Yeniden Sinematek’te “Kökler ve Kırılmalar” seçkisi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Yeniden Sinematek, kasım ayında aile bağlarını, kuşak çatışmalarını ve toplumsal eşitsizlikleri ele alan dört ödüllü filmi İzmirli sinemaseverlerle buluşturacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi Yeniden Sinematek, kasım ayında aile bağlarını, kuşak çatışmalarını ve toplumsal eşitsizlikleri ele alan dört ödüllü filmi İzmirli sinemaseverlerle buluşturacak. Her perşembe Elhamra Sahnesi’nde düzenlenecek gösterimlerin yanı sıra sanat yönetmeni Meral Aktan ile söyleşi ve “Sinemada Yapım Tasarımı ve Sanat Yönetmenliği” başlıklı bir ustalık sınıfı da gerçekleştirilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Yeniden Sinematek, kasım ayında “Kökler ve Kırılmalar” seçkisiyle İzmirli sinemaseverleri ödüllü dört filmle buluşturacak. Her perşembe saat 19.30’da Elhamra Sahnesi’nde gösterilecek filmler; aile bağlarını, kuşak çatışmalarını, toplumsal eşitsizlikleri ve aidiyet duygusunu ele alacak.
Vedanın sessiz yankıları: Elveda
Lulu Wang’ın yazıp yönettiği 2019 ABD-Çin ortak yapımı Elveda, 2019 Atlanta Film Festivali’nde En İyi Uzun Metrajlı Film ödülünü kazandı. Film, büyük annesi Nai Nai’nin kanser olduğunu öğrenen Bili’nin ailesiyle çıktığı duygusal yolculuğu konu alıyor. Başrol oyuncusu Awkwafina ise 2020 Altın Küre Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü. Film, 5 Kasım Perşembe günü saat 19.30’da gösterilecek.
Aile tatilinden evlilik krizine: Turist
İsveçli yönetmen Ruben Östlund’un yazıp yönettiği 2014 yapımı Turist, Danimarka, Fransa, İsveç ve Norveç ortak yapımı. Dram ve komedi türlerini harmanlayan film, 2014 Cannes Film Festivali’nde Un Certain Regard Jüri Ödülü’nü kazandı. Ailece çıktıkları kayak tatilinde yaşanan beklenmedik bir olay, Tomas ve eşinin evliliklerini sorgulamasına neden olurken aile içindeki güven, sorumluluk ve toplumsal rolleri de gündeme taşıyor. Film, 12 Kasım Perşembe günü saat 19.30’da gösterilecek.
Modern toplumun iki yüzlü portresi: Parazit
Bong Joon Ho’nun yazıp yönettiği 2019 yapımı Güney Kore filmi Parazit, 2019 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye, 2020 Akademi Ödülleri’nde ise En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Özgün Senaryo ve En İyi Uluslararası Film ödüllerini kazandı. Gerilim, komedi ve dram türlerini buluşturan film, yoksul Kim ailesinin varlıklı Park ailesinin yaşamına dahil olmasıyla gelişen olayları konu alıyor. Toplumsal sınıf farklılıklarını ve ekonomik eşitsizlikleri kara mizah ve gerilimle ele alan Parazit, 19 Kasım Perşembe günü saat 19.30’da gösterilecek.
Çıkarlar ve kırılgan bağlar: Çatlak
Fikret Reyhan’ın yazıp yönettiği 2020 yapımı Çatlak, 2021 İstanbul Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo, 2020 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ise Jüri Özel Ödülü’nü kazandı. Filmdeki performansıyla Süreyya Kilimci de En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü. İngiltere’de göçmen işçi olarak çalışan Fatih’in ailesine göndermek için aldığı borcu ödeyememesiyle başlayan olayları konu alan film, ekonomik çıkarların aile ilişkilerinde yarattığı çatışmaları gözler önüne seriyor. Çatlak, 26 Kasım Perşembe günü saat 19.30’da gösterilecek. Gösterimin ardından filmin sanat yönetmeni Meral Aktan ile söyleşi gerçekleştirilecek.
Ustalık sınıfında sinemanın görsel dünyası ele alınacak
Yeniden Sinematek, film gösterimlerinin yanı sıra sanat yönetmeni Meral Aktan’ı konuk edeceği bir ustalık sınıfına da ev sahipliği yapacak. Nuri Bilge Ceylan ve Semih Kaplanoğlu gibi yönetmenlerin filmlerinde görev alan Aktan, “Sinemada Yapım Tasarımı ve Sanat Yönetmenliği” başlıklı etkinlikte mekân tasarımı, atmosfer yaratımı ve bu unsurların sinematografik anlatıdaki rolünü ele alacak. Emine Uysal Berger’in moderatörlüğündeki ustalık sınıfı, 27 Kasım Cuma günü saat 14.00’te Elhamra Sahnesi’nde düzenlenecek.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı