Dolar 32,5864
Euro 34,8068
Altın 2.504,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 16°C
Sal 21°C

Bu, Sinop’u karalamaktır

Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Belediyenin denize çöp döktüğüne ilişkin çıkan haberleri sert bir dille eleştirdi. Ergül; “Bu Sinop’u karalamaktır. Belediyenin böyle bir uygulaması olamaz” dedi.

Bu, Sinop’u karalamaktır
7 Kasım 2017 16:46

Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Belediyenin denize çöp döktüğüne ilişkin çıkan haberleri sert bir dille eleştirdi. Ergül; “Bu Sinop’u karalamaktır. Belediyenin böyle bir uygulaması olamaz” dedi.

Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, geçtiğimiz günlerde bazı televizyon kanallarında ve gazetelerde çıkan, Sinop’ta çevre katliamı başlığıyla yayımlanan ve Belediyenin Sinop denizine çöp attığı yönündeki haberlere düzenlediği basın toplantısı ile cevap verdi. Haberde ortaya atılan tüm iddiaların asılsız olduğunu belirten Belediye Başkanı Baki Ergül, yaklaşan seçimler öncesinde Sinop Belediyesinin karalanmaya çalışıldığını söyledi. 2009 yılında göreve geldiğinde Sinop Belediyesinin çöplerinin Kurt Kuyusu denilen bölgede vahşi depolama yöntemi ile depolandığını söyleyen Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül; Bölgede yaşayan vatandaşlarımız bizlere sıkıntılarını ilettiler. Biz de bunları görüp yaşadığımız için, bizden önceki dönemlerde Meşe Dağı dediğimiz bölgede başlatılmış olan düzenli depolama alanında gerekli eksikleri gidererek buraya çöp dökümüne başladık” dedi.

2012 İTİBARİ İLE ÇÖPLER MEŞE DAĞINDA DEPOLANIYOR
Yeni depolama merkezinde sadece Sinop’un değil, sahil belediyelerinin de çöplerinin toplandığının altını çizen Belediye Başkanı Baki Ergül, böyle bir tesis varken, gidip çukurbağına çöp dökülmesinin ihtimal dahi olamayacağını söyledi. Ergül; “Meşe Dağında sadece Sinop Merkez’in çöplerini değil Türkeli, Ayancık, Gerze, Erfelek, Dikmen ve Sinop’un içinde bulunduğu sahil belediyeler birliği adı altında oluşturduğumuz birlik vasıtasıyla tüm sahil belediyelerinin çöpleri 2012 yılından bu yana bu alanda toplanmaya başladı. Şimdi bu belediyelerin aktarma istasyonları var. Örneğin; Gerze ve Dikmen ilçelerinin aktarma merkezleri Gerze ilçesinde bulunuyor. Çöpler önce bu aktarma merkezine gelir. Burada ön ayıklama yapıldıktan sonra araçlara toplanır ve meşe dağına getirilir. Her belediyenin aracı buraya geldiğinde çöpü tartılır, parasını yatırır. İşte Sinop’un çöp depolama tesisinin konumu budur” diye konuştu.
ZAMAN ZAMAN ARA İSTASYON OLARAK KULLANIYORUZ
Çukurbağı bölgesinin zaman zaman çöp aktarım merkezi olarak kullanıldığını ifade eden Belediye Başkanı Baki Ergül, bu bölgeyi esas olarak geri dönüşüm şirketinin kullandığını belirtti. Ergül; “Sinop Belediyesi olarak bizim de bir aktarma istasyonumuz var. Ayrıca bu bölgede geri dönüşüm malzemelerinin ayrıştırılma işlemi gerçekleştiriliyor. Onlar yer bulamayınca eski çöp yeri olan Çukurbağı’nda biz onlara bir yer verdik. Dedik ki; siz burada geri dönüşümü sağlayın. Tabi biraz dengesiz çalışıyorlar. Biz onları uyarıyoruz. Zaman zaman ara istasyon olarak bizimde Çukurbağı bölgesini kullandığımız oluyor” dedi.
BAZI ART NİYETLİ İNSANLAR KARALAMA ÇALIŞMASI YAPIYOR

Çukurbağı bölgesinin ayrıca Sinop Belediyesinin ikmal merkezi olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Baki Ergül, burada moloz yığınları, parke taşları gibi çeşitli malzemelerin var olduğunu ancak bazı art niyetli insanların söylediği gibi çöp dökme işleminin gerçekleştirilmediğini söyledi. Ergül; “Sinop Belediyesi olarak mevcutta 3 tane büyük çöp arabası, 3 tane küçük çöp arabası, 2 tane taksi çöp arabası, 2 tane pikap ve 2 tane de süpürge aracımız bulunuyor. En son alınan 2 tane çöp taksi Sinop’un sokakları için çok uygun. Ancak küçük oldukları için tüm ihtiyacı karşılamıyor. Küçük olduğu için kısa sürede dolan araç sürekli meşe dağına gitmesin diye biz de bu ara tesisi kullanıyoruz. İşte Sinop Belediyesinin çöp olayı bundan ibaret. Yani, bizim böyle gidip, Çukurbağı’na çöp dökme gibi durumumuz söz konusu olamaz. Ayrıca orası bizim ikmal yerimiz. Herhangi bir hafriyat olduğu zaman oraya dökülsün diyoruz. Çünkü herhangi bir yerde yol vesaire yapılacağı zaman onlar alt yapı malzemesi olarak kullanılıyor. Sakarya Caddesinin taşlarını söktük hepsi orada. Biz onları ihtiyaç halinde oradan alıp kullanıyoruz. Yani orası bizim depo yerimiz. Tabi çok da iyi niyetli olmayan bazı insanlar, bu bölgeye çöp dökülüyor diye bunu gündeme getirmişler. Ama biz Sinop Belediyesi olarak bir ekibiz ve çalışan arkadaşlarımız da bu durumdan son derece rahatsız oldular. Çünkü herkes bir emek veriyor” diye konuştu.
MEŞE DAĞINA GÜNLÜK 79 TON ÇÖP GELİYOR
Günlük olarak Meşe dağına 79 ton çöp geldiğini ve bu tesisin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslı ve ruhsatlı bir tesis olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Baki Ergül, haberi yapanların kulaktan dolma bilgilerle tamamen karalama maksatlı yaptıkları haberin bu sebeple daha da anlamsız hale geldiğini ifade etti. Ergül; “Bu haberleri yapanlara soruyorum. Bu kadar düzenli bir tesis varken, 6 belediyenin birlikte hareket ettiği bir tesis varken, ben neden çöpümü Çukurbağı denen o bölgeye dökeyim? Ara sıra gidin bir bakın. Bizim burada çöp dökümümüz var mı? Oraya çöp döksek koku olur bir kere. Biz açık bir belediyeyiz. Ancak ben bunun neden yapıldığını biliyorum. Bizim tesisimizin bana göre bir eksiği var. Sinop çok yağış alan bir yer. Bu çöp tesisi de bol yağış alan bir bölgede. Yağmur nedeniyle oluşan çöp sızıntı sularının biriktiği iki adet havuz var. Burada biriken çöp sularını vidanjör ile alarak kanalizasyona göndereceğiz. Bunu yapıyoruz. Ancak; çok şiddetli yağmurlarda yağmur suyu çöpü de yıkayarak, aşağıya doğru çöpleri sürüklüyor. Bunu biz çevre bakanlığına da bildirdik. Ancak çözüm bulmak yerine bize 2 defa idari para cezası uyguladılar. Ceza yazmakla bu gideriliyorsa yazın dedik. Ama bize bir çözüm söyleyin dedik. Hala değişen bir şey yok” dedi.
SİNOP BELEDİYESİNİN İCRAATLARI ORTADADIR
Basında çıkan haberlerin ardından bazı kesimler tarafından Belediyeye yönelik karalayıcı açıklamalar yapıldığını belirten Belediye Başkanı Baki Ergül, hiçbir icraatı olmamakla suçlanan Sinop Belediyesinin ortada olduğunu, bunu da isteyen herkesle her platformda tartışabileceğini söyledi. Ergül; “Bir arkadaşımız açıklama yapmış. Belli ki bu açıklama birileri tarafından ellerine verilmiş ve Sinop Belediyesini karalamak amacıyla yayınlatıldı. Ben bunu çok ayıpladım. Burada Sinop’a zarar veren o kadar çok söz var ki anlatamam. Dediğim gibi bu birileri tarafından söylenen sözler. Olmayan çöp sorunu için televizyon kanallarında program yapılıyor. Bu Sinop’u karalamaktır. Ben yazıklar olsun diyorum bunlara. Bu açıklamayı yapanın buradaki cümlelerin bir tanesinden bile haberi yok. Sen beni ara bir sorsana. Bu tamamen yalan bir haber. Sana yakıştı mı bu? Bence yakışmadı. Burada arkadaşımız demiş ki; Sinop Belediyesi bu güne kadar kayda değer hiçbir icraat yapmamış. Ben bu arkadaşa diyorum ki; ey bu basın bildirisini gazetelere gönderenler, 2009-2014 yılında Sinop Belediyesinde yapılmayan bir tane iş söyleyin. Şu yapılmadı deyin bana. Sen bu yapılanı beğenirsin beğenmezsin o ayrı bir konu. Ama halk bunu beğenmiş ki, 2009 yılında Baki Ergül ve CHP’nin aldığı oy belli 2014’te yine alınan oy belli. Hiçbir şey yapılmıyorsa bu durum nedir? Bana üst düzey Ak Partililer bile gelip seçim öncesi ne söz verdiyseniz yaptınız diyorlar. Beni eleştirin, iyisini yapamadınız deyin ama hiçbir şey yapılmadı demeyin” diye konuştu.
HODRİ MEYDAN; KENDİLERİNE GÜVENİYORLARSA SEÇİMDE KARŞIMA ÇIKSINLAR
Yapılan açıklamada kendisine karşı yöneltilen “vizyonu yok” söylemine sert bir dille tepki gösteren Belediye Başkanı Baki Ergül, kendisine bu eleştirileri yapanları seçimlerde karşısına çıkmaya davet etti. Ergül; “Toplantının başından beri bir tane bile isim zikretmedim. Ancak, yapılan açıklamada; “Hiçbir vizyonu olmayan Belediye Başkanı Baki Ergül” diye bir tabir var. Hadi canım sende. Sen kimsin ki Baki Ergül’ün vizyonunu tayin ediyorsun. Baki Ergül’ün geçmişine bir bakarsan onun vizyonunu görürsün. Senin hayalin bile onu düşünmeye yetmez. Hadi hodri meydan, çıkartın bir tane Baki Ergül. Sen o kadar vizyon sahibisin madem, giyersin kıspeti çıkarsın meydana ak mı? Kara mı? Çıkar o zaman ortaya. Bu arada bu arkadaşın vizyonun kelime anlamını bildiğini de zannetmiyorum. Ben açıklayayım vizyon, bugünden geleceğe baktığımızda yıllar sonra kendimizi ne yaparken görmek istiyorsak o bizim vizyonumuzdur. Bizim de yaptığımız bütün çalışmalar geleceğe yönelik çalışmalardır. Sakarya caddesi, çekek yeri, yat limanı hepsi geleceğe yönelik çalışmalardır. Proje çalışmaları devam eden çevre yolu geleceğe yönelik bir çalışmadır. İnsan eleştirirken de elini vicdanına koyar. Hakikaten çok ayıp. Ben kendisini bir kardeş olarak görürdüm. Böyle bir açıklama senin ne haddin ne de hakkın. Senin Baki Ergül’ün vizyonu ile ilgili bir açıklama yapabilmen için, Baki Ergül seviyesinde olman lazım. Benim geldiğim yer belli. Ben tombaladan çıkmadım. Dolayısıyla senin Baki Ergül’ün vizyonunu tartışmaya kilon hafif kalır. Varsa da yüreğin gel tartışalım o zaman herkesin vizyonunu görelim” dedi.
SAYIŞTAY DENETİMİNDE SIFIR HATA İLE ÇIKABİLEN BİR BELEDİYEYİZ
Kendisine ve Belediyeye yönelik yapılan açıklamada Sinop’un AK Belediyecilikle buluşması gerektiğinin aktarıldığını söyleyen Başkan Baki Ergül, 2009 yılı öncesinde Sinop’u yöneten AK Partili belediyenin 2009 seçimlerinde kendilerine tam anlamıyla borç batağında devredildiğini hatırlattı. Ergül; “Yapılan açıklamada; Sinop’un AK Belediye ile buluştuğunda gerekli hizmeti alacağını aktarmışlar. Şimdi biz 2009 yılında belediyeyi devraldığımızda personele borç batağında olan, uçan kuşa borcu olan, 10 senelik ikramiye alacağı bulunan personellerinin olduğu bir belediye ile karşılaştık. Eski para ile 35 trilyon lira borcu olan bir belediyeyi, bugün Türkiye’de parmakla gösterilen, hiç kimseye borcu olmayan ve yatırım yapan bir belediye şekline dönüştürdük. Türkiye’de ödemeler dengesi itibariyle denk bütçe yapabilen, Sayıştay denetiminde sıfır hata ile çıkabilen bir belediyeyiz. İnşallah bu böyle devam eder” diyerek sözlerini noktaladı. Basın toplantısı soru cevap bölümü ardından sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.