Dolar 32,4143
Euro 34,8297
Altın 2.440,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Sal 16°C
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 16°C

Tiny House İçin İmar İzni, Ruhsat Gerekir mi?

Tiny House İçin İmar İzni, Ruhsat Gerekir mi?
5 Nisan 2024 21:10

Son senelerde daha fazla dikkat çeken tiny house modelleribirçok kişi tarafından tercih ediliyor. Etkileyici sonuçlar bulacağınız tiny house modellerini ön bilgi edinerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Vilassa tasarımları için, bilgi alarak hazırlıklı şekilde yol alabilirsiniz. Tiny house hakkında bilgileri verirken güncel gelişmeleri de sunuyoruz.

Tiny House Yasal Durumu Nasıl Etkiler?

Tiny house çeşitlerini yasal olarak birbirine bağlı şekilde düşünmeniz gerekir. Çeşitlerden kastedilen, görsel özelliklerinden ziyade, tekerlekli ve tekerleksiz olmasıdır.

Tekerlekli tiny house, hareket edebilen, belirli bir yerde sabit yer kaplamayan bir evi işaret eder. Tekerleksiz tiny house ise tersine sabit bir gayrimenkul olarak var olmaktadır. Hareket etmesi mümkün olmadığından teker eklenmediği sürece sabit ve taşınmaz konaklama yeridir.

Karayolları Yönetmeliği ve Tiny House

Tiny house modelleri, Karayolları Yönetmeliği’nde değilse, bina veya yapı olarak işlem görmektedir. Bu noktada imar izni ve ruhsat gerektiği için ilgili kurumdan işlem yapılarak alım sağlanmalıdır. İmarlı arazi olmaksızın tekerleksiz tiny house kullanımı yasa dışı durumdadır.  Yapılacak hukuki işlemler de bu kapsamda ele alınacaktır.

Tekerlekli Tiny House için Yasal Durum

Tekerlekli tiny house, bir araca bağlı olarak hareket edeceği için plaka ve ruhsatlı şekilde işlem görmektedir. Tiny house eklemeli olduğunda ek bir araç ruhsatı almak gerekmez. Ancak karavan otobüs benzeri bir görünümdeyse, tüm araç için ne gerekliyse o belgeler alınmalıdır. Araç sürme mekanizması ve konaklama alanı genelde ayrı bölümlerdir. Çekme karavan niteliğinde ek bir izin ruhsat işlemi gerekmemektedir.

Tekerlekli Tiny House & Diğer İzinler

Deprem korkusu, korona virüs ve emlak sektöründe ciddi fiyat yükselişi ardından tiny house evlerde ciddi bir artış yaşanmaktadır. Tekerlekli yapıların talep görmesi, parkalanlarında bazı önlemleri de gerektirmektedir. Taşınabilir evi park edecek alan bulmak kolay olmakla berber, çevre sakinleri bazı şikayetlerde bulunabilmektedir. Özellikle kalabalık park noktalarının artmasıyla önceden kontrol sağlanması önerilmektedir.

Tiny House Ruhsatı Nasıl Alınır?

Ruhsat alabilmek için Vilassa tiny house modelleri arasından bir seçim yaparak detaylı bir değerlendirme isteyebilirsiniz. Tip onay belgesine sahip olarak tiny houseları güvenle kullanmaya devam edebilirsiniz. Tip onay belgesi, teker ve hareket durumuna göre değil model özelliğinden ötürü alınması gereken bir belgedir. Küçük bir alan kaplaması nedeniyle tip onay belgesiyle bu tür yerleri kullanabilmektesiniz.

Tekerli tiny house için imar iznine gerek olmadığından tip onay belgesi kullanmalısınız. Bununla beraber, önceden imar izni alınan bir yere, arsa sahibi izni dahilinde, tiny houseunuzu koyabilirsiniz. Şayet sahipsiz bir alan varsa, bağlı olduğu mahalle ve belediye izinlerini dikkate alabilirsiniz.

Yerleşim Düzeni Önemi

Bir alana tiny house yerleştireceğinizde bunu gelişigüzel şekilde yapmamanız gerekmektedir. Bir araziye yerleştirilen tiny houseun çevre ve görüntü kirliliği yaratması, o alandan uzaklaştırılmasına neden olabilir. Dolayısıyla belgeler tam olsa da nereye ve nasıl yerleştiği, kirlilik değerlendirmesi gibi etkenler olduğunu da unutmamalısınız.

Bir işletme tiny house almak istediğinde farklı bir durum olacaktır. Tek seferde çok yapı alacağı için izin belgeleri ve işletme belgelerini bir arada bulundurmalıdır. Özelliğe göre imar izni veya ruhsat almalı, ayrıca “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” da bulundurmalıdır.  İkincisini almak için belediyeler ve İl Özel İdare Kurumu devreye girmektedir.

Tiny House Davaları Hangi Hukukla Alakalıdır?

Tiny houselarla alakalı davalık konular varsa, bu idare hukuku ile alakalı olmaktadır. Bulunduğunuz ilçenin veya ilin idare mahkemesine başvurabilirsiniz. Diğer yandan bazı konut dokunulmazlığı davalarında medeni hukuk konusu da olabilmektedir. Örneğin tiny houseun konumlandığı alan başkalarının özel alanına giriyorsa medeni hukuka dahil edilebilir. Dava konusuna göre daha birçok hukuk alanıyla alakalı olabilmektedir.

Minimal bir yaşam tarzını benimsiyorsanız tiny houselar sizi tamamlayan mekanlar olacaktır. Huzurlu ve kapsayıcı alanlarda yaşamı sürdürürken, bütçenizi de düşünmenin mükemmel keyfine varabilirsiniz.

Taşınabilir evleriniz içerisinde istediğiniz mutlu yaşama odaklanmanız daha kolay hale gelebilir. Fark yaratan pratik çözümler, sizinle her yere gelecektir.

Size özel ev özellikleri hakkında detaylı bilgilendirmeleri, uzun vadeli olarak sunmaktayız. Belge ve ev kullanım özelliklerinde gelişmeler olduğunda direkt bilgi alabilirsiniz.Vilassa üzerinde Tiny house fiyatları konusu için hemen bize ulaşabilirsiniz.
*Tanıtım yazısıdır

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.