Dolar 32,5883
Euro 34,8740
Altın 2.498,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 16°C
Sal 21°C

Schengen Vizesi

Schengen Vizesi
16 Kasım 2022 21:05

Schengen bölgesi, karşılıklı sınırlarında pasaport ve göçmenlik kontrollerini kaldırmış olan 26 Avrupa ülkesinden oluşan bir gruptur. Bölge adını, Schengen Bölgesi’nin kurulmasına yol açan 1985 tarihli Schengen Anlaşması’ndan almaktadır. Schengen Bölgesi şu anda 22 Avrupa Birliği üyesi ülkeyi ve 4 AB üyesi olmayan ülkeyi kapsamaktadır. Schengen vizesi, yolcuların iş, turizm veya diğer kısa süreli amaçlar için Schengen bölgesinde serbestçe hareket etmelerine izin verir. Schengen vizeleri, gidilecek ülkenin büyükelçilikleri veya konsoloslukları tarafından verilir. Schengen vizesine başvurmak için yolcuların vize başvurusu, pasaport ve diğer gerekli belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir.

Schengen vizesi, Avrupa Birliği üye ülkeleri ve diğer bazı ülkelerin vatandaşları için Schengen bölgesi içinde seyahat için gerekli değildir. Ancak, Schengen bölgesine giren tüm yolcuların pasaport veya diğer geçerli bir seyahat belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Schengen vizesi, Schengen bölgesinde bulunan 26 üye ülkeye seyahat amacıyla giriş yapmaya yardımcı olan bir belgedir. Schengen vizesine sahip kişi 180 günlük tanınan sürs içerisinde 90 güne kadar Schengen bölgesi ülkelerini kolay bir şekilde gezebilir. Schengen vizesi seyahat, iş veya tıbbi amaçlar için kullanılabilir. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada veya Japonya vatandaşları için Schengen vizesi gerekli değildir. Schengen vizesi sahipleri Schengen bölgesi içinde serbestçe seyahat edebilirler. Ayrıca üye ülkelerin havaalanlarından Schengen bölgesine giriş ve çıkış yapabilirler. İki tür Schengen vizesi vardır: kısa süreli vize ve uzun süreli vize. Kısa süreli vize 90 güne kadar geçerliyken, uzun süreli vize 360 güne kadar geçerlidir. Schengen vizeleri tek girişli, çift girişli veya çok girişli olabilir. Tek girişli vize, sahibinin Schengen bölgesine bir kez girmesine izin verir. Çift girişli vize, sahibinin Schengen bölgesine iki kez girmesine izin verir. Çok girişli vize, sahibinin Schengen bölgesine birden fazla kez girmesine izin verir.

Schengen Vizesi İşlem Süresi

Schengen vizeleri üye ülkelerin büyükelçilikleri veya konsoloslukları tarafından verilir. Başvuru sahipleri pasaportlarını, doldurulmuş bir vize başvurusunu ve destekleyici belgeleri ibraz etmelidir. Ayrıca parmak izi ve dijital fotoğraf gibi biyometrik verileri de sunmaları gerekebilir. Schengen vizesi işlem süresi genellikle 15 gündür, ancak bazı durumlarda 60 güne kadar uzayabilir.

Schengen vizeleri, Schengen bölgesine üye olan ülkelerin büyükelçilikleri ve konsoloslukları tarafından verilmektedir. Diğer yandan Schengen vize işlemleri, konsolosluklar tarafından görevlendirilen vize merkezlerine de yapılmaktadır. Schengen vizesine başvurmak için yolcuların bir başvuru formu doldurmaları ve destekleyici belgelerle birlikte gidecekleri ülkenin büyükelçiliğine veya konsolosluğuna teslim etmeleri gerekmektedir.

Schengen Bölgesi Ülkeleri

Schengen Bölgesi ülkeleri şunlardır, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti yer alırken, Bunların yanında diğer Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonyagibi ülkelerde schengen ülkesi ülkeleri arasında bulunur. Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg ülkeleri de Schengen ülkesi içerisinde bulunur. , Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz ülkeleri de Schengen ülkesi içerisinde yer alır. Vize Muafiyet Programı ülkelerinden gelen yolcuların 90 gün veya daha kısa süreli kalışlarda Schengen bölgesine giriş için vize almalarına gerek yoktur. Bu Schengen üyesi ülkelerinin vatandaşları Schengen vizesi için gidecekleri ülkenin büyükelçiliğine veya konsolosluğuna başvurabilirler.

İkili anlaşma ülkeleri Vize Muafiyet Programı’nın bir parçası olmayıp Schengen ülkeleriyle farklı bir anlaşmaya sahiptir. Bu ülkelerin vatandaşları Schengen vizesi için gidecekleri ülkenin büyükelçiliğine veya konsolosluğuna başvurabilirler. Schengen vize başvurusunda yapılacak hatalar vize başvurularının iptal olmasına neden olur. Bu durumda yeniden Schengen vizesine başvuru yapmanız gerekir. Vize başvurusu yapılırken yapılan harcamalar vize başvurusunun iptal olması durumunda geri iade edilmez. Bundan dolayı Schengen vizesi başvurusunu çok dikkat ederek yapılması gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.