Dolar 32,5826
Euro 34,8020
Altın 2.413,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Çar 23°C
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 17°C

Ayancık Keteni Dokuma Kursları Devam Ediyor

Ayancık Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından Ayancık Keteninin yeniden gün yüzüne çıkarılması için açılan kurslar devam ediyor.

Ayancık Keteni Dokuma Kursları Devam Ediyor
24 Aralık 2020 12:58

Ayancık keteninin yeniden üretilebilirliğinin arttırılması, turizmle ortak yürütülüp ilçeye katkı sağlaması ve üreticiye destek sağlayarak ekonomiye kazandırılması amaçlarıyla yürütülen Ayancık Keteni Dokuma ve Meslek Edindirme kurslarında kursiyerlere İŞKUR desteği de sağlanıyor.

KURSLAR YENİ ATÖLYEDE DEVAM EDİYOR

Kurslarda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Ayancık Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hanife BAŞAR ÖZCAN, dokuma tezgahı sayısını arttırdıklarını belirterek “Yıllarca merkez binamızda dar bir alanda çalışmalarını sürdürdüğümüz Ayancık Keten Dokuma Atölyemizi, eski Mehmet Akif Ersoy İlkokulunun kapanması ile birlikte boşalan ek binaya taşıdık. Burada 30 adet tezgahımız ile birlikte kurslarımıza devam etmekteyiz.” dedi.

KETEN İPİ ÜRETİMİ YAPIYORUZ

Halk Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan “Gelenekten Geleceğe Keten İpi Yapımı” projesi ile tükenmekte olan keten ipinin üretimine başlandığını belirten ÖZCAN, “Kursumuzda bu güne kadar ninelerimizin sandıklarında bulunan keten ipleri ile çalışmalarımızı sürdürüyorduk ve bu keten ipleri artık yok denilecek kadar azaldı. Bu neticede keten ipi üretimine tez zamanda geçilmesi gerekiyordu. Bununla ilgili olarak yeni binamıza taşındıktan sonra bir proje hazırladık. Önceki dönem İlçe Kaymakamımız Abdullah Seçkin KOÇAK’ın destekleri ile hazırlanan “Gelenekten Geleceğe Keten İpi Yapımı” projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes’in ortaklığında devam etmektedir.”dedi.

Yürütülen kurslar ve proje kapsamında Ayancık’ta çok eski yıllarda üretimi yapılan keten tarımı ve keten ipi yapma sanatını her yönüyle canlandırmayı, turizme ve ekonomiye kazanmayı hedeflediklerini belirten ÖZCAN, “Ayancık Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne bağlı Keten Evimizde kültürel mirasımız olan keteni yeniden üretmek, bunu yaparken turizmle birleştirip ilçe tanıtımına katkı sunmak asıl amaçlarımız arasında yer alıyor.”

Ayancık Keteni Dokuma Kursları Devam Ediyor

ÜRETİCİYE DESTEK OLACAĞIZ

“Öte yandan atıl durumdaki tarım arazilerini yeniden üretime geçirerek, kırsalda tarıma destek olarak köyden şehre göçü azaltmayı hedefliyoruz. Keten ekimi için Söküçayırı, Mestan, Bakırlı Zaviye ve İnaltı köylerinin muhtarları ile görüşmeler yaptık. Bu köylerimizde keten ekimine başlanacaktır.

Bizler örnek bir çalışma olması için Keten Evimizin arka tarafında bulunan küçük bir alana keten ekimi yapmıştık. Yaptığımız hasat ile birlikte İŞKUR destekli kursiyerlerimize ilk uygulama çalışmalarını yaptırdık. Ketenin hasatı, çürütmesi, kurutulması, kırılması ve eğirme işlemini gerçekleştirdik.”

KADINLAR İSTİHDAM EDİLECEK

“İşsiz kadınlara ip eğirme ve dokuma eğitimi vererek yöresel keten bezi dokumacılığını geliştirmek aynı zamanda kadınları bu alanda istihdam ederek aile ekonomisine katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bizler Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü olarak kursiyerlerimize İŞKUR desteği sağlamaktayız.”

KETEN HASATI GELENEKSEL HALE GELECEK

“Projenin sonunda ise geleneksel hale getirmek için keten hasat şenliği düzenlemeyi hedefliyoruz. Bunu yaparken ilçemize gelecek olan yerli ve yabancı turistlerimize bir günlük bir rota belirleyip geldiklerinde ketenin her aşamalarını yerinde görerek bizzat uygulamaya katılarak zaman geçirmelerini sağlayacağız. Bu anlamda Ayancık Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü olarak halkımızı da yanımızda görmek istiyoruz.” dedi.

HABER: AYANCIK GAZETESİ / Ahmet Can AKYOL

Ayancık Keteni Dokuma Kursları Devam Ediyor

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.