Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 23°C
Yağmurlu
Sinop
23°C
Yağmurlu
Cts 29°C
Paz 30°C
Pts 28°C
Sal 26°C

TARİHİ TÜRBEDE İSİM KARMAŞASI!

Sinop’un manevi değerlerinden Seyit İbrahim Bilal Türbesi, isim karmaşası yaşıyor.

TARİHİ TÜRBEDE İSİM KARMAŞASI!
8 Mart 2024 16:36

1280 yılında yapılan Sinop Seyit İbrahim Bilal Hazretleri Türbesi Sinop’un gözde sembollerinden biri. Şehir dışından Sinop’a gelenlerin ilk uğradığı mekanlardan birisi olan türbe bünyesinde bir camiyi de barındırıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ismi Seyit İbrahim Bilal Türbesi olarak kayıt edilmiş türbenin giriş kısmında bulunan mermerde türbe ismi doğru yazılmışken türbenin bahçe girişinde ve türbe girişindeki sürmeli kapıda Seyit Bilal Camisi yazıyor. Aynı eksik ifade caminin bahçe kapısındaki yazılı olan tarihçede de gözüküyor. Burada da Seyit İbrahim Bilal yerine Seyit Bilal Türbesi yazmakta.

MÜFTÜLÜKTE EKSİK YAZMIŞ

Yanlışlar silsilesi artarak devam etmiş. Öyle ki Sinop Müftülüğüne tarafından caminin yan tarafına asılan tabela yine Seyit İbrahim Bilal yerine Seyyid Bilal ifadesi kullanılmış.

BİR EKSİKTE MİLLİ EĞİTİMDEN

Sinop’ta uzun yıllar Ticaret Meslek Lisesi olarak kullanılan binanın yeni eğitim sistemi ile İmam Hatip Ortaokulu okulu olarak devam edilmesine karar verildi. Seyit İbrahim Bilal isminin verilmesi kararlaştırılan ortaokulun ismi tıpkı türbedeki eksik yazıldı. Okulun tabelasında bugün Seyit Bilal İmam Hatip Ortaokulu yazmakta.

Konu hakkında konuşan vatandaşlar “Burada birden fazla hata var, bu hataların düzeltilmesi önemli. İnsanlar bu mekanlara saygı gösteriyor ve doğru bilgilerle anılmasını bekliyor. Yanlış isimlendirmeler ve yazım hataları kültürel mirası etkiliyor. Yetkililerin bu duruma hemen müdahale etmesini ve düzeltmeleri yapmasını bekliyoruz. Hem tarihî mirasımızı doğru şekilde yaşatmak hem de gelecek nesillere eksiksiz bir şekilde aktarmak için bu hataların düzeltilmesi şart” diye konuştular.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.