Dolar 32,3858
Euro 34,7059
Altın 2.417,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 16°C

Kestanede Yüzde 80’e Varan Rekolte Düşüşü Yaşandı

Ülkemizin önemli kestane üretim merkezlerinden olan ilçemiz Ayancık’ta son yılların en büyük kestane rekolte kaybı yaşandı.

Kestanede Yüzde 80’e Varan Rekolte Düşüşü Yaşandı
21 Kasım 2022 18:47

Ayancık İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yunus Ünal, Ayancık Kestanesindeki rekolte kaybının gal arısı zararlısı olarak bilinen böcek istilasından kaynaklı olduğunu açıkladı.

Kestanede bir hastalık olmadığını, bir böcek zararlısının verimi düşürdüğünü belirten Yunus Ünal “Kestanede gal arısı zararlısı önceki senelerde de vardı. Fakat bu sene bölgemiz iklim şartlarının gal arısının yayılmasına uygun gitmesiyle kestanenin verim yapacağı ağacın dalları bu zararlı gal arısının etkilerinden dolayı kurudu. Ağaç dalları kurumasa bile ağacın iletim dokularının tıkanmasından dolayı verim düşüklüğüne sebep oldu.” dedi.

“GAL ARISI İLE MÜCADELE DEVAM EDİYOR”
Gal Arısı zararlısı ile mücadele edildiğini vurgulayan Ünal “Bu gal arısı zararlısının ilaçla veya bir kimyasal ile mücadelesi şuan için mümkün değil. Kimyasal olarak mücadelenin de uygun olmadığı kanaatindeyiz. Çünkü kimyasal olarak mücadelesinin yapılması sonucu bizim kültür ırkımızda arılara olumsuz etki etme ihtimali çok yüksek. Bu yüzden kimyasal bir ilaçlama söz konusu değil. Bu gal arısı zararlısına karşı Sinop Orman İşletme Bölge Müdürlüğü tarafından bir laboratuvar oluşturuldu. Laboratuvar ortamında çalışmalar yapılıyor.” dedi.

“YÜZDE 80’E VARAN REKOLTE KAYBI”
Kestanede yüzde 80’e varan rekolte kaybının olduğunu belirten Ünal “Gal arısı Avrupa’da da yaygın olarak görülen ve uzun menzillere uçuş yapabilen bir zararlı. Daha önceki yıllarda Yalova ve Bartın’da görüldü. Bizim bölgelerimize gelmesini tahmin ediyorduk ve bunun tespitlerini yaparak Bakanlığa bildirdik. Bu sene bölgemizde özellikle sahil şeridinde büyük bir yaygınlık gösterdi. Kestane gal arısının bölgemizde görülmesi nedeniyle kestanede Ayancık için son zamanların en büyük rekolte kaybı yaşandı. Sahadan aldığımız ilk tepkiler ve vatandaşlarla görüşmelerimize göre kestanede şuan için yüzde 80’e varan rekolte kaybı var.” dedi.

“KESTANE FİYATLARI 50-100 LİRA ARASINDA”
Ayancıklı kestane satıcısı Coşkun Yalçın ise kestane hasadının düşük olduğunu belirterek “Kestane satışlarımız geçen seneye bakarak düşük. Geçen sene daha çok kestanemiz vardı. Bu sene kestanemiz az çıktı. Kestanenin az olmasından dolayı kestane fiyatları geçen seneye bakarak biraz pahalı. Şu anda kestane fiyatları 50 liradan başlayarak 100 liraya kadar devam ediyor.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.