17 Nisan 2026, 13:47:33
Dolar 44,8651
Euro 52,8845
Altın 6.907,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 13°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
13°C
Parçalı Bulutlu
Cum 14°C
Cts 12°C
Paz 13°C
Pts 14°C

Büyükşehirden Deniz Ekosistemine Can Veren Yenilikçi Proje

Büyükşehirden deniz ekosistemini koruyan ve canlandıran yenilikçi proje ile sürdürülebilir çevreye katkı sağlanıyor.

Büyükşehirden Deniz Ekosistemine Can Veren Yenilikçi Proje
17 Nisan 2026 12:00

Antalya Büyükşehir Belediyesi, denizlerin korunmasını ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakılmasını hedefleyen “Yapay Resif Projesi” kapsamında son değerlendirme toplantısını tamamladı. Proje, 25 Haziran Dünya Denizciler Günü’nde yapay resif bloklarının denize bırakılmasıyla uygulama aşamasına geçecek.

Projenin Amaçları ve İş Birlikleri

Büyükşehir Belediyesi tarafından Akdeniz Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen yapay resif projesi, deniz ekosisteminin güçlendirilmesi, biyoçeşitliliğin artırılması ve sürdürülebilir balıkçılığın desteklenmesi amacıyla 2024 yılında başlatıldı. Projenin son toplantısı; Büyükşehir Belediyesi Çevre Kurulu Başkanı ve Başkan Danışmanı Lokman Atasoy’un başkanlığında, ilgili kamu kurumları, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, yapay resif bloklarının özellikleri, konulacağı alan ve izleme yöntemleri detaylı olarak ele alındı.

Uygulama Süreci ve Projenin Önemi

Atasoy, yaklaşık bir buçuk yıl süren çalışmaların sonunda projenin tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. Projenin, sadece yapay resiflerin denize yerleştirilmesiyle sınırlı kalmayıp, aynı zamanda biyoçeşitlilik izleme, balık popülasyonunun takip edilmesi, istilacı türlerin kontrolü ve su kalitesi analizlerini içeren bilimsel bir süreç olduğunu vurguladı. Uygulama alanı olarak, Düden Çayı’nın denize döküldüğü Aşağı Düden Şelalesi açıkları seçildi. Burada, halihazırda balık popülasyonunun bulunmadığı bir bölgede çalışmanın yürütüleceği ifade edildi. Proje üç etapta devam edecek olup, ilk aşamada 35 yapay resif bloğu denize indirilecek. Ayrıca, projenin Antalya’da yapılacak olan COP31 süreci ve Valilik koordinasyonunda yürütülen “Mavi Akdeniz” girişimiyle uyumlu olduğuna dikkat çekildi.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olgaç Güven proje süreciyle ilgili detaylı bir sunum yaparken, Antalya Sportif Olta Balıkçılığı Derneği Başkanı Ali Bilgiç ise projenin Antalya denizleri için önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtti.

Kaynak: BYZHA

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.