Dolar 32,3660
Euro 34,9560
Altın 2.325,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 15°C

45 Yıldır Ayancık’ta Mesleğini Devam Ettiriyor

Sinop’un Ayancık ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki tekne ustası Mehmet Çalışkan, çocuk yaşta başladığı meslekte 45 yıldır işini aşkla yapıyor.

45 Yıldır Ayancık’ta Mesleğini Devam Ettiriyor
Aslan Özdemir
25 Ağustos 2019 15:58

Sinop’un Ayancık ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki tekne ustası Mehmet Çalışkan, çocuk yaşta başladığı meslekte 45 yıldır işini aşkla yapıyor.

Hayrettin Kaya

“Deniz Kültürüyle Büyüdüm”

12 yaşında babasından öğrendiği balıkçılık mesleğini devam ettirdiğini söyleyen Mehmet Çalışkan, “Evim denizin kenarında. Küçüklüğümden beri çok özenirdim bu işlere. Babam da balıkçıydı, bu işi ondan öğrendim. Daha sonra kendi kendime hobi olarak tekne yapmaya başladım” dedi.

“Tekneleri Evimin Bahçesinde Yapıyorum”

Tekneleri keyif alarak yaptığını belirten Çalışkan, “Tekneleri her zaman evimin bahçesinde yapıyorum. Hiç zorlanmıyorum gayet de güzel oluyor. Denize karşı, serin, meyve ağaçlarının dibinde yapıyorum. Çayım, kahvem de geliyor evden. O yüzden benim için daha kolay oluyor”şeklinde konuştu.

45 Yıldır Ayancık'ta Mesleğini Devam Ettiriyor

“Tekne Yapımında Malzemeler Önemli”

Tekne yapımının çok fazla incelik isteyen bir ‘sanat’ olduğunu belirten Çalışkan, “Tekne yapımında kesinlikle kaliteli malzemeler kullanılmalı, herkesin yaptığı kayıkları beğenmiyorum. Ben teknelerimi doğal kereste ile dut, yaban kiraz, kestane ağacından yapmaktayım. Kesinlikle kötü malzemeler kullanmıyorum. Kötü malzemeler kullanılırsa teknelerde su sızıntısı olabilir bu nedenle çok dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.

“Denize Karşı Olan Sevgim Hiçbir Zaman Ölmedi”

Denizi çok sevdiği için başka hiçbir işle uğraşamadığını belirten Çalışkan “Yıllardır balıkçılık yaptım, gemilerde çalıştım ve tekne yapımıyla uğraşıyorum. Bu yüzden hiçbir zaman düzenli bir iş hayatım olmadı hep deniz işleriyle uğraştım. Denizi çok seviyorum bana huzur veriyor. Denize karşı olan sevgim hiçbir zaman ölmedi ve ölmeyecek” dedi.

“Yaptığım Tekneler Her Denize Çıkabilir”

Teknelerini her zaman orijinal malzemelerle yaptığını söyleyen Çalışkan, “4 ve 6 metre arası tekneler yapıyorum. Kesinlikle tekneler genç ağaçlardan yapılmalı. Örneğin kestane ağaçlarından. Çalışmalarımda özellikle kalaylı çivi kullanıyorum. Bu yüzden her denize çıkabildiğini söyleyebilirim fakat çok kuvvetli havalarda hiçbir tekne gitmez” şeklinde konuştu.

Haber: Berna Gökkaya

45 Yıldır Ayancık'ta Mesleğini Devam Ettiriyor

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.