Dolar 32,3289
Euro 35,0655
Altın 2.299,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Az Bulutlu
Sinop
18°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlu Olsun

4 Ocak 2021 12:01

“Çalışan Gazeteciler Bayramı”

1961 Anayasasında gazeteciler lehine yer alan hükümlerden sonra “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kabul edilen fakat 12 Mart 1971 askeri darbesinden sonra bu hakların bir kısmının geri alınması üzerine 10 Ocak çalışan gazeteciler günü olarak değiştirilmiştir.

Hayrettin Kaya

İnsanların çeşitli konulardaki gelişmelerden ve olaylardan haberdar olma arzusu çok eski çağlara uzanır. Gazeteciler bu arzuyu yazılı olarak herkese açık bir şekilde ulaştırır. Gazete matbaanın keşfi ile daha çok kitlelere ulaşmaya başlamıştır. Fransız ihtilalinden sonrada ilk defa siyasi gazete çıkarılmıştır. Günümüzde meslek okulları oluşmuş olup ülkemizde de 1991 yılından itibaren iletişim birimleri fakültelerinde öğretim yaparak meslek dünya standartlarında gazetecileri de mezun etmişlerdir.

Gazetecilik, haber malzemesi sayılan enformasyonun toplanmasını, yazılmasını, düzenlenmesini ve dağıtılmasını içeren bir işlemdir. Gazeteci ise erişmek istediği kitle için önemli diye nitelendiği enformasyonun toplayarak haber yapan ve kamu oyunu bilgilendiren kişidir. Haber ise gerçeklere ve verilere dayanarak yapılmalıdır.

Gazeteci; sürekli okuyan, araştıran, kendini devamlı eğiten ve yetiştiren, tazeleyen, yazdığı yazılarda kendisi değil okuyan haz alan, yazı yazarken asla adaletsizlik yapmayan, taraf tutmayan, toplumun huzuru için kendini adayan, dili temiz, kolay anlaşılır ve imla hatalarına fırsat vermeyendir.

Son iktidar, dönemlerinde; Gazeteciler, yazarlar, aydınlar için baskıcı bir dönem olmuş ki, bu dönemde ülkemiz tutuklu gazeteciler sayısında dünyada üst sıralarda yerini almıştır. Şimdi bu koşullar da nasıl gazeteciler günü kutlanır? Yaşayıp görmedik mi, gazeteciler açıktan suçlandılar, işten atılmaları için talimatlar verildi, haksız hukuksuz içeri atılıp uzun süre yattılar, yatmaya devam ediyorlar.

Ekonomik kriz ve dışa bağımlılık; Gazete basımı yapan matbaa ve yayın evlerini yaşanmaz hale getirdi. Basın ve medya kuruluşlarını da kapanma noktasına gelmiştir. Ülkemizde bazı gazeteler kapatılırken yerelde de çok gazetede baskıya son vermek zorunda kalmıştır. 2019 yılında resmi ilan hakkı bulunan günlük gazetelerin 100 den fazlası kapandı. Bu iktidar döneminde gazeteciler her geçen yıl bir önceki yılı arar duruma düştüler. Özgürlükler kısıtlandı, Gazetelere yönelik baskılar arttı, ekonomik krize giren gazeteler desteklenmedi ve birer birer kapandı.

Hukuksuz tutuklanan gazetecilerin özgür olması, işin den edilen gazetecilerin işin başında olması, yazılarına özgürce yazabilmeleri, sosyal haklarının dünya normlarında olması dileklerimle “Çalışan gazetecilerin gününü” kutluyorum.

Bir fotoğraf karesi için saatlerce en doğru anı bekleyen; Bir satır haberle birçok hayata umut olabileceği gerçeğini unutmadan çalışan değerli basın mensupları ve basın gönüllülerimizin, İlçemizde yayım yapan Ayancık Gazetesi Kaan AKYOL, Murat AKYOL, Türkan KARABAŞ ve Ayancık Doğuş Gazetesi Sinan KARACAN, Cengiz AKIN, Taner ARAZ, Kübra KARAASLAN   Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti tüm emekçi gazetecileri Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Ayancık Temsilcisi olarak 10 Ocak çalışan gazeteciler günümüzü kutluyorum…

Sevgi İle Kalın…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.