Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 25°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
25°C
Hafif Yağmurlu
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 24°C
Per 24°C

Ayancık’ın 12 Eylül’ü

Ayancık’ın halkçı belediye başkanı olarak tanınan Hasan Kaya’nın hayatı Belgesel fotoğrafcı / Kent tarihcisi Vokan Atılgan tarafında kitaplaştırıldı.

Ayancık’ın 12 Eylül’ü
2 Temmuz 2021 11:21

Ayancık’ın halkçı belediye başkanı olarak tanınan Hasan Kaya’nın hayatı Belgesel fotoğrafçı / Kent tarihcisi Vokan Atılgan tarafında kitaplaştırıldı.

Belgesel fotoğrafçı / Kent tarihcisi Volkan Atılgan, Ayancık Gazetesi arşivlerimizde de ayrıntılarını bulabileceğiniz birçok siyasi sosyal ve ekonomik anıları barındıran “Kırk Yıl Önce Kırk Yıl Sonra Ayancık’ kitabını ilçemizde seçkin kitapevi ve kırtasiyelerde okuyucunun beğenisine sundu.

Sinop Ayancık’ın halkçı belediye başkanı olarak tanınan Hasan Kaya’nın hayatı kitap oldu. Belgesel fotoğrafçı Volkan Atılgan’ın imzasını taşıyan ve Pel Yayınları’ndan çıkan “Kırk Yıl Önce Kırk Yıl Sonra Ayancık’’ isimli kitap; DİSK’in Ayancık Belediyesi’nde örgütlenmesine, belediyenin bir ekmek fabrikası açmasına, belediye başkanının çalışan işçilerden daha düşük maaş almasından toplu taşımanın yaygınlastırılmasına ve ‘kamucu belediyecilik’ anlayışına dikkat çekiyor.

Kitabın önsözünü Prof. Dr. Aziz Konukman kaleme alırken; 12 Eylül faşist darbesi sonrası, Sinop’un Ayancık ilçesinde ilk gözaltı ve tutuklanmayı yaş¸ayan, ogˆlu ile birlikte iş¸kenceye maruz bırakılan belediye başkanın hikâyesi oldukça çarpıcı.

Prof. Dr. Konukman’ın, kitabın önsözünde kullandığı ifadeler şu şekilde:

“Türkiye’nin içinde bulunduğu koşullar, dayanışmacı, katılımcı ve eşitlikçi bir belediyecilik anlayışının artık kaçınılmaz hale geldiğini göstermektedir. Küreselleşmeyle 80’li yıllarda giderek yaygınlaşan Dünya Bankası patentli, günümüz sosyal belediyecilik anlayışının yarattığı tahribat Türkiye dahil birçok ülkede büyük bir boyuta ulaşmıştır. Bilindiği üzere bu uygulamayla, ranta ve tüketime dayalı bir kentleşme yaratılmış ve kent yoksulları yardım yoluyla belediyeye bağımlı insanlar haline getirilmiştir. İnsan, kendine ve kentine yabancılaştırılmış, doğa acımasızca katledilmiştir. Belediye piyasanın hizmetine girmiş; insan ise tüketim çarkının dişlisi haline getirilmiştir. Bu yeni seçeneğin inşasında, geçmiş toplumcu belediyecilik deneyimimiz ilham verici ve yol gösterici olabilir. Bu perspektiften bakıldığında, Volkan Atılgan’ın hazırladığı Hasan Kaya beyefendinin ortaya koyduğu kamucu belediyecilik örneği geçmişi hatırlatmakla kalmıyor aynı zamanda yeni bir belediyecilik anlayışının inşa edilmesine küçük bir ilçe deneyiminden hiç de mütevazi sayılamayacak bir katkı sunuyor.”

Kitabının bir imzalı kopyasını gazetemize hediye eden sayın Atılgan’a Ayancık Gazetesi olarak teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz.

Ayancık'ın 12 Eylül'ü

Ayancık'ın 12 Eylül'ü

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.