Dolar 32,5866
Euro 34,8084
Altın 2.509,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 16°C
Sal 21°C

Ağız Kokusunu Kolay Bir Şekilde Yok Edebilirsiniz!

Ağız kokusu problemi başlıca hem bizleri hem de çevremizde yer alan insanları rahatsız etmektedir. Bu durum ile mücadele eden bireyler, konuşmaktan kaçınırlar veya konuşmakta iken ağzını kapatma gereksinimi duyarlar. Bireyin kendilerine olan güvenini yitirmelerinden başlıca neden olmuş olan ağız kokusu, psikolojik sorun ve sıkıntılara yol aralayan bir rahatsızlık olarak belirtilir..

Ağız Kokusunu Kolay Bir Şekilde Yok Edebilirsiniz!
23 Şubat 2016 00:12

Ağız kokusu problemi başlıca hem bizleri hem de çevremizde yer alan insanları rahatsız etmektedir. Bu durum ile mücadele eden bireyler, konuşmaktan kaçınırlar veya konuşmakta iken ağzını kapatma gereksinimi duyarlar. Bireyin kendilerine olan güvenini yitirmelerinden  başlıca neden olmuş olan ağız kokusu, psikolojik sorun ve sıkıntılara yol aralayan bir rahatsızlık olarak belirtilir.

Ağız içi enfeksiyon problemleri, diş çürüğü rahatsızlıkları, mide problemleri, ağız kuruluğu ve açlık gibi durumların ağız kokusu problemlerine neden olduğunu belirtmiş olan Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, yaşam kalite değerimizi bu denli negatif etkilemekte olan ağız kokusu adına yoğurt tüketiminin çok fazla önem taşımakta olduğunu büyük bir önemle belirtmektedir.

AĞIZ KOKUSU NEDEN KAYNAKLIDIR?

Tükürük bezleri; tükürük salgılamak ve bu salgıyı ağız içine iletmekle görevlidir. Gün içinde gıda alımının azalması (açlık), susuz kalma gibi nedenlerle de ağızdaki tükürük miktarı azalabiliyor. Aynı şekilde gece tükürük salgısı uykuda tamamen sıfırlanır. Ağızdaki tükürük üretiminin azaldığı, ağız kendini temizlemek için ihtiyaç duyduğu sıvıyı bulamaz. Bu nedenle özellikle sabahları uyandığımızda ağzımız kokabilir.

AĞIZ KOKUSUNUN SEBEPLERİ NELERDİR?

– Diş aralarında, dil üzerinde kalan yiyecekler bakteri oluşumuna sebep olduğundan ağız kokusu oluşmasına sebep olmaktadır.
– Dişeti hastalıkları ve çürükler tedavi edilmediği zaman ağırlaşarak koku oluşturur.
– Karaciğer yetmezliği, sinüs ve alerjik enfeksiyonlara bağlı hastalıklar
– İyi temizlenmeyen protezler
– Tükürük ağızda kokuya neden olan gıda artıklarının temizlenmesinde önemli rol oynamaktadır.
– Yediğimiz bazı yiyecekler de (soğan, sarımsak, et, balık, peynir vb.) nefesimizin kötü kokmasına neden olabilir.
– Böbrek yetmezliği rahatsızlığı balık kokusuna benzer bir ağız kokusuna neden olabilir.
– Tütün ürünleri ve alkol tüketimi
Yoğurdun ağız kokusu üzerindeki güçlü etkisi
Yoğurdun içinde bulunan prebiyotikler, nötrleştirici etki göstermekte ve ağız içinde yayılan kökü kokuya sebebiyet veren bakterileri öldürmektedir. Özellikle de mide asidi birikiminden kaynaklanan ağız kokusu, ciddi bir hastalıktan kaynaklı değilse, her gün düzenli yoğurt tüketimi kötü kokunun önlenmesine yardımcı oluyor.
Yoğun olarak çay, kahve, alkol içmenin ve şekerli gıdalar tüketmenin ağızdaki bakterilerin artmasına neden olacağını ve bunun sonucu olarak da ağız kokusu oluşacağını söyleyen Çağdaş Kışlaoğlu, bu yiyecek ve içeceklerin az miktarda tüketilmesi gerektiğini ve sigaradan uzak durmanın da bu konuda büyük önem taşıdığını sözlerine ekliyor.

AĞIZ KOKUSUNU GİDERMEK İÇİN BAŞLICA YAPILMASI GEREKENLER
Diş fırçalama işleminin yanı sıra, dili fırçalamak ve diş ipiyle diş aralarında yiyecek artıkları birikmesine engel olmak da ağız kokusunu engellemek konusunda büyük önem taşıyor. Eczanelerde satılan nane aromalı ağız gargaraları, yemeklerle birlikte nane ve maydanoz tüketmek, elma yemek, şekersiz sakız çiğnemek de ağız kokusunu engellemeye yardımcı oluyor.
Diş hastalıklarının ve diş bakımının ihmal etmek ağız kokusu oluşumunu neden olur. Diş çürükleri, bazı diş eti hastalıkları, ağız içinde var olan eski köprü ve protezler de ağız kokusuna neden olabilir. Bu tip rahatsızlıkların uzman doktor tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.
Dil çok girintili ve pütürlü yapısı sebebiyle bakterilerin rahatça yerleşip zor temizlenebileceği bir dokudur. Dişlerinizle birlikte dilin yüzeyinin ve özellikle arka kısmının fırçalanması kokuyu önlemek açısından önemlidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.