3 Mart 2026, 12:41:44
Dolar 43,9642
Euro 51,3223
Altın 7.513,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 6°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
6°C
Hafif Yağmurlu
Paz 8°C
Pts 11°C
Sal 12°C
Çar 8°C

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan Uyarı: Antidepresan Kullanımı Depresyon Artışını Geride Bırakıyor

Prof. Dr. Nevzat Tarhan uyarıyor: Antidepresan kullanımı depresyon artışını geride bırakıyor, tedavide dikkat ve bilinç önem kazanıyor.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan Uyarı: Antidepresan Kullanımı Depresyon Artışını Geride Bırakıyor
3 Mart 2026 11:30

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, depresyonun nedenleri ve çözüm yollarına dair kapsamlı açıklamalarda bulundu. Depresif ruh halinin toplumda yaygın olduğunu ve çeşitli alt tiplerinin bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Tarhan, antidepresan kullanımı ve psikolojik sağlamlık üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu.

Depresyonun Tanımı ve Çeşitleri

Prof. Dr. Tarhan, depresif ruh halinin çoğu kişide zaman zaman yaşanan doğal bir durum olduğunu belirtti. Kısa süreli moral bozukluklarının genellikle birkaç saat sürdüğünü, ancak sürenin üç günü aşması durumunda minor, 15 günü geçmesi halinde ise majör depresyon olarak tanımlandığını söyledi. Ayrıca, uzun süre devam eden hafif depresyon türü olan distimi ile aşırı ruh hali değişimleri gösteren siklotiminin de klinik olarak önemli olduğunu vurguladı.

Örtülü depresyonun ise fiziksel rahatsızlıkların temelinde yatabileceğini belirten Prof. Dr. Tarhan, mide-bağırsak sorunları, fibromiyalji ve kas ağrılarının depresyon belirtileri arasında yer alabildiğine dikkat çekti. Bu durumlarda bağırsak mikrobiyotası ile beyindeki serotonin düzeyleri arasındaki ilişkiye değindi.

Antidepresan Kullanımı ve Psikolojik Dayanıklılık

Antidepresan reçetelerindeki artışın depresyonun gerçek artışını göstermediğini dile getiren Prof. Dr. Tarhan, çeşitli branşlar tarafından bu ilaçların reçetelendiğini ve kullanımın son 10 yılda yüzde 50’den fazla arttığını belirtti. Ayrıca, depresyon tedavisinde genetik yatkınlığın da önemli olduğuna değindi.

Depresyonun yönetiminde psikoterapinin etkinliğini ifade eden Prof. Dr. Tarhan, ruhsal sağlamlığın finansal sermaye gibi yönetilmesi gerektiğini vurgulayarak, günlük hayatta amaca yönelik yaşamanın ve anlam peşinde koşmanın psikolojik dayanıklılık üzerinde olumlu etki sağladığını aktardı. İnançların stres yönetiminde oynadığı rolü de açıklayan Prof. Dr. Tarhan, güçlü bir ilahi tasavvurun bireyde huzur oluşturduğunu belirtti.

Son olarak, sosyal medyanın beklenti seviyelerini yükselterek depresyonun artışında etkili olduğunu ve antidepresan kullanımının önümüzdeki on yıl içinde iki katına çıkmasının beklendiğini kaydetti. Üsküdar Üniversitesi’nin psikolojik sağlamlık alanında yürüttüğü eğitimler ve dijital terapötik projelerinden bahseden Prof. Dr. Tarhan, herkesin kolayca uygulayabileceği zihinsel sağlık önerilerini paylaştı.

Kaynak: BYZHA

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.