Dolar 32,5535
Euro 34,9719
Altın 2.448,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
18°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 16°C
Sal 16°C

"Başka çaremiz yok"

Sinop'un Durağan ilçeleri ile Samsun'un Vezirköprü ve Alaçam ilçelerine bağlı 30 mahalle ve köyün halkı, ulaşımlarını sağlayan köprünün 28 yıl önce Altınkaya Barajı suları altında kalmasıyla, o günden bu yana baraj gölü üzerinde zorunlu tekne yolculuğu yapıyor.

"Başka çaremiz yok"
11 Ekim 2014 12:14

Sinop'un Durağan ilçeleri ile Samsun'un Vezirköprü ve Alaçam ilçelerine bağlı 30 mahalle ve köyün halkı, ulaşımlarını sağlayan köprünün 28 yıl önce Altınkaya Barajı suları altında kalmasıyla, o günden bu yana baraj gölü üzerinde zorunlu tekne yolculuğu yapıyor.

 

Kızılırmak üzerinde bulunan ve çevredeki yerleşim yerlerinin ulaşımını sağlayan köprünün 1986 yılında Altınkaya Barajı'nın suları altında kalmasıyla, söz konusu yerlerin Vezirköprü ilçesiyle doğrudan karayolu bağlantısı kesildi. O günden bu yana Vezirköprü ilçesine gelmek için tekneleri kullanan çevre sakinleri, kestirme güzergah olduğu için baraj gölünü geçmek zorunda kalıyor.

Vezirköprü'nün yanı sıra Alaçam ve Sinop'un Durağan ilçesine bağlı 30 mahalle ve köyün halkı, yıllardır ulaşımlarını bu şekilde sağlarken aradan geçen zaman içinde teknelerin devrilmesi veya düşme sonucu çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

 

Baraj gölünde "zor"unlu yolculuk

Vezirköprü'de orman ürünleri tahliyesi yapan Süleyman Cüre, gölün karşısında çalıştıklarını belirterek, "İlçeye ulaşım için 120 kilometre uzunluğunda ve asfaltı olmayan yolu kullanmak yerine teknelerle karşıdan karşıya geçiyoruz. Teknelerle karşıya geçmek bize 6 saat kazandırıyor. Çünkü diğer yol hem uzun hem çok kötü. Tehlikeli de olsa bu yolu kullanmak zorundayız" dedi.

Zaman zaman kamyonu tekneye yüklerken zorluklar yaşadıklarına değinen Cüre, "Bazen kamyon tekneye bindirirken veya indirirken yere oturuyor, sürekli arka kaportanın değişimini yapıyorum. Başka çaremiz yok" diye konuştu.

 

Gölün karşısında oturduğunu ve hayvan satıcılığı yaptığını anlatan Kadir Biçer ise tehlikeli yolu kullanmaya mecbur olduklarını ifade etti.

 

Gölde tekne ile taşımacılık yapan Şükrü Şahinoğlu da tekneyle araçları ücret karşılığında karşıdan karşıya geçirdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti: "Tehlikeli oluyor ama başka geçim kaynağı yok. Kışın değil ama yazın çok dalga olduğunda tehlikeli oluyor, yapabilecek bir şeyimiz yok. Köprü olsa böyle bir sorun yaşanmaz. Vezirköprü buradan 30 kilometre, diğer yolu kullandığında 120 kilometre ve yol kötü. Araçla gelenler mecburen göl üzerinden tekneyle geçmek zorunda kalıyor. Bu yolu Vezirköprü'nün 8 mahallesi, Alaçam ilçesinin mahalleleri ve Sinop'un Durağan ilçesinin köyleri kullanıyor."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.