Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 18°C

62 yıllık acı yeniden küllendi

Gerze Belediyesi ve Türkiye Futbol Adamları Derneği (TÜRFAD) tarafından, 13 Şubat 1956 yılında ilçede yaşanan büyük yangının 62. Yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi.

62 yıllık acı yeniden küllendi
15 Şubat 2018 14:16

Gerze Belediyesi ve Türkiye Futbol Adamları Derneği (TÜRFAD) tarafından, 13 Şubat 1956 yılında ilçede yaşanan büyük yangının 62. Yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi.

13 Şubat 1956 yılında Gerze’de meydana gelen yangının üzerinden tam 62 yıl geçti. O günü yaşayanlar yaralarını sarmakta güçlük çektikleri olayı hafızalarından bir türlü atamıyor. Bundan 62 yıl önce meydana gelen büyük bir yangınla adeta tamamen yok olma noktasına gelen Gerze’de ki 18 saat süren yangın, Dünyanın Şikago’dan sonra 2. Büyük yangını olarak kabul edildi. Acı olayın yıl dönümünde, Gerze Belediyesi ve Türkiye Futbol Adamları Derneği (TÜRFAD) organizesinde bir anma programı düzenlendi. İlçe merkezinde yer alan bir salonda gerçekleşen programa Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı ile o büyük yangını yaşayan çok sayıda vatandaş katıldı. Programda ilk olarak, 13 Şubat 1956 yılında saat 18.00’de çıkan yangın felaketinde hayatını kaybeden 21 vatandaşımız için aynı saatte yangının çıktığı mevkii olan Say Mevkii’nde mum yakılıp karanfiller bırakıldı ve iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Daha sonra burada bir konuşma yapan Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, 13 Şubat Yangını’nın sadece ilçede değil dünyada da büyük yankı uyandırdığını, ancak bunun nesillere aktarımında eksik kalındığını ifade etti. Belovacıklı ; “Ziyaretçilerimizle ilçemizin en büyük hadisesi olan Gerze Yangını’nı konuştuğumuzda bilgilerinin olmadığını görüyorum. Bu aslında hepimizin hatası. İlçemizin yakın tarihini böyle yakından ilgilendiren bir olayı herkese anlatmamız ve bilgi sahibi olmalarını sağlamamız gerekir. Aynı zamanda en kısa zamanda Milli Eğitim Müdürü ile de görüşüp okullarımızda Gerze Yangını’nın anlatılması hususunda istekte bulunacağım ve kabul edilmesi halinde gerekli dokümanları ulaştıracağım. Bu özel ve anlamlı gecede 1956 yılında hayatını kaybeden 21 vatandaşımıza ve Zeytindalı operasyonunda hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, Gazilerimize ise şifa dilerim. Belediye Başkanlığı olarak bu anlamlı gecenin hazırlanmasında emeği geçen Ali Kalay ve TÜRFAD Samsun Şube Başkanı Gültekin Kullukçu hanım efendiye teşekkür ederiz” dedi.
Oldukça duygulu anların yaşandığı programda, 13 Şubat 1956 Gerze Yangını’nı birebir yaşayanlar, anılarını programa katılanlarla paylaştı. Programın son bölümünde ise ilçede faal biçimde spor hayatını sürdürerek Gerze’ye katkı sağlayan emektar sporculara teşekkür belgesi ve hediye takdiminde bulunuldu. TÜRFAD tarafından hazırlanan “İnsanlar Yaşarken de Anılmalıdır” adlı kitapla ölümsüzleşen emektar sporcular, aldıkları bu anlamlı hediye karşısında mutluluklarını dile getirdiler.

62 yıllık acı yeniden küllendi 62 yıllık acı yeniden küllendi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.