Dolar 32,3351
Euro 35,1782
Altın 2.246,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 12°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
12°C
Hafif Yağmurlu
Çar 10°C
Per 11°C
Cum 10°C
Cts 11°C

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

5 Mart 2018 15:29

Ve kadınlar bizim kadınlarımız:

Ve kadınlar bizim kadınlarımız:

Aslan Özdemir

korkunç ve mübarek elleri 

ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle 

anamız, avradımız, yarimiz 

ve sanki hiç yaşanmamış gibi ölen 

ve soframızdaki yeri 

öküzümüzden sonra gelen 

ve dağlara kaçırıp uğrunda hapis yattığımız 

ve ekinde, tütünde, odunda ve pazardaki 

ve kara sabana koşulan ve ağıllarda 

ışıltısında yere saplı bıçakların 

oynak, ağır kalçaları ve zilleriyle bizim olan 

kadınlar, 

bizim kadınlarımız 
(Nazım Hikmet Ran)
Anamız, bacımız, yarimiz, yol arkadaşımız, emekçi kadınlarımız. Bu gün emeği için verdiği mücadelelerinin sonunda kazandıkları gündür. Bizler kadınlarımızın; sosyal, ekonomik ve politik katkılarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğuna inanıyoruz.
ABD’nin New York kentinde bin sekizyüzlü yıllarda KOTTON Tekstil Fabrikasında daha iyi çalışma koşulları için greve giden kadın işçilerinin fabrikaya kilitlenmesi ve arkasından çıkan yangın sonucu barikart engellerininde oluşturularak 129 kadın işçi yanarak ölmüştür.Bu olayla gündeme gelen Emekçi Kadınlar Günü 8 Mart’ın Çalışan Kadınlar Günü olarak kutlanması, uluslar arası düzeyde kabul görmesi Birleşmiş Milletler genel kurulu 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.
Mustafa Kemal Atatürk “Dünyada hiçbir milletin kadını Anadolu kadınından daha fazla çalışmamış, topyekün bir milleti kurtuluşa ve zafere götürmemiş, ordusunun hayat kaynaklarını işletmemiştir.” söylemiyle büyük kurtarıcımız modern yaşamda kadının yerini ve kimliğini hak ettiği yerde olmasına yönelik çalışmalar büyük kurtarıcımız ile başlamıştır.Ancak sonrasındaki siyaset anlayışıyla yaşama geçirilememiştir.Dünya üzerinde hiçbir ülkede uygunlanmayan hakların, değeri ve önemi 1925 ve 1934 yıllarında gerekli yasal düzenlemelerle vermiş olmasına rağmen, bu gün kadınlarımız hala birçok konuda mücadeleye devam etmektedirler.
Gelişmiş ülkelerdeki kadınlarla, kadınlarımızı kıysaladığımızda hayatın önemli alanlarında bulunmadığını gözlemleriz.Çalışma çağındaki kadınlarımızın iş gücüne katılım %25’tir. OECD ülkelerinde ise %50, AB ülkelerinde ve ABD’de %60’ların üzerinde olduğunu görmekteyiz.
Kadınlarımız sadece 8 Martlarda yılda bir kez hatırlanmamalıdır. İsteğimiz ve düşüncemiz sorunlarının çözümüne kadar; tartışılmalı ve iyileştirmeler yapılmalıdır. Kadınlarımıza değer vermek geleceğe yapılan en büyük yatırımdır! Kadınlarımızı erkek gölgesinde kalmasın istiyoruz.
Ülkelerin gelişmişlik düzeyi yalnızca ekonomik göstergelerle değil, insan haklarına, özellikle kadın haklarına verdiği değerlerle ölçülmektedir. Ulu önder ATATÜRK “Kadınlarını Geride Bırakan Milletler Medeniyetten Nasibini Alamazlar” diyerek kadına verdiği önemi ne güzel vurgulamıştır. Kadın yaşamın temelidir. En büyük özelliği; ana olabilme, evlat yetiştirme yetkisi vardır. Ana olmuştur, eş olmuştur, besleyen büyüten olmuştur. İyi günde, zor günde eşine omuz veren olmuştur.
8 Mart tüm dünyada kadınlar için özel bir anlam taşımaktadır.Kadınların başkaldırısının simgesidir.Birlikte güç olmanın, dayanışmanın anlamıdır.Tüm kadınların sadece emekçi olarak değil, hayatın tüm alanlarında yaşayan , yaşanan ortak ezilmişliğin ve mücadeleyi simgeleyen bir gündür.
Güçlü bir toplum yaratmak istiyorsak; kadını ve erkeğiyle tüm toplum kesimlerini güçlendirmek, haklı taleplerini bir an önce gerçekleştirmek durumundayız. Amacımız odur ki, kadınlarımızın hayata daha fazla katılmaları kadın zarafeti ile şekillenen bir sosyal hayata, daha aydınlık bir geleceğe ulaşmamızın yegane koşuludur. Bu inançla tüm kadınlarımızın bu anlamlı gününü kutluyorum.
Kadınların kamu ve toplumsal yaşamın tüm alanlarında tam anlamıyla katılımını sağlamadıkça, sürdürülebilir, barışçıl ve adil toplumu yaratmak mümkün olmayacaktır.
Sevgi ile kalın…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.