Dolar 32,3412
Euro 35,1262
Altın 2.241,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 11°C
Az Bulutlu
Sinop
11°C
Az Bulutlu
Çar 9°C
Per 10°C
Cum 10°C
Cts 12°C

Saklı Kalanlar (Yaşar Kandemir)

4 Nisan 2018 17:55

Şiir karşı duruştur, muhalifti, kapsayıcı ve birleştirici güce sahiptir. Onun için edebiyat işçiliği içinde en zor olanıdır.

Şiir karşı duruştur, muhalifti, kapsayıcı ve birleştirici güce sahiptir. Onun için edebiyat işçiliği içinde en zor olanıdır. Neden mi? Şiir, sayfalarca anlatılmaya çalışılan konuyu, olayı, düşünce ve eylemi tek bir düzeye veya bir şiirin bütününe sığdırma işidir. Şiirin tarihi gılgamış destanı ile Sümerlere dek uzanmakta… Sümer diliyle yazılmıştır. O günden bu güne ne şairler geçti kim bilir… Şair diyince akla gelen ilk isim Anadolu topraklarında ve dünyamızda Nazım Hikmet ise yakınımızdaki “Eğitimci şairimiz Yaşar Kandemir’i bu haftaki köşeme konuk aldım.

Aslan Özdemir

Türkçemizde şiirle ilgili güzel tabirler vardır… Harika dans eden çifte “şiir gibi dans ediyorlar” derler. Beğenilen bir flim sonrası “şiir gibi flim” denilir.  Coğrafyamızda yetişen edebiyatçı, sanatçı, sporcu, devlet adamı olmuştur. Bunları toplumumuz tanıyor, biliyor bir kısmı da az tanınıyor yada bilinmiyor. Şair Yaşar Kandemir 1944 yılında Sinop’un Bekteşağa köyünde doğmuş, Kastamonu Göl-İlk öğretmen okulunu bitirmiş (1962) yurdun çeşitli yörelerinde öğretmenlik yapmış 1970 yılında geldiği kendi köyünde 1994 yılında emekli olmuştur. İlk basılan şiir kitabı (1994) “Şiirlerle KARAKARTAL” eserinden sonra bu ikinci kitabı “dünden bugüne Saklı Kalanlar” eseridir.

İlk eseri “Şiirlerle KARAKARTAL” dan anlışılacağı gibi Beşiktaş’lıdır. Öğle fanatik değil, iyi bir Beşiktaşlıdır. Her kesime örnek, kavgadan şiddetten yana olmayıp, dostluktan, hoşgörüden yanadır. İyi günde, kötü günde takımının yanındadır. Olaylara doğru bakan, kararın hangi takımı nasıl etkilendiğine bakmaksızın doğruyu savunan Hasta değil, sağlıklı BEŞİKTAŞ’lıdır. Sosyal  medya hesabının bir bölümünde; “İstanbul’a gidip de Kara Kartalımızın Müzesini görmeden olmazdı elbet. Müzeyi gezerken Sayın SEBA’nın köşesinde, hemen sağ yanında 1986 yılı şampiyonluğumuzda Sinop’lu Beşiktaşlılar adına hediye ettiğim, on direkli kotrayı gördüğümde çok duygulandım. “Bir Galatasaray taraftarı olarak kıskandım.

Yeni kitabından kendi söylemleriyle bahsetmek istiyorum; “İlk kitabı “Şiirlerle KARA KARTAL” kitabından sonra, politik, doğa, vs. gibi olayları ele alan, genelde hece ölçüleriyle yazılmış halk şiiri tarzında yazma denemelerim oldu. Yazılanlar hep saklı kaldı bir yerlerde… Bunu bilen arkadaşlarım, bunların artık gün yüzüne çıkması gerektiğini söyleyerek hem cesaretlendirdiler hem de yönlendirdiler beni” diyor. Sona doğru emeği geçen dostlarına ve ailesine teşekkür ediyor. İyiki “dünden bugüne saklı kalanlar”ı gün yüzüne çıkarmışlar.

Türk edebiyatında öğretmen yazarlarının hatırı sayılır yeri vardır. Hemen sıralamak istersek; efsane yazarlar özellikle edebiyat öğretmenliği yapmış Ahmet Hamdi Tanpınar, Behçet Necatigil, Rıfat Ilgaz, Sebahattin Ali, Fakir Bayburt akla gelenler… Onlar ki nice öğrenci yetiştirdi okuma zevkini aşıladı. İnandığım bir söz vardır; “Nerede edebiyat varsa, Orada Umut Vardır.” Değerli meslektaşım ağabeyim Yaşar Kandemir’de Bu eserinde “Umut” şiiriyle başlamış “Sen Mustafa Kemal’sin” şiiriyle sonlandırmış. Emeği ne kalemine sağlık “dünden bugüne saklı kalanlar” kitabının okuru bol olsun…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.