Dolar 32,5170
Euro 34,5523
Altın 2.492,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 15°C

Sinop’ta 19. Helesa Şenliği

Sinop’ta her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘’ Helesa’’şenlikleri,bu yılda yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Sinop’ta 19. Helesa Şenliği
26 Haziran 2016 23:20

Bu yıl düzenlenen 19. Helesa şenliklerine Sinop Valisi Yasemin Özata Çetinkaya, Sinop Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Yüzer, İl Emniyet Müdürü Yunus Biner, Sinop Hemşerilik ve Dostluk Derneği Onursal Başkanı Özer Gürbüz ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla başladı.

Yürüyüş başlamadan önceSinop Hemşerilik ve Dostluk Derneği Onursal Başkanı Özer Gürbüz ; Karadeniz’in tek doğal limanı olma özelliğine sahip olan Sinop’ta uzun yıllar önce fırtınalardan kaçan gemiciler Sinop limanına sığındı ve burada uzun zaman kalmaları sebebi ile yerli halktan maniler eşliğinde para toplandı. Bu yürüyüş daha sonrasında geleneksele dönüşerek günümüze kadar geldi. Bugün 19. kez Helesa yürüyüşünü yaptığımız için çok mutluyuz’’ Dedi

Helesa yürüyüşü Tersane mevkiinde bulunan buzhanenin önünden başladı. Katılımcılar, Türk bayrağıyla donatılmış, ışıklandırılmış gemi maketi ile çeşitli maniler söyleyerek Aşıklar Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Evlerinde ve iş yerlerindeki vatandaşlardan yardım toplandı. Söylenen manilere vatandaşlar hep bir ağızdan eşlik etti. Vali konağının önüne gelen Helesa gurubu Vali Yasemin Özata Çetinkaya’nın kapısını çaldı.Bahşiş kutusuna bir miktar para bırakan Sinop Valisi Çetinkaya, Helesa etkinliği için şunları söyledi:‘’ Biz küçükken arkadaşlarla beraber evlerimizden yağ, peynir, ekmek gibi şeyleri toplardık. Köydeki türbeye götürüp orda pişirir verdik. Tek fark biz birbirimize yardım ederken Helesa ‘da ihtiyacı olan herkese yardım gidiyor. Bu sene 2. Katılışım ve tüm Sinop’a hayırlı olmasını temenni ediyorum.’’ Dedi.

Omuzlarda taşınan maket kayıkla sokak sokak gezilerek, ”Helesa, yelesa, heyemola yusa, yusa hop’’ diye mani söylenerek bahşiş toplandı. Bu yıl da büyük bir katılımla gerçekleştirilen şenlikte vatandaşlar, bir hayli eğlendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.