Dolar 32,3355
Euro 35,1734
Altın 2.241,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 12°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
12°C
Hafif Yağmurlu
Çar 9°C
Per 11°C
Cum 10°C
Cts 11°C

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

16 Mayıs 2023 10:02

Birinci Dünya savaşında  yenik düşen ittifak devletleri ile birlikte Osmanlı Devletide yenilgiye uğramıştı.

Birinci Dünya savaşında  yenik düşen ittifak devletleri ile birlikte Osmanlı Devleti de yenilgiye uğramıştı. Ülke toprakları yavaş yavaş elden gitmeye başlamıştır. 13 Kasım 1918 de İstanbul İngiliz İşgal güçleri tarafından ele geçirilir. Bu durumu gören Mustafa Kemal 53 düşman gemisini ve Rumlar ve bazı azınlıklarında sevincisi görünce, “Geldikleri” gibi giderler” diyerek tepkisini gösterir.

Aslan Özdemir

Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde Kurtuluş çareleri ararken büyük lider Mustafa Kemal ortaya çıkar ve Samsun’a ayak  basarak “Kurtuluş” yolunu açtı. 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan yolculupu bir kurtuluş dönemini simgeler. Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a ayak bastığı gün, bağımsızlık meşalesini yakmış, esarete boyun eğmeyeceğini bütün dünyaya duyurduğu gündür. Mustafa Kemal’in Samsun’a ayak basar basmaz milli mücadeleyi başlattığı gündür. “Ulusun özgürlüğünü yine ulusun azmi ve kararı kurtaracak” sözleri ile dört yıla yakın sürecek ulusal Kurtuluş savaşımızı başlattığı gündür.

Samsun’dan 27 Mayıs günü Havza’ya geldi. Çalışmalarını burada sürdürdü. Oradan Amasya’ya yayınladığı genelge ile ulusu, ülkenin bütünlüğünü, bağımsızlığını kurtarmak için birlikte çalışmaya çağırdı. İstanbul Hükümeti Mustafa Kemal’in çalışmalarından hoşnut değildi. Harbiye Bakanı İstanbul’a çağırır, bunun üzerine Mustafa Kemal Paşa padişaha telgraf çekerek askerlikten çekildiğini bildirdi.  Bundan böyle çalışmalarına sade bir yurttaş olarak devam eder.

4 Eylül günü Sivas’a gitti. Sivas Kongresi’nde “Ya bağımsızlık, Ya ölüm” ilkesi kabul edilerek yurt düşmandan kurtarılıncaya dek savaşmaya and içti. Sivas’tan sonra Ankara’ya geldi. 23 Nisan 1920 günü Büyük Millet Meclisi’ni topladı. Meclis başkanlığına seçilen Mustafa Kemal düzenli ordular kurdu. Bu ordular Birinci İnönü, ikinci İnönü, Sakarya ve Başkomutanlık Meydan Savaşları sonucu yurdumuz düşmanlardan kurtarıldı. Bu Ulusal Kurtuluş Savaşımızın kazanımı ile yer yüzünün tüm mazlum uluslarına, bağımsızlık mücadelelerine cesaret edebilmeleri için örnek olan; yaktığı bağımsızlık meşalesi ile mazlum ulusların yolunu aydınlatan bir ulusun çocukları olmanın haklı gururunu yaşadığımız gündür 19 Mayıslar.

19 yıllık iktidarın Milli Bayramlardan rahatsızlığı öteden beri biliniyor. Bunu kendileri de pek inkar etmezler. Ama gerçek olan bir şey var ki; Büyük kurtarıcı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklarımıza, gençlerimize, halka armağan ettiği ve her biri tarihin bir dönüm noktasını işaret eden milli bayramlarımızı kutlama rahatsızlığını yaşamıştır. Bu Cumhuriyet ve Ata rahatsızlığından kurtulamamışlardır.

Ulusumuzun ve önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde Cumhuriyetimizin ilk adımını attığı; tüm yokluk ve yoksulluklara rağmen, makus tarihini yenmek ve emperyalist güçlerin kendi çıkarları doğrultusunda biçimlendirmeye çalıştıkları tarihin akışını değiştirmek kararlılığını tüm dünyaya duyurduğu gündür 19 Mayıslar. Bu duygu ve düşüncelerle Bayramımızı kutluyor; 19 Mayıs 1919’da ulusumuzun yolunu sonsuza kadar aydınlatacak olan bağımsızlık meşalelerini yakan önderimiz Atatürk ve tüm kahramanlarımızı sonsuz minnet duyguları ve saygıyla anıyorum. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun.  Sevgi ile kalın.

YORUMLAR

  1. Mustafa KILIÇ dedi ki:

    Atam’ı saygı, sevgi, minnet ve özlemle anıyorum.