Dolar 32,3660
Euro 34,9560
Altın 2.325,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 15°C

ADD Ayancık Şube’den 1 Mayıs Açıklaması

ADD Ayancık Şube’den 1 Mayıs Açıklaması
Aslan Özdemir
29 Nisan 2023 16:45

1 Mayıs, dünya işçilerinin hak ve özgürlükleri için ayağa kalktıkları gün…

Hayrettin Kaya

1 Mayıs 1886 tarihinde Şikago’da günde 8 saat çalışma talebiyle greve giden işçilere polisin saldırması sonucu 4’ü işçi, 7’si polis 11 kişi yaşamını yitirdi. “Haymarket Olayı” adıyla anılan bu günün anısına 137 yıldır 1 Mayıs bütün dünyada “İşçi Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

İşçi Bayramı, ülkemizde ilk kez 1911 yılında Selanik’te, 1912 yılında İstanbul’da kutlanmış, 1923 yılında yasa ile İşçi Bayramı olarak kabul ve ilan edilmiş, uzun yıllar “Bahar Bayramı” adıyla anılmış, nihayet 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM’de kabul edilen 5892 sayılı yasanın 27 Nisan 2009’da yürürlüğe girmesi ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilip “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanmaya başlamıştır.

Ancak 1 Mayıslar ülkemizde hep büyük güçlüklerle yaşanmış, acısı hâlâ dinmeyen 1 Mayıs 1977 Taksim Katliamı dışında da kurbanlar verilmiştir.

2023 1 Mayıs’ında da işçilerimiz alanlarda yaşamlarını karartan ekonomik krizden işsizlik tehdidine, açlık düzeyine bile ulaşamayan ücretlerinden sendikasızlaşmaya, siyasi baskılardan güvensiz ve güvencesiz çalışma koşullarına sayısız sorunlarını dillendirecek, hak mücadelelerini sürdürecekler.

Sınırlı sayıda da olsa memur sendikalarında örgütlenmiş kamu çalışanları da Devlet Memuru güvencelerini kaybetmemek ve grevli toplu sözleşmeli sendikal haklarını almak için 1 Mayıs alanlarında olacaklar.

40 yıldır kapıldıkları neoliberal rüzgârlarla Atatürk Cumhuriyeti’nin fabrikalarını, üretim tesislerini haraç mezat satıp milyonları üretimsizliğe, işsizliğe ve Serbest Piyasa adı verilmiş Emperyal Soygun Düzeni’ne mahkûm eden sağ iktidarların geleceklerini yurt dışında arama çaresizliğiyle baş başa bıraktığı gençler de emekçilerin yanında yer alacaklar.

İnsan olarak eşit olmak, sosyal yaşama katılmak ve erkek şiddetinden uzak yaşamak isteyen kadınlar, parasız laik bilimsel eğitim görmek, idari ve bilimsel özerkliği tartışılmayan üniversitelerde okumak isteyen öğrenciler, Atatürk’ün “Milletin Efendisidir”dediği köylüler, yaşamlarını halka hizmetle tüketmiş emekliler de alanlarda emekçi kitlelerle kucaklaşacak.

Atatürkçü Düşünce Derneği de; 342 Şubesi, 56 Temsilciliği ve onbinlerce üyesiyle ulusal bağımsızlığımızın simgesi şanlı bayrağımızın dalgalandığı 1 Mayıs alanlarında emekçilerimizle omuz omuza olacak.

100 yıl önce Atatürk önderliğinde olduğu gibi yine kırmak için sömürü zincirlerini hep birlikte sesleneceğiz, kendilerini dünyanın efendisi sanan, alınlarında ölüm damgasıyla dolaşan, ümidin düşmanı emperyalistlere ve uşaklarına:

“Onlar ümidin düşmanıdır sevgilim,

akar suyun,

meyve çağında ağacın,

serpilip gelişen hayatın düşmanı.

Çünkü ölüm vurdu damgasını alınlarına:

– çürüyen diş, dökülen et -,

bir daha geri dönmemek üzere yıkılıp gidecekler.

Ve elbette ki, sevgilim, elbet,

dolaşacaktır elini kolunu sallaya sallaya,

dolaşacaktır en şanlı elbisesiyle:

işçi tulumuyla bu güzelim memlekette hürriyet…”

Yaşasın Tam Bağımsız Ve Gerçekten Demokratik Türkiye.

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlu olsun!

 

YORUMLAR

  1. Mustafa KILIÇ dedi ki:

    1 Mayıs işçinin ve emekçinin bayramı. Kutlu olsun.