2 Eylül 2026, 13:35:05
Dolar 48,2973
Euro 55,9616
Altın 6.717,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 26°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
26°C
Parçalı Bulutlu
Çar 25°C
Per 26°C
Cum 27°C
Cts 27°C

Romangalın Tarihi Dokusu Dünya Ezgileriyle Buluşuyor: Kültürlerarası Müzik Buluşması

Romangal’ın tarihi dokusunda dünyanın dört bir yanından ezgilerin buluştuğu, kültürlerarası müziğin büyüleyici yolculuğunu keşfedin.

Romangalın Tarihi Dokusu Dünya Ezgileriyle Buluşuyor: Kültürlerarası Müzik Buluşması
2 Eylül 2026 12:00

Osmangazi Belediyesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Romangal Tarihi İpek Fabrikası’nda düzenlediği konserde Dünya Müzikleri Orkestrası ile solist Ceren Toksöz’ü Bursalı müzikseverlerle buluşturdu.

Tarihi fabrikanın avlusunda gerçekleştirilen konserde farklı coğrafyalardan seçilen eserler seslendirildi, barış ve kardeşlik teması ön plana çıktı. Etkinliğe Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, belediye yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Başkan Aydın’dan Dünya Barış Günü Mesajı

Konser başlamadan önce konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, yakın coğrafyalarda süren çatışmaların insanlık için ağır sonuçlar doğurduğunu belirterek barışın önemine vurgu yaptı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh cihanda sulh” ilkesini hatırlatan Aydın, bu anlayışın güncelliğini koruduğunu ifade etti.

Aydın, programda İspanya, İtalya, İran, Filistin ile Türkiye’den eserlerin seslendirileceğini dile getirdi. Farklı dillerdeki şarkıların müziğin ortak diliyle dinleyiciye ulaşacağını, salonda barış duygusunu güçlendiren bir atmosfer oluşmasını beklediklerini söyledi.

Romangal İçin Yeni Kültür ve Sanat Vizyonu

Başkan Aydın, konuşmasında Romangal Tarihi İpek Fabrikası’nın geleceğine ilişkin yürütülen projelere de değindi. Alanı kentin kültür, sanat ve sosyal yaşamında etkin bir merkez haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu kapsamda Avrupa Birliği desteğiyle İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından yürütülen Ortaklaşa Hibe Programı çerçevesinde “Romangal Katılımcı Yönetişim Projesi Endüstriyel Mirastan Ortak Geleceğe” başlıklı çalışmanın hayata geçirileceğini açıkladı.

Osmangazi Belediyesi ile Ankara Aks Derneği ortaklığında yürütülecek projenin yaklaşık 112 bin avro bütçe alacağı ifade edildi. On iki ay sürecek çalışma kapsamında Bursa’nın ipekçilik tarihini ve endüstriyel mirasını belgeleyen sözlü tarih ve toplumsal hafıza araştırmaları yapılacak. Ayrıca zanaat atölyeleri, kültür sanat etkinlikleri, sergiler, söyleşiler ile kamusal buluşmalar planlanıyor. Alanda bir proje ofisi kurulması, Romangal’ın gelecekteki kullanımına yön verecek katılımcı ve sürdürülebilir bir yönetişim modelinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Farklı Kültürlerin Ezgileri Aynı Sahneye Taşındı

Konuşmaların ardından sahneye çıkan solist Ceren Toksöz, Osmangazi Belediyesi Dünya Müzikleri Orkestrası eşliğinde farklı kültürlerden eserler seslendirdi. Repertuvarda çeşitli dillerde şarkılar yer aldı, tarihi fabrikanın atmosferiyle bütünleşen performans dinleyicilerden yoğun ilgi gördü. Program boyunca izleyiciler pek çok esere eşlik etti.

Duygusal parçalarda salonda sakin ve dikkatli bir dinleyici kitlesi oluştu, hareketli eserlerde tempo yükseldi. Katılımcılar hem farklı müzik geleneklerini tanıma imkanı buldu hem de Dünya Barış Günü kapsamında barış mesajlarının müzikle güçlenmesine tanıklık etti.

Konserin ardından değerlendirmede bulunan Ceren Toksöz, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün herkes için barış ve huzur getirmesini diledi. Organizasyon için Osmangazi Belediyesi’ne ve Başkan Erkan Aydın’a teşekkür etti, Romangal’da dünya müzikleriyle sahne almaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Etkinlik sonunda Başkan Aydın, sergiledikleri performans dolayısıyla Ceren Toksöz ile Osmangazi Belediyesi Dünya Müzikleri Orkestrası’nı kutladı. Sanatçılara çiçek takdim etti, programa katılan müzikseverlere teşekkür etti.

Kaynak: BYZHA

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.