Dolar 32,3659
Euro 34,9545
Altın 2.325,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 15°C

Sevilen Arabesk Müzikler

Geçtiğimiz nisan ayında anne olah ünlü model Chrissy Teigen ailesiyle birlikte çıktığı tatilini sürdürüyor.

Sevilen Arabesk Müzikler
Aslan Özdemir
31 Temmuz 2016 21:35

 1950’li yıllarda Türkiye’de popüler hale gelmeye başlayan müzik gelişerek günümüze kadar gelmiştir. Genel olarak aşk, umutsuzluk ve ayrılık acısı gibi duyguların işlendiği sözlerine Arap müziği eşlik etmiştir. Halkın büyük ilgi ile bu türü ve sanatçılarını takip etmesi kendilerine yakın hissetmeleri ve hayatlarında karşılaştıkları olaylarla ilişki kurmaları ile ilgilidir. Dönem dönem yasaklanma gibi olaylarla karşılaşan müzik türü Adnan Şenses, Abdullah Yüce, Nuri Sesigüzel ve benzeri sanatçılarla gelişimine ara vermeden devam etmiştir. Daha yakın geleceğe yani 1980’li yıllara bakıldığında ise Orhan Gencebay, Müslüm Gürses, İbrahim Tatlıses, Ferdi Tayfur, Bergen gibi önemli isimlerin büyük katkılar sunduğu görülmektedir. Genel olarak acıların işlendiği tür duygulara tercüman olması nedeni ile belirli bir kitle tarafından fanatizme varacak boyutlarda sevilmiştir. Günümüzde ise sevilen arabesk parçalar daha kontrollü ve ölçülü biçimde takip edilmektedir.

Hayrettin Kaya

Günden güne gelişerek değişime uğrayan arabesk müziği yeni türlerini de farklı kitleleri etkileyecek biçimde piyasaya sunmuştur. Arabesk-pop, arabesk-rock, arabesk-elektronik bu türlere örnek olarak verilebilmektedir. Sevilen arabesk parçalar dendiğinde ise değişmeyecek isimler ve şarkıları akla gelmektedir. Bunlara örnek vermek gerekirse:

  • Orhan Gencebay/Hatasız Kul Olmaz,
  • Müslüm Gürses/Seni Yazdım Kalbime,
  • Ferdi Tayfur/Merak Etme Sen,
  • Bergen/Benim İçin Üzülme,
  • Ali Tekintüre / İçiyorsam Sebebi Var,
  • Kibariye/Tanrım,
  • İbrahim Tatlıses /Mutlu Ol Yeter,
  • Adnan Şenses/Neden Saçların Beyazlanmış Arkadaş şeklinde bir liste oluşturmak mümkün olmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.