6 Eylül 2026, 18:41:49
Dolar 48,4354
Euro 56,2404
Altın 6.898,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop °C
Sinop
°C
°C
°C
°C
°C

Basmanede Gençlere İlham Veren Kültürel Miras Buluşması: Yeni Nesille Tarihi Bağlantı

Basmanede düzenlenen kültürel miras buluşmasıyla gençler, tarihi dokuyla tanışıyor; yeni nesil ve geçmiş arasında ilham verici bağlar kuruluyor.

Basmanede Gençlere İlham Veren Kültürel Miras Buluşması: Yeni Nesille Tarihi Bağlantı
6 Eylül 2026 17:43

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Miras birimi tarafından Basmane’de düzenlenen Miras Söyleşileri buluşmasında restoratör Şahin Genç, üniversite öğrencilerine kültürel mirasın korunmasına yönelik konservasyon ve restorasyon uygulamalarını anlattı.

Yeniden Basma Atölyesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, üniversitelerin kültür varlıkları ve ilgili sanat bölümlerinden öğrenciler katıldı. Genç, kariyer sürecini ve farklı disiplinlerde yürüttüğü restorasyon çalışmalarını örneklerle aktararak, öğrencilerin alana ilişkin temel bilgi edinmesini sağladı. Teorik bölümün ardından katılımcılar, restorasyonda kullanılan malzemeleri inceleme ve bazı uygulamaları yakından gözlemleme imkânı buldu.

İzmir’de Mesleki Birikim Gençlere Aktarılıyor

Şahin Genç, pandemi döneminde Karantina Adası’ndaki restorasyon projesi için İzmir’e geldiğini, zamanla kentle güçlü bir bağ kurduğunu anlattı. Kentin artık yalnızca çalışma alanı olmadığını, burada yaşamını sürdürdüğünü ve ailesini kurduğunu dile getirdi. Mesleki birikimini İzmir’de gelecek kuşaklara aktarmayı hedeflediğini söyledi.

Genç, Kemeraltı’nda kurduğu atölyede kâğıdın yanı sıra metal, ahşap, cam, taş ve heykel gibi farklı malzemeler üzerinde restorasyon yürüttüklerini belirtti. Saha çalışmalarında cami, kilise, konak gibi tarihi yapılarla birlikte çeşitli mimari öğelerin de ele alındığını ifade etti. Amaçlarının hem nitelikli restorasyon üretmek hem de bu alana ilgi duyanlara katkı sağlayacak bir ortam oluşturmak olduğunu vurguladı.

Restorasyonda Eğitim, Bilinç ve Yeni Kuşaklar

Genç, İzmir ve Ege Bölgesi’nde daha fazla restoratör yetişmesine ihtiyaç olduğunu, bu nedenle eğitim faaliyetlerini genişletmek istediğini dile getirdi. Toplumda kültürel mirasın korunmasına yönelik bilincin yeterli olmadığını, bu bilincin gençler üzerinden daha geniş kesimlere aktarılabileceğini söyledi. Koruma ve restorasyon kültürünün yaygınlaşmasının, tarihi yapı ve eserlerin geleceğe sağlıklı şekilde taşınması için zorunlu olduğunu ifade etti.

Pamukkale Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü son sınıf öğrencisi Ayşegül Koralay, zorunlu stajını Şahin Genç’in atölyesinde tamamladığını belirtti. Basmane’deki buluşmanın, restorasyonla yeni tanışan öğrenciler için önemli bir başlangıç niteliği taşıdığını söyledi. Sunumda gerçekleştirilen örnek çalışmaların ardından küçük ölçekli uygulamalarla temel restorasyon adımlarını göstereceklerini, bunun bir tür giriş düzeyi eğitim olarak planlandığını aktardı.

Geleneksel sanatlar ve minyatür alanında çalışan Aylin Şekerkaya ise uzun süredir ilgi duyduğu restorasyon konusunda Genç’ten eğitim aldığını anlattı. Restorasyonun sürekli öğrenme gerektiren, dikkat ve sorumluluk isteyen bir alan olduğunu belirtti. Türkiye’de restorasyon bilincinin güçlenmesi gerektiğini, kendi bilgi ve deneyimini geliştirmeyi sürdürmek istediğini dile getirdi.

Basmane’nin Tekstil Mirası Uluslararası İlgi Görüyor

Buluşmaya katılan Fransız-Türk gazeteci Nathalie Ritzmann, Basmane’deki çalışmaların Fransa’nın Mulhouse kentindeki kumaş baskı müzesiyle bağlantı kurulmasına katkı sağladığını ifade etti. Müzenin koleksiyonunda “Smyrna” adıyla kayıtlı bir kumaş bulunduğunu, Basmane’de yürütülen atölye projesini Fransızcaya çevirerek müzeye ilettiğini söyledi. Bölgenin basmacılık ve tekstil geçmişi üzerine yaptığı araştırmalarda yeni bilgilere ulaştığını, İzmir’in kültürel birikiminin uluslararası alanda görünür olmasının önemli olduğunu vurguladı.

Ritzmann, Kemeraltı’ndaki restorasyon atölyesini ziyaret ettiğini, atölyede yürütülen çalışmaların kendisini duygulandırdığını belirtti. Böyle bir yapının hayata geçirilmiş olmasının, İzmir’in kültürel mirasının korunmasına yönelik çabaların somut bir göstergesi olduğunu söyledi.

Kaynak: BYZHA

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.