Dolar 32,3712
Euro 34,9854
Altın 2.326,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 14°C
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 16°C

Baltık Ülkeleri Gezisi

Baltık Ülkeleri Gezi Yazısı Helsinki (Finlandiya) St Peterhoff(Rusya) Talinn(Estonya) Stockholm(İsveç)

Baltık Ülkeleri Gezisi
Aslan Özdemir
3 Haziran 2015 18:13

Gençliğimde Sinop’a gelen Ege ve İzmir vapurlarıyla Sinop-İstanbul, İstanbul-Sinop yolculukları yapmıştım. Gerçi biletimim 3. Mevki olup dinlenme şansımız olmadan motor sesi duyarak seyahat ederdik. Buna rağmen vapurla yapılan yolculuklar benim için çok keyifli olmuştur. Güverteye çıkardık, gece sineması izlerdik. 1. Mevkiler daha da rahat konforlu bir şekilde olmasına rağmen bizde mutluyduk. Çocukluk arkadaşım Alâeddin Ay’ la yapmıştık son vapur seyahatimizi. Sanırım 1978 veya 1979 yıllarıydı güvertede mevsim ürünleri domates, salatalık yemiştik. Çöpü denize atıyorduk ki Japon turist elimizden kapıp kendi çöp poşetine koymuş o tavrı beni çok etkilemiş o gün bugün kesinlikle çöpümü nereye atacağımı öğretmişti.  Vapurun o pas kokusu daha burnuma gelmekte… (gemi teriminde geminin kıçından(pupa) başına (pruva) bakarsanız, sağ tarafına “sancak”, sol tarafına “iskele” denir.). vapurun pupa tarafına deniz üzerinde oluşturduğu köpükleri izleme büyük keyifti benim için.

Hayrettin Kaya

 

Değerli dostum, kardeşten öte sevdiğim saydığım Dr. Güner Çinko “İskandinavya Baltık” seyahati teklifi beni çok heyecanlandırmış ve kabul etmiştik. Bağlantıları kurduktan sonra 16-23-2015 tarihleri arası Stockholm(İsveç) Helsinki (Finlandiya) Petersburg( Rusya), Talilin (Estonya) gezimiz gerçekleşecekti… Gezimizde bizim gurubumuz Güner-Selma ÇİNKO, Cumhur-Hanife YÜKSEL, İnci KARAEL, Sevgi DERELİ ve eşim Filiz -benden oluşuyordu. Yolculuğumuz “Pronto Tur” aracılığı ile İtalyan “Costa luminosa” gemisi ile seyahat edecektik.

 

16 Mayıs 2015 Cumartesi günü 06.30da Türk Hava Yollarıyla Stockholm’e uçmak için dış hatlarda rehberimiz Neslihan Sağnak hanımla buluştuk. Check-in, pasaport ve gümrük kontrollerimiz sonrası 08.15te THY’nın Tk 1793 nolu seferiyle Stockholm’e hareket ettik. Bu ara yer hizmeti gören memur hanıma; “Sabah sabah güler yüzlü çalışanı görmek ne büyük mutluluk” söylememin karşılığı olarak beni 7 nolu koltuğa eşimi 30 nolu koltuğa bilet kesmesi unutulur gibi değil. Centilmenliği yapıp eşim 7 noya ben 30 noya geçtim. Rehberimizin uyarısı ile saatlerimizi 1 saat geri aldık. Sanırım 13.00 gibi Stockholm (İsveç)  Arlanda Havaalanına indik. Kontroller sonrası bizi bekleyen otobüsümüze binerek gemimize yerleşmek üzere yola çıktık. 40 km yolumuz olduğunu söyleyen rehberimiz; grubumuzda Kocaeli, Ankara ve Manisa’dan gelenlerle 35 kişi olduğumuzu öğrendik. Stockholm limanında gümrük işlemlerimizi bitirdikten sonra bizi bekleyen İtalyan Costa Luminosa gemisine geçtik. Bizim kabinimiz iskele tarafında 5268 nolu 5.katta olduğunu öğrendik. Bavullarımız daha sonra kabinimize taşınacaktı Ayancıklı grubumuzla 9. Katta bulunan restorana çıktık. Öğle yemeğimizi açık büfe olarak aldık. Bu ara gemimiz limandan hareket ederek helsink (Fillandiya) limanına yola çıktık. Biraz gemimiz hakkında bilgi vermem gerekirse; Costa Luminosa 20 Mayıs 2009 tarihinde seferlerine başlamış geniş, havadar alanları ve değerli sanat eserleriyle donatılmış, tasarımı, şık malzemeleriyle müthiş bir mimari eser 4d sineması golf ve Grand Prix simülatörleri bulunmakta. Havuzlu ve jakuzili güvertesinde enfes manzara sunmaktadır.4 büyük restaurantlı 11 barı, 2 yüzme havuzu, açık hava jogging pisti ve paten pisti, spa merkezi, spor salonu, sauna, buhar odaları, tiyatro (3 güvertede), kumarhane, discosu vs vs. 294 metre uzunlukta 32,25m eninde 2260 yolcu 921 personel kapasiteli alışveriş merkezi mağazalarıyla enfes bir gemi.

 

İsveç ve Stockholm hakkında bilgiyi son günlerde yer vereceğim. Akşam yemeğimizi  “Samsonra Restoran’a” aldıktan sonra gemiyi tanıma gezilerimize başladım. İlk olarak “Phoenix Tiyatro’da” animatörlerin hazırladığı programı izledikten sonra alışveriş merkezini gezdik. 9. Kattaki Andromeda Restoran’ da çaylarımızı içtikten sonra dinlenmek üzere kabinlerimize geçtik. Bu arada buralarda gün doğumu; 04.10-gün batımı; 21.07’ dir. Ama alışacağız.

 

2.Gün 17 Mayıs 2015 Pazar

Kahvaltımızı almak üzere 3. Kattaki (Deck)  Restoranda gezimiz boyunca bize ayrılan kaptan masasının hemen yanındaki masada kahvaltımızı aldık. Gezimiz boyunca Filipinli Jaysonlee Alipio ve Endonezyalı Nı Wayon Susi Agustari garson olarak bize hizmet ettiler. Çok sevimli, sempatik ve başarılı idiler. Kahvaltı  sonrası “Sürpriz” anonsuyla(daha önce  rehberimiz uyarı bilgileri verdiği) acil önlem tatbikatı için(zorunlu)  kabinlerimizdeki cankurtaranları alarak personelin yönlendirilmesiyle filikalar altındaki iskele tarafında toplandık. Tehlike anında ne yapılacağı konusunda (İngilizce-İtalyanca) bilgilendirme sonrası gemi girişimizde bize verdikleri 2 karttan; (biri anahtar ve hesap kartı) diğeri kırmızı renkli kart olan tatbikat kartını teslim ettik. (Bu kırmızı kartla yolcu takibi yapılıyor tatbikata katılmayan bir şekilde bu karttan takip edilip tatbikat yaptırılıyor.) 
 

Bugün deniz yolculuğu yapılacak. Saat 10.00 gibi gemimiz Helsinki (Fillandiya) ‘ye hareket ediyor. Aldığımız bilgiye göre saat 23.00da Fin Körfezine gireceğiz. Cankurtaran yeleklerimizi kabinlerimizdeki yerlerine yerleştirdikten sonra rehberimizle buluşmak üzere Piano Barda bir araya geldik. Gemi seyahatimiz üzerinde bize bilgiler sunduktan sonra ekstra gezilere katılacakların tespiti ve ücretleri meselesini anlattı. Biz Ayancık grubu olarak tüm ekstralara katılacağımızı bildirdik. Bu ara cumhur Yüksel ağabeyim birçoğunu daha önce görmesine rağmen bizim için tekrar katılıyordu. 
 

Gemimiz limandan ayrıldığında güvertemizden gördüğümüz o eşsiz manzara ve görüntüler için fotoğraf çekenler en iyi görüntüyü almak için yarış ediyorlardı. Onlarca adaların verdiği muhteşem görüntüler ve bize eşlik eden sırtı siyah (kutup) martıların arasından açık denize açıldık. Grubumuz 9.katta toplandık. Geniş bir sohbet başladı. Doktor Güner’le birlikte geminin bölümlerini keşif etmek üzere ara sıra gruptan ayrıldık. Bu akşam kaptanın “Hoş geldiniz Galası” olduğundan akşam yemeğinde herkes şıktı. Kaptan ve üst düzen mürettebatı masası hemen yanımızdaki masaydı. Kaptan yemeğin son bölümünde anons geldi ikram ettiği şampanyalar kaldırıldı. 
 

Yemek sonrası Phoenix tiyatroda sunucu, katılımcılara geminin üst düzey görevlilerini tanıttı. Anladığım kadarıyla İtalyan, Bulgar, Romen, Fransız, Alman olmak üzere birçok ülkeden yöneticiler Birleşmiş Milletler gibi… Eğlence bölümü başladı 4 şarkıcı sanatçı ve geniş bir dans grubunun sunduğu gösteri muhteşemdi. 80li 90lı yılların müziği dans grubunun şovu izlemeye değerdi. 

Gösteri sonrası gemi seyir halinde olduğu için oyun salonuna geçtik. Hanımlar şanslarını denediler. Bu ara Sevgi Dereli ablam İngilizcesiyle birçok sorunumuzu kolaylaştırdığı için rahatız teşekkürler. 

3.gün  18 Mayıs 2015 Pazartesi

Gün doğuşu: 04.54-Gün Batımı 22.00

Baltık Ülkeleri GezisiBaltık Ülkeleri GezisiBaltık Ülkeleri GezisiBaltık Ülkeleri GezisiBaltık Ülkeleri GezisiBaltık Ülkeleri GezisiBaltık Ülkeleri GezisiBaltık Ülkeleri GezisiBaltık Ülkeleri GezisiBaltık Ülkeleri Gezisi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.