Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Birliği Başkanı Muhammet Öztürk Yeniden Seçildi
Ege Hububat Başkanlığına Muhammet Öztürk yeniden seçildi. Birliğin gelişimi ve sektördeki önemi vurgulanıyor.
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, gerçekleştirdiği genel kurulda mevcut başkanı Muhammet Öztürk’ü ikinci dönem için başkanlığa seçerek görev süresini uzattı. Öztürk, yeni dönemde ihracat hacmini 2 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
İhracat Başarıları ve Ödül Töreni
Genel kurul öncesinde düzenlenen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin katıldığı İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde, 2025 yılında 1 milyar 185 milyon dolarlık ihracata imza atan EHBİB üyelerinden 24 firma, 8 farklı kategoride ödüllendirildi. Gültepe, Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına sokmayı amaçladıklarını belirtti. Bu hedef doğrultusunda yüksek teknoloji, Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve sürdürülebilirliğin ihracat stratejilerinin temelini oluşturduğunu vurguladı.
Küresel ticaretin zorlu koşulları ve ekonomik belirsizliklere rağmen Türk ihracatçılarının esnekliği ve çözüm odaklı yaklaşımları sayesinde başarılar elde edildiğini söyleyen Gültepe, ödül alan firmaların sektör için ilham kaynağı olduğunu ifade etti.
Başkan Öztürk’ün Yeni Dönem Hedefleri ve Çalışmaları
EHBİB Başkanı Muhammet Öztürk, önceki dönemde 682 milyon dolar seviyesinde olan yıllık ihracatı yüzde 74 artırarak 2025 sonunda 1 milyar 185 milyon dolara yükselttiklerini açıkladı. Yeni dört yıllık görev süresinde ihracatın 2 milyar dolar sınırını aşması için çeşitli projeler geliştirmeyi planladıklarını belirtti. Ayrıca, Türkiye Gıda İhracatçıları markasıyla uluslararası önemli 9 gıda fuarına katıldıklarını ve sektörel tadım etkinlikleri düzenleyerek ürün tanıtımına ağırlık verdiklerini kaydetti.
2026 yılında Tüyap İstanbul’da düzenlenecek Foodist İstanbul Fuarı’nı, dünya çapında en önemli üç gıda fuarından biri haline getirmek için hazırlıkların sürdüğünü belirten Öztürk, Ticaret Bakanlığı destekli UR-GE projeleri kapsamında Suudi Arabistan ve Güney Kore’ye düzenledikleri ticaret heyetleri ile üyelerin ihracat kapasitesini artırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Genel kurulda Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri de belirlendi; Yönetim Kurulu’nda Öztürk’ün başkanlığı devam ederken, yeni isimler de yer aldı.
Son olarak, başkan Öztürk’ün sektör içindeki güçlü vizyonu, yenilikçi projeleri ve özellikle evcil hayvan mamaları sektöründeki gelişimlere odaklanması EHBİB’in ihracat başarısında önemli rol oynadı. Özellikle kedi-köpek maması ihracatında yaşanan artış ve bu alandaki UR-GE projeleri, bölgedeki üretim ve ihracat potansiyelini artırdı.
Kaynak: BYZHA