ve İran- gelsin diye çeşitli teşvikler hazırlıyorlar.

Daha bu ay başında Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı şu açıklamayı yaptı:’Geçen yıl 7 havaalanına turist getiren charter uçaklara, uçak başına 6 bin dolar yakıt desteği veriyorduk. Ayrıca 200’ü geçen, 200’den fazla turist getiren charter uçaklara da yüzde 30 fazlasıyla 7 bin 800 dolar yakıt desteği veriyorduk. Bu yıl desteğimizin kapsamını biraz daha genişlettik. Sadece charter uçaklarına değil, aynı zamanda birçok havaalanımız için tarifeli uçaklara da yakıt desteği vermeye başladık

Şu anda yakıt desteği alacak havaalanlarımız, Gazipaşa Alanya, Antalya, Muğla Dalaman, Milas Bodrum, İzmir Adnan Menderes, Kütahya Zafer, Trabzon, Denizli Çardak, Isparta, Eskişehir, Ordu Giresun, Samsun ve son ilaveler de Erzurum ve İstanbul Sabiha Gökçen’dir’

Peki, biz bunun neresindeyiz? Tabii ki hiçbir yerinde değiliz her zamanki gibi. Biz de işte bu noktada araya girip Kütahya, Denizli, Erzurum hatta Samsun’un bile pay almaya çalıştığı bu pastadan payımızı neden almayalım diyoruz.

Nasıl mı? 
1. Tarihsel olarak belki Sümela’dan daha önemli bir kilise olan Balatlar Kilisesine çok ilgi göstereceğini düşündüğümüz Rus’ların dikkatini Sinop’a çekmek ve Sinop’un bir Noel Baba, bir Meryem Ana gibi dini ziyaretlere ev sahipliği yapma fırsatını yakalaması pekâlâ mümkündür.
2. Sinop ile Rusya arasında 1853 deniz savaşı ile kötü başlayan ilişkiler, 1934 yılında, o zamanki iyi ilişkilerimiz çerçevesinde Sovyetler Birliği’ne Atatürk’ün emriyle 1 Mayıs törenlerine katılmak için gönderilen uçakların, Sinop Havaalanı’nda yaptıkları hazırlık çalışmalarının anısına dikilen ‘Sinop-Moskova Tayyare Anıtı’ ile başka bir boyut kazanmıştır. Siyasi konjonktür nedeniyle yıllarca pek gündeme gelmeyen bu konu, pek çok benzeri şey gibi unutulmuş ve kaderine terk edilmiştir. Ancak son aylarda, günümüz siyasi konjonktürüne uygun bir tarihsel malzeme haline gelmiştir.

Havaalanı’nın geçirdiği revizyon nedeniyle bulunduğu yerden kaldırılması gereken anıt, Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin girişimleri ile yeni terminal’de görünen bir yere tekrar dikilecektir. Anıtın, terminal binasının açılışı sırasında yeni yerinde tekrar açılışının yapılması planlanmakta ve bu açılışa konsolosluktan ve bakanlıktan üst seviyede katılım olması için görüşmeler sürmektedir. Ancak bunun başarılması, güçlü bir yerel iradeyi gerektirmektedir.

Özetlersek:

1.Sinop-Moskova Tayyare Anıtı yeni yerine törenle dikilir;
2. Gelen yetkililere Balatlar kilisesi gösterilir ve önemi anlatılır; Balatlar kilisesi tarihi açıdan Sümela kadar önemlidir. Üzerinde iyi çalışılırsa gelecekte bir Ortodoks hac noktası bile olabilir.
3. Havaalanının yeni terminalinin açılmasıyla daha fazla uçuşa imkan veren altyapı tanıtılır ve bağlantılar için destek istenir.
4. 2017 yılında Samsun Havaalanı’nın tadilata girecek olması nedeniyle tarifeli uçuşların birkaç tanesi Sinop’a aktarılır. (Samsun’un batısındaki ilçelere yakınlığımız bir avantaj. Günde 15 tane tarifeli uçuşu olan Samsun Havaalanı’nın 2-3 tane uçuşunun Sinop’a aktarılması mümkündür).
5. Keza, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın halen 15 havaalanına ,özellikle Rusya’dan gelmesi beklenen tarifeli ve tarifesiz uçuşlara verilen ve 6.000 doları bulan yakıt yardımı (ki Samsun, Ordu, Erzurum, Kütahya gibi pek çok havaalanı dahildir) kapsamına Haziran 2017’de yeni terminal binası hizmete girecek olan Sinop’un dahil edilmesi mümkündür. Üstelik Samsun Havaalanı’nın 3 ay kadar kapalı kalacak olması nedeniyle, olası teşvik kapsamlı uçuşlar nedeniyle şansımız da artabilir.
6. Aynı şekilde Rusya’nın Soçi-Yalta-Sivastopol-İstanbul arasında Mayıs ayından itibaren feribot seferleri düzenleyeceği söylenmektedir. Sinop’un coğrafi olarak bu rotaya yakın (hatta yol üstü) olması ve yapabilirsek Balatlar kilisesinin tanıtımı ile birlikte Sinop’un da bu rotaya eklenmesi için görüşmeler yapılabilir.
7. Sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği alınarak özellikle Rusya’da konuyla ilgili tanıtım çalışmaları başlatılır. Hazırlanacak basılı ve görsel medya ürünleri ve turizm acenteleriyle işbirliği yapılarak Sinop Rusya’da gündeme taşınır.

Biz Sinop Kültür ve Turizm Derneği olarak, bu konularda çeşitli girişimlerde bulunduk. Havaalanı teşviği konusunu Bakanlık ve başka seviyelerde takip ediyoruz.

Fener Patriği’ne yapılan ziyaret basına yansıdı. Balatlar Kilisesi’nin hakettiği ilgiyi çekmesi Sinop’u çekim merkezi haline getirmeye yetecektir.
Keza, Sinop Havaalanı’na dikilecek anıt konusu da takip edilmektedir. Yetkililerin bu konuda çalışmalar yaptığını biliyoruz. Umarım açılış sırasında bu konu medyada yeterince yer bulur. Bu konuda Turizm Bakanlığı’na gerekli bilgiler verildi. Bu üç konu bir araya getirilerek daha etkili bir şekilde tanıtımı yapılabilirse iyi sonuçlar elde edileceğine inanıyoruz. Sonuç almak için bakanlıkta daha yoğun kulis yapılması gerekecektir.

Önemli olan bu konularda ısrarlı taleplerimizi bıkmadan usanmadan elbirliğiyle dile getirebilmemizdir. Medyanın da bu konuları dile getirmesinin çok faydası olacağına inanıyoruz.
Birkaç yıldır gerçekleştirilemeyen Turizm istişare Toplantısı, bu sene 14 Nisan Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında 20 Nisan’da gerçekleştirilecek. Bu toplantıda İlimiz’in Turizm sorunları ve çözümleri masaya yatırılacak” dedi.

Haber: Hikmet Kurada / Sinop

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.