Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 17°C
Az Bulutlu
Sinop
17°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 16°C
Sal 17°C

İyi ve Güzel İşlerde Birbirinizle Yarışın

18 Nisan 2020 13:47

İstanbul’ da İmamoğlu, Ankara’ da Yavaş, İzmir’ de Soyer önderliğinde bazı belediyeler vatandaşa ‘’ Sosyal Belediyecilik’’ örnekleri sergilerken ve vatandaşa yardım için bağış kampanyaları yaparken yukarıdan ‘‘ Devlet içinde devlet olmaz’’ denildi. Hemen Cumhurbaşkanı televizyonlarda bir bağış kampanyasını devreye soktu. ‘‘ milli dayanışma kampanyası’’ Amacının; virüs krizinden olumsuz etkilenen kesimlere devletin yardım yapabilmesi için, vatandaşların gönüllü olarak bağışta bulunmasının sağlanması. Benim aklıma ilk gelen öngörü ‘‘ Milli dayanışma’’ kampanyası ile kaybedilen belediyelerin yani muhalif yerel yönetimlerin dayanışma örneklerin ülkede ‘‘ sosyal belediyecilik’’ örneğinin önüne geçmek; yapılacaksa bir kampanya,  kendi denetimi altında tutma isteğidir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’ da yaşayan ihtiyaç sahibi kesimlere ve yaşlı vatandaşlara, sağlık çalışanlarına ve hastalara yardım etmek için ‘‘ birlikte başaracağız’’ sloganı ile bağış kampanyası başlatmıştı. İç işleri bakanlığı 81 ilin valiliklerine ‘‘ yardım toplama’’ konulu yazı gönderdi. Yerel yönetimlerin, yardım toplama kanunundan muaf olmadıkları kaydedilerek bu çerçevede, söz konusu kurum, dernek ve vakıfların faaliyetlerini ve uygulamalarını yardım toplama kanunu’ nun hükümlerine uygun yürütmeleri uyarılarına rağmen mevzuata uygun faaliyet yürütmeyenler ile ilgili anılan kanunun 6. Maddesinin ‘‘ izin alınmadan girişilen yardım toplama faaliyetleri güvenlik kuvvetlerince derhal men edilir ve sorumlular hakkında kovuşturma yapılır’’ hükmü çerçevesinde gerekli işlemler yapılacaktır denildi. Yazının ardından hesap açılan bankalara yazı gönderilerek hesaplar bloke edildi. ( kamu bankaları)

Ankara büyükşehir belediye başkanı Yavaş da salgın nedeniyle işsiz kalan vatandaşlar, işyerini kapatan esnaf ve ihtiyaç sahipleri için ‘‘ dayanışma için 6 milyon tek yürek’’ sloganıyla proje büyük destek görmüştü. Yavaş, twitter’ dan banka hesaplarına bloke konulmasıyla ilgili paylaşımda ; ‘‘ – işini ve gelirini kaybetmiş insanları desteklemek için kullandığımız ve sizlerin de katkıda bulunduğu banka hesapları İç işleri bakanlığı genelgesiyle bloke edilmiştir.  – Kimse endişe etmesin! – Planladığımız yardımlara devam edeceğiz. – kimseyi aç ve açıkta bırakmayacağız’’

9 Nisan tarihinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin aşevi hesabı da bloke edildi. Bloke kararını sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu. Belediyenin Twitter üzerinden yapılan duyuruda şu ifadeler vardı. ‘‘ Kıymetli Hemşehrilerimiz, tam 25 yıldır hayırseverlerin desteği ile gerçek ihtiyaç sahiplerine hizmet veren aşevi hesapları, İç İşleri Bakanlığı’ nın genelgesi ile bloke edilmiştir. Bu sebeple aşevimizin banka hesaplarına para yatırmamanızı rica ederiz. Bugüne kadar desteğini esirgemeyen tüm yurttaşlarımıza teşekkür eder imkanlarımız dahilinde gerçek ihtiyaç sahiplerinin yanında olmaya devam edeceğimizi, kamuoyunun bilgisine sunarız!’’ bununla bitmiyor tabi buna Odunpazarı ve Antalya Muratpaşa Belediyeleri’ nin aşevi hesapları da bloke edildi.

Bunun üzerine 11 büyükşehir belediye başkanları (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Eskişehir, Aydın, Antalya, Muğla, Mersin, Tekirdağ, Hatay) ‘‘ Siyasi kar zarar hesabı yapacak durumda değiliz.’’ Diyerek ‘‘ sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve bu tartışmalara asla girmek istemiyoruz. Ülmemizin bir an önce bu felaketten kurtulması için, kentlerimizde etkilenmiş kim varsa hiç ayrım yapmadan, en küçük hücrelere kadar ulaşıp devletimizin diğer kurumlarıyla birlikte onların mağduriyetini gidermeyi amaçlıyoruz. Şu kara günlerde arkalarında devleti görmek isteyen mağdurlara yetişmek bizlerin de üzerine düşen borçtur. Söz konusu gereksiz tartışmayı tekraren kamuoyunun takdirine ve hukuka bırakırken, küresel yangına dönmüş salgın felaketi karşısında halkımızın yanında olacağımızı ve her türlü yardımı kendilerine ulaştırma konusunda kararlılığımızın sürdüğünün bilinmesini istiyoruz.’’ Basın açıklaması yaptılar.

Oysa belediyelerin kampanyaları iktidarın kampanyasından iki gün önce başlamıştı. Benim kampanya üzerine kampanya mı olur ?…Küresel yangına dönüşmüş salgın konusunda parti ayrımı yapılması ne kadar doğru? Yardım kampanyası üzerinde bile anlaşamıyor, buluşamıyoruz. Hükümetin yardım çağrısına muhalefet yardım göndermek istemiyor. Buna karşılık hükümet de muhalif belediyelere kampanya kurdurmuyor. Neden bugünlere gelindi ? Hükümetlerin kampanyaları şeffaf yönetilmiyor. Özel iletişim vergisi (Deprem Vergisi) 1999 yılından 2019 yılına kadar 65 milyon toplanmıştır Nerede olduğu uzun yıllar cevap bulamadı. (Sonradan TOKİ’ ye aktarıldığı iktidara yakın ulusal bir gazetede ekonomi yazarı tarafından yazıldı. ) devlet bu konuda resmi bir açıklama yapmadı. İşin kötü yanı bu tip sorun yazan hain, terörist ilan ediliyor. 15 Temmuz şehitleri için toplanan yardım da zor açıklandı. Bu güven krizi nedeniyle muhalefet belediyeler kampanyalar yapmaya çalışıyorlar. Artık onlar da engelleniyor. Yirmi birinci yüzyılda aşevlerine ihiyaç duymayacak bir sosyal politika devletin görevi değil midir? Ama ne oluyor? İnsanlarımız hem aşevine muhtaç durumda, hem de aşevi hesapları bloke ediliyor. Yazık değil mi bunca fakir fukaraya? Bu mudur birlik beraberlik anlayışı… oysa aşevi geleneği Osmanlı’ dan kalan bir gelenek… İnançlıların bildiği bir hadis vardır. ‘‘İyi ve güzel işlerde birbirinizle yarışın’’ diyor. Bu işte bir yanlış bir terslik mi var?

Sevgi İle Kalın

ERDOĞAN ERKAYMAZ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.