Dolar 32,5653
Euro 34,8785
Altın 2.438,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 17°C

Apple ve FBI arasında kavga!

Apple ve FBI arasında yaşanan kavgalar bitmek bilmiyor.

Apple ve FBI arasında kavga!
26 Şubat 2016 16:34

Teknoloji devi Apple ile ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI)arasında restleşme devam ediyor. Apple yöneticileri, ABD’nin San Bernardino kentindedüzenlenen terör saldırısının zanlılarından birine ait telefonun şifresininkırılmasına yardım etmesine hükmeden mahkeme kararının bozulmasını talep etti. Teknolojidevi Apple ile AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI Federal Araştırma Ofisi (FBI)arasında restleşme devam etmektedir. ABD’li teknoloji şirketi Google, FederalSoruşturma Bürosunun (FBI) iPhone’un şifresinin kırılması talebine direnenApple’a destek verecek.

Apple, ABD hükümetinin artan baskısına rağmen, ABD FederalSoruşturma Bürosu’nun (FBI) San Bernardino’daki terör saldırısınıdüzenleyenlerden Seyid Rıdvan Faruk’a ait iPhone’un şifresini kırmaya yardımtalebine direnmeye devam ediyor.

 

Şirket yetkilileri, FBI’ın soruşturmasına teknik yardımsağlanmasına yönelik hüküm veren federal mahkemeye başvurarak, söz konusukararın iptalini istedi.

 

Apple’ın mahkeme dilekçesinde, şirketin adı geçen teröristiniPhone’unun şifresini kırmaya yardım etmeye zorlanmaması gerektiğibelirtilirken, bu talebin ABD anayasasına aykırı olduğu savunuldu.

 

Dilekçede, ’’Bu dava sadece bir iPhone’dan ibaret değil. ABDAdalet Bakanlığı ve FBI’ın Kongre ve Amerikalıların engellediği bir gücü, Applegibi şirketleri dünya genelindeki yüz milyonlarca insanın temel güvenlik vegizlilik haklarını ihlal etmeye zorlama yeteneğini, mahkeme yoluyla elde etmeyidenemesi’’ ifadelerine yer verildi.

 

Amerikalı bir şirketin hükümetin işini yapmaya yasal olarakzorlanmasını ’’eşi benzeri görülmemiş’’ bir karar olarak nitelendiren Appleyetkilileri, dilekçede bu durumun gelecekte sürekli tekrarlanacağından endişeduyduklarını kaydetti.

 

Apple’ın dilekçesi, mahkemenin şirkete 26 Mart’a kadartanıdığı savunma süresinden bir gün önce teslim edildi. Şimdi, ABD hükümetininApple’ın dilekçesine 10 Mart’a kadar yanıt vermesi gerekiyor.

 

Apple, FBI ve Adalet Bakanlığının avukatları 22 Mart’taduruşmada karşı karşıya gelecekler.

 

Bu arada, ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komitesince yapılanaçıklamada, FBI ve Apple’dan yetkililerin, 1 Mart’ta ABD TemsilcilerMeclisi’nde şifre konusunda düzenlenecek oturuma katılacakları bildirildi.

 

“Şifre savaşının” geçmişi

 

ABD’nin California eyaletindeki San Bernardino kentindeengellilere hizmet veren bir merkeze geçen yılın aralık ayında düzenlenensaldırıda 14 kişi hayatını kaybetmiş ve 28 kişi yaralanmıştı. Eylemi terörsaldırısı olarak nitelendiren FBI, saldırganlardan Seyid Rıdvan Faruk’unkullandığı iPhone’un şifresinin kırılması için Apple’dan teknik yardım talep etmişti.FBI,Apple’ın talebini geri çevirmesi üzerine Los Angeles şehrindeki federalmahkemeye başvurmuş ve mahkemenin yargıcı Sheri Pym, Apple’ın FBI’nınsoruşturmasına teknik yardım sağlaması gerektiğine hükmetmişti. Apple’ın ÜstDüzey Yöneticisi (CEO) Tim Cook ise mahkeme kararının ardından yaptığıaçıklamada, şirketin, FBI’ın taleplerini yerine getirmesinin dünyadaki bütüniPhone’ların güvenliğini tehlikeye atacağını dile getirerek, mahkeme kararınauymayacaklarını duyurmuştu.ABD Adalet Bakanlığı ise bu iddiaların gerçeğiyansıtmadığını belirterek, Apple’ın söz konusu iPhone’un şifresinin kırılmasıiçin gerekli yazılımı yazmaya yasal olarak zorlanması için davayı görenmahkemeye başvurmuştu.

 

ABD’li teknoloji şirketi Google, Federal Soruşturma Bürosunun(FBI) iPhone’un şifresinin kırılması talebine direnen Apple’a destek verecek.

 

Davayı takip eden bir yetkili, Google’ın hazırladığıbilirkişi raporunu Apple’a destek vermek için mahkemeye sunacağını belirtti.

 

Yetkili, ABD’li teknoloji şirketinin dünya genelinde çoksayıda akıllı telefonun işletim sistemi olan Android’i geliştirdiğinihatırlatarak, Google’ın, Apple’a destek vermek için hazırlanan raporla davayamüdahil olmayı planladığını ifade etti.

 

Google raporunun halen taslak aşamasında olduğu, şirketintelefonlardaki mesaj, fotoğraf ve diğer kişisel verilerin hükümetyetkilileriyle paylaşılmasından Apple gibi endişe ettiği kaydedildi.

 

Şifre kırma tartışması

 

ABD’nin Los Angeles kentindeki federal mahkemenin yargıcıSheri Pym, geçen hafta Apple’ın FBI soruşturmasına teknik yardım sağlamasınahükmetmişti. Apple’a savunması için üç gün süre tanıyan yargıç, daha sonra busüreyi 26 Şubat’a kadar uzatmıştı.

 

ABD Adalet Bakanlığı da aralık ayında California’nın SanBernardino kentinde 14 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı düzenleyen ve olayyerine gelen güvenlik güçleri tarafından öldürülen 28 yaşındaki Seyid RıdvanFaruk’a ait olduğu tahmin edilen iPhone marka telefonun şifresini kırması içinApple’ın yasal olarak zorlanmasını talep etmişti.

 

Apple Üst Yöneticisi Tim Cook, salı günü yaptığı açıklamada,şirketin FBI’ın taleplerini yerine getirmesinin dünyadaki bütün iPhone’larıngüvenliğini tehlikeye atacağını ve FBI’ın kendilerinden her telefonun kilidiniaçabilecek bir “arka kapı” programı yapmalarını istediğinibelirtmişti.

 

Cook, FBI’ın bu arka kapıyı sadece söz konusu telefon içinkullanacağını iddia ettiğini fakat bunun garantisinin olmadığını vurgulayarak,bunun dünya çapında tüm iPhone’ların güvenlik önlemlerini aşmak içinkullanılabileceğini ifade etmişti. Twitter, Facebook ve Google gibi büyükteknoloji firmaları da Cook’a destek vermişti.

 

 

ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI), California’nın SanBernardino kentinde aralık ayında düzenlenen terör saldırısının zanlılarındanSeyid Rıdvan Faruk’a ait iPhone’un şifresini kırma talebini reddeden Apple,hükümet tarafından kırılması imkânsız iPhone’lar üretmek için harekete geçti.New York Times gazetesinin şirkete yakın kişilere dayanarak verdiği haberde,Apple’ın iPhone’un güvenlik özelliklerini istediği şekilde geliştirmeyibaşarması halinde emniyet güçlerinin işinin daha da zorlaşacağı ifade edildi.Haberde, Apple’ın amacına kesinlikle ulaşacağı görüşüne yer verildi. Haberde,kişisel gizlilik ile güvenlik arasında giderek büyüyen tartışmaların ancakKongre’nin yeni bir yasal düzenlemesiyle çözüleceği savunuldu. Operatörlükhizmeti veren şirketler, yasa gereği, sahip oldukları bilgileri emniyetkuvvetleriyle paylaşmak zorunda olmasına karşın söz konusu kanun Apple veGoogle gibi teknoloji devlerini kapsamıyor. Los Angeles şehrindeki mahkemeApple’ın FBI’ın soruşturmasına teknik yardım sağlaması gerektiğine hükmetmişama şirket CEO’su Tim Cook, bu talebin yerine getirilmesinin dünyadaki bütüniPhone’ların güvenliğini tehlikeye atacağını dile getirerek, mahkeme kararınauymayacaklarını duyurmuştu.

 

Apple Inc. ya da eski adıyla Apple Computer, Inc., merkeziCupertino, California’da [5] bulunan; tüketici elektroniği, bilgisayar yazılımıve kişisel bilgisayar tasarlayan, geliştiren ve satan Amerikan çok ulusluşirkettir. En bilinen donanım ürünleri Mac serisi bilgisayarlar, iPod müzikçalar, iPhone akıllı telefon, iPad tablet bilgisayar ve Apple Watch adlı akıllısaattir. Yazılımları arasında ise OS X ve iOS işletim sistemleri, iTunes medyatarayıcısı, Safari internet tarayıcısı ile iLife ve iWork paketleri yeralmaktadır. Şirket 1 Nisan 1976 yılında kurulmuş ve 3 Ocak 1977’de AppleComputer, Inc. adıyla anonim şirket haline gelmiştir.[6] İsminde yer alan”Computer” (Bilgisayar) kelimesi 9 Ocak 2007’de iPhone tanıtımıylabirlikte tüketici elektroniğine yönelimlerini yansıtması amacıylakaldırılmıştır.[7][8][9]

 

Apple, Samsung Electronics’den sonra ciro açısından dünyanınen büyük ikinci bilgi teknolojileri şirketi; Samsung ve Nokia’dan sonra dadünyanın en büyük üçüncü cep telefonu üreticisidir. Fortune dergisiApple’ı, 2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde ve 2008 yılından 2012yılına kadar dünya çapında en çok rağbet gören şirket olaraknitelendirmiştir.

 

2012 Kasım ayı itibariyle Apple’ın App Store ve iTunes Storeonline mağazalarına ek olarak 14 farklı ülkede 394 perakende satışmağazası bulunmaktadır. Borsa değeri açısından Apple 2012’nin Eylülayından itibaren Dünyanın en değerli şirketi olmuştur.29 Eylül 2012 tarihiitibariyle şirkette dünya çapında 72,800 devamlı tam zamanlı çalışan işçi ile3,300 geçici tam zamanlı işçi çalışmaktadır. 2015’in Nisan ayından itibarendünya çapındaki yıllık geliri toplamda 130,28 milyar dolardır. 2013 yılınınMayıs ayında Apple geçen yıla göre 11 numara yükselerek Fortune 500 listesinde6. sırayla ilk kez ilk onda yer almıştır.

 

Türkiye’deki distribütörlüğünü Bilkom ve INDEX Bilgisayaryönetmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.