Dolar 32,4237
Euro 34,7977
Altın 2.395,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Atatürk ve Ulusal Egemenlik

20 Nisan 2023 20:50

Eğitimci yazar Erdoğan Erkaymaz’ın kaleminden…

23 Nisan 1920 Türk milletinin iradesini temsil eden birinci TBMM’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilan ettiği tarihtir. Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan 1924’te bayram olarak kutlamaya kara vermiştir. 23 Nisan 1929 yılında bu bayramı Türk çocuklarına armağan etmiştir. Yüce kurtarıcımız çocuklarımızın, milletimizin geleceği olması, onlara duyduğu güven ve sevginin ifadesini şu cümlelerle belirtmiştir. “Küçük hanımlar, küçük beyler. Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir pırıltısısınız. Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz.”

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen vatanın ve milletin bütünlüğü Cumhuriyetin temel değerlerini teşkil eden demokratik, laik, sosyal hukuk devleti düzeninin etkinliği ile birlikte, toplumun siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatı tehlike altındadır. Milletimiz yoksullaşmıştır. Ulusal bağımsızlık onurumuz ayaklar altındadır.

Ulusal egemenlik her şeyden önce bir ülkenin iç işlerine kimseyi karıştırmama hakkı, bir halkın kendisine en uygun hükümet biçimi ve hayat tarzını seçme hakkıdır. Bir ülkenin ekonomisi yoksa, hele ekonomik açıdan egemen ülkelerle çıkar çekişmesine düşerse iradesini hiç kabul ettiremez.

Yine milli devlet ve tam bağımsızlık ilkeleriyle birlikte Atatürk’ün devlet anlayışının temellerini oluşturan üçüncü ana ilke Milli Egemenliktir.

Atatürk’ün milli egemenlik ilkesine sadece düşüncesiyle değil, derin kişisel duygularıyla da ne kadar bağlı olduğunu, annesinin ölümünden birkaç gün sonra mezarı başında yaptığı konuşmadan anlamaktayız. “Valdem bu toprağın altında fakat milli egemenlik ilelebet payidar olsun. Beni teselli eden en büyük kuvvet budur… Valdemi mezarı önünde ve Allah huzurunda ant içiyorum, bu kadar kan dökülerek milletin elde ettiği ve belirttiği egemenliğin muhafaza ve müdafasi için icap ederse valdemin yanına gitmekte asla tereddüt etmeyeceğim. Milli egemenlik uğruna canımı vermek benim için vicdan ve namus borcu olsun.”

Milletimiz Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, ülkemizi işgal eden emperyalist devletlere ve onların iş birlikçilerine karşı Kurtuluş Savaşı vermiş. Burada milletimizin sahip olduğu milli ve dini değerler ilham kaynağımız olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının karşısında durabilecek hiçbir güç yoktur.

Bu duygu ve düşüncelerimle, çocuklarımızın barışın, sevginin, umudun ve dünya kardeşliğinin temsilcileri, yarınımızın teminatı olan inancımla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum…

Sevgi İle Kalın

YORUMLAR

  1. ERDEM ELBÜKEN dedi ki:

    Yazınız için teşekkür ederim Erdoğan Bey . Çok anlamlı ve manidar bir yazı kaleme almışsınız.Cumhuriyete sahip çıkmanın tam zamanı diye düşünüyorum.Ülkemizin bağımsızlık mücadelesi ancak kurucu değerlerimize geri dönmekle olacaktır.Cumhuriyetin temel değerlerini teşkil eden demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olmazsa olmazımızdır. Tüm ülkemizi Atatürk ilke ve inkilaplarının mücadelesine davet etmenizi rica ediyorum.Saygılarımla…