Dolar 40,0221
Euro 46,8808
Altın 4.277,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 26°C
Açık
Sinop
26°C
Açık
Sal 26°C
Çar 27°C
Per 27°C
Cum 27°C

2025 Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi Çalıştay Raporu Yayınlandı: Öne Çıkan Bulgular ve Detaylar

2025 Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi Çalıştay Raporu’nun öne çıkan bulguları ve detayları hakkında bilgi edinin.

2025 Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi Çalıştay Raporu Yayınlandı: Öne Çıkan Bulgular ve Detaylar
8 Temmuz 2025 18:08

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI), 2025 yılı itibarıyla 411 yerli yapay zeka girişiminin bulunduğu Türkiye ekosisteminin mevcut durumunu ve gelecek projeksiyonlarını 8. yıl çalıştayı raporuyla kamuoyuyla paylaştı. Raporda, yapay zekanın Türkiye ekonomisine yıllık yaklaşık yüzde 1 oranında katkı sağlayabileceği, yalnızca kamu sektöründe ise 4-5 milyar dolarlık tasarruf potansiyeli sunduğu belirtildi.

Rapor kapsamında, özellikle kamu hizmetlerinde yapay zekanın e-Devlet ve e-Nabız gibi uygulamalarla verimlilik ve maliyet avantajı sağladığı, sağlık ve denetim alanlarında yüksek tasarruf beklendiği vurgulandı. Girişimcilik ekosisteminde ise ölçeklenme, yatırım bulma ve küresel pazara açılma konularında önemli engeller bulunduğuna dikkat çekildi. Girişimlerin toplam potansiyel değerlemesinin 2 ile 4 milyar dolar arasında olduğu aktarıldı.

Yapay zeka teknolojilerinde “Agentic AI” adı verilen ve otonom karar alma yetisine sahip sistemlerin yükselişe geçtiği belirtilirken, bu alanda Türkiye’nin henüz erken aşamada olduğu ifade edildi. RAPOR, iş dünyasında yapay zekanın insan iş gücünü tamamen ortadan kaldırmadığı; aksine yeni mesleklerin ortaya çıkmasına yol açtığı ve insan odaklı yeteneklerin önem kazandığını ortaya koydu.

Çalıştayda, etik ve güvenlik konularına da değinildi. Ulusal bir etik çerçevenin oluşturulması, şeffaf yönetişim ve paydaş katılımının artırılması önerildi. Katılımcılara yönelik yapılan ankette, en fazla verimlilik artışı beklentisi öne çıkarken, en büyük endişe dezenformasyon ve manipülasyon riskleri olarak kayda geçti.

TRAI Genel Müdürü Can Sinemli, ekosistemin gelişimi için koordinasyon ve uygulama kapasitesinin artırılması gerekliliğine işaret ederek, birlikte üretim kültürünün önemini vurguladı. Sinemli, yapay zekanın teknik olduğu kadar sosyal, hukuki ve etik dönüşüm gerektirdiğini; güvenli, şeffaf ve etik ilkelere dayalı sistemler için düzenlemelerin hızla tamamlanması gerektiğini belirtti.

YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.