Dolar 34,2714
Euro 37,4959
Altın 2.928,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 21°C
Çok Bulutlu
Sinop
21°C
Çok Bulutlu
Pts 22°C
Sal 20°C
Çar 16°C
Per 16°C

76 Yılda 52 Kurultay

22 Ağustos 2014 15:44

Erdoğan Erkaymaz

Cumhuriyet Halk Partisi 19F38 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatı sonrası ilk olağanüstü kurultayı, İsmet İnönü seçilmesinden 33 yıl sonra ikinci kurultayı yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi 76 yılda 51 kurultay yaparak adı kurultaylar Partisi adınıda almıştır. 5-6 Eylül’de 18. Olağanüstü kurultaya gidiyorlar.
‘Çatı Aday’ olarak gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Cumhurbaşkanı seçilememesi sonrası, CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan ve arkadaşlarının basın toplantısında ‘Cumhurbaşkanlığı seçiminde ağır bir yenilgi alındığını’ belirterek kurultay çağrısında bulunmuştu. Buna Muharrem İNCE’nin basın toplantısında ‘Ortada ağır bir yenilgi ve hizmet var’ Ardından CHP Eski Gurup Başkan vekili Kemal Anadol’un da bulunduğu 50 CHP Eski Milletvekilinin Kemal Kılıçtaroğlunun istifasını istemesi üzerine kurultay karası alındı.
Cumhuriyet Halk Partisi artık Türkiye’yi yönetme iddiasında bir parti olmalıdır. Çağdaş ve katılımcı bir demokrasi anlayışıyla, toplumun tüm kesimlerini kucaklayıp, hukukun üstünlüğünü yeniden tesis ederek, laik ve parlementer sistemle Türkiye’yi yönetme iddiasını her platformda dile getirmelidir. Gerek tarihi ve kültürel birikimi, gerekte tüm kadrolarıyla bunu yapmaya da muktedirdir.
Bu güne kadar her türlü zorluklar karşısında CHP’ye güvenle, ısrarla ve umutla oy veren tabanda sorun yoktur. Sanırım sorun ilçe ve İl örgütleri, TBMM Grubu, Parti meclisi, MYK ve Genel Başkana ulaşan kurulların tüm örgüt yapısında… Parti içi demokrasi ve Parti disiplin dengesinin kurulmaması sorunudur. Ana sorun Kurumlaşma sorunudur.
Kurultayı fırsata çevirmek gerekir. Partinin 2015 seçimlerine iddialı girebilmesi için; bu kurultayı bir hesaplaşma ve hizip ortamı değil, paylaşma ve sinerji yaratma olarak görülmeli…
Güvenirlik, doğruluk, dürüstlük, tanınmışlık, birikim konusunda Genel Başkandan daha iyi bir aday görünmüyor. Şimdi hem partiye, hem de demokrasiye daha çok sahip çıkılmalı.
CHP de; bu kurultayda eksikliği duyulan, bir siyasi kimlik ve sol duruş tartışılmalıdır. Parti için önce ülke gerçekleri doğrultusun da geliştirilen politikaların hayata geçirilmesi ve ana muhalefet olmanın ötesine geçerek nasıl iktidar alternatifi olunur; bunun üzerine çalışmalar yapılmalıdır. Her şey liderden beklenemez. Lider her şeyi bilemez. Önemli olan altının doldurulmasıdır.
Bir kitle partisi olan CHP kitlelere politikalarını aktarabilmesi ve seçmen profilini genişletilmesi için yazılı ve görsel kitle iletişim araçlarını etkin kullanması ve parti teşkilatı içerisinde ki Gençlik ve Kadın Kolları gibi kurullara daha fazla insiyatif vermesi, iktidar olabilmek için daha büyük kitlelere ve değişime ihtiyaç vardır. Kurultayda bu konu da görüşülüp hayata geçirilmelidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.