Dolar
Euro
Altın
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop °C
Sinop
°C
°C
°C
°C
°C

19 EKİM MUHTARLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

19 Ekim 2023 09:23

Ülkemizde 18 bini köy ve 32 binide mahalle olmak üzere yaklaşık 50 bin muhtarlık ve muhtar bulunmaktadır…

Yerel Demokrasimizin en eski örneğinidir Muhtarlık. Milletin oyları ile seçilen ve muhtarlık unvanı kazanan yereldeki bu güçlü örnekler, vatanımızın her noktasında devletimizin kurumsal temsilcileridir. Muhtarlarımız vatandaşlığın sorunlarını bilen ve yetkili mercilere ulaştıran, görevinin dışında da mahalle ve köylerdeki yaşayanların ailelerinden biri gibidir.

Köy, insanların bir arada yaşama ihtiyacından doğan sosyolojik bir olgudur. İnsanlar Doğa şartlarından kaynaklanan nedenler veya başka topluluklardan korunmak amaçlı nedenler sonucu bir arada yaşama alışkanlığını geliştirmiş. Barınaklar kurarak yerleşim yeri oluşturmak için ilk adımlar atılmıştır. Bu birleşim birimlerinin bazıları zamanla nüfus ve ekonomik yönlerden büyüyerek kasabalara, şehirlere dönüşmüş; diğerleri köy olarak varlıklarını sürdürmüşlerdir.

Köy, insanların topluca yaşama ihtiyaç ve alışkanlıkları nedeniyle ortaya çıkmış en küçük yerleşim birimidir. İnsanların ortak ve yerel nitelikli ihtiyaçlarını karşılamak için köy yönetimleri kurulmuştur. Kırsal kesimde bulunan az nüfuslu yerleşim yeri olarak ifade edilen köy, hukuki açıdan tüzel kişiliğe sahip en küçük kamu idaresidir.

Muhtar, köy veya mahalle tüzel kişiliğin de yönetiminin başında bulunan kişidir. Muhtar köy veya mahalle halkı tarafından seçilir. Seçimleri de siyasi partiler aday gösteremezler. Görev süresi beş yıldır. Muhtar köy tüzel kişiliğini temsil eder. Muhtar köye ilişkin kararlarını 4 azasıyla birlikte alır. Mülki amirler muhtarların yerine karar alamazlar. Bozma sebeplerini gerekçesiyle açıklarlar. Ama bu asıl başbakanlığa aittir.

Mahalli idarelerin önemli bir birimi olan köy yönetimi yaklaşık olarak 92 yıldır, 01.04.1924 yılında resmi gazetede yayınlanan 442 sayılı Köy kanunu hükümlerine göre yönetilmektedir. 1924’ten önce köylere ilişkin hükümlere 1864 tarihli Vilayet Nizamnamesinde, 1870 tarihi İdare- i Umumiye-i Vilayet Nizamnamesin de yer verilmiştir. Köyün Anayasa ile güvence altına alınması ile 1961 ve 1982 Anayasaları ile gerçekleşmiştir.

Başbakan Ahmet Davutoğlu döneminde (2015) yayınlanan genelge ile muhtarlarımız ve muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileriyle bu ve sistemin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe ilişkin vizyonunun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla 19 Ekim gününün “Muhtarlar Günü” olarak belirlenmesi uygun görülmüştür. Artık 19 Ekimler Muhtarlar Günü kutlanacaktır.

Yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden muhtarlık müessesesi, 1929 dan bu yana bu topraklarda faaliyet göstermektedir. Çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan, katılımcılığı sağlanmasında önemli görev yerine getiren köy ve mahalle muhtarlarımızın muhtarlar gününü kutluyorum.
Sevgi İle Kalın…

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.