Dolar 32,4087
Euro 34,6043
Altın 2.380,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Çar 15°C
Per 16°C
Cum 16°C
Cts 16°C

PERDE KAPANDI! ‘’SİNEMACI SEBAHATTİN’’

28 Ocak 2021 18:31

Yıl 1960 ile 70 li yıllar.

Yıl 1960 ile 70 li yıllar. O dönemde iletişim aracı Sinema. Yeşilçam da üretilen tüm filimler bir bir Anadolu’ya pazarlanıyordu. Karadeniz, Akdeniz, Çukurova, Ege, İç Anadolu gibi bölgelerde Sinema sektörünün bölge bayileri vardı.

O dönemlerin en büyük eğlencesi ise Sinema salonları dolup taşardı. Beyaz perde de gördüklerimiz ile hayaller kurar ,kimimiz Türkan Şoray,kimimiz Cüneyt Arkın olurduk.

İlk defa beyazperde  sayesinde  İstanbul’u,İzmir’i ve Türkiye’nin gidemediğimiz şehirlerine gider,!Binemediğimiz otomobilleri binerdik.Modayı da sinema salonlarında oynayan filmlerden takip ederdik.

Sosyalleşme sinema salonlarında olurdu.Flörtleşmeler,birbirlerine kur yapmalar,salonlar içersinde gelişirdi..O yıllar siyah beyaz  yıllardı…

Amerikan kültürü ülkemizde sinema yolu ile empoze ediliyor, bunun karşısında, Avrupa ülkelerinde kendi kültürünü taşımak için Hollywood ile yarışıyordu.

Amerikan, Hollywood’un o sıralar bize rol modeli olarak sunduğu aktör ve artistleri ile tanışıyorduk.

ABD  İle Sovyet sosyalist devletleri arasındaki çekişmeye şahit oluyor, Vietnam savaşındaki Amerika’lı askerlerin kahramanlığını izliyorduk!

Western (Rodeo, kovboy, düello, şerif, iç savaş)anlamına gelen filimler ile John Ford ve Howard Hawks ile büyüdük.

Elvis Aaron Presley ile dünyanın kasıp kavuran Rock’n Roll’un kralı müzik kültürü ile tanıştık Sinema salonlarında.

Hint yapımı dünya Avere filimi ile gişe rekorlarını kırıyor, oyuncuları Raj Kapoor,iNargis,Prithviraj ile müzikleri ile dillere Pelesenk olmuştu.

Ayancık’ta Sinemacı

Şimdi bunları neden yazdım. Biraz önce Dostum, arkadaşım, Alaattin Ercan’ın Facebook sayfasından yayınladığı’’Kaderde babasız kalmakta varmış.Canım babam ruhun şad,mekanın cennet olsun’’yazısı ile ile karşılaştım.

İlk tepkim ‘’Sinemacı Sabahattin’’amcam,Allah rahmet eylesin dedim.Sonra şöyle bir düşündüm.Kasabamda sosyalleşmemize öncü olmuş,çalışkan,dürüst,esnaf,mütevazi,kasabamın rol modeli olma erdemliğine erişmiş necip insan Sinemacı Sabahattin!!

Benim neslimin ve benden önceki kasabamda yetişmiş her insanın mutlaka anısının olduğu kişi.

Çocukluğum geldi aklıma. Nedendir bilinmez Sinemaya kaçmak ya paramızın olmamamsından yada alışkanlığımızdan olsa gerek, hep kaçma isteği doğardı. Tıpkı bizim dükkân’dan Karpuz çalınması gibi normalleşmişti hepimizde!

Özellikle devre arası Rahmetli Sebahattin abiye yakalanmamak için çok dikkat ederdik. Yaklandığımzda da dışarıya pastaneye gelen seyircilerden sülfe alırdık.

Bir anekdotu da anlatmadan geçemeyeceğim, Yine bir gün Allah rahmet eylesin Kilink Orhan abi sinemadan çıkar ve biri de Orhan Abiye sorar?

-Orhan içerde ilk yarıda kimin filimi oynadı?

-Orhan abi ise Türkan Şoray,Tanju Gürsu Buruk Acı oynadı der!

Sonra soran kendine olan öz güven ile Sebahattin abinin gözlerinin içine bakarak geçerken, Sebahattin abi klasik soruyu sorar? Söyle bakalım hangi film ve hangi başrol oyuncuları oynadı der.

Bizim kaçak olanca özgüveni ile tabi ki ‘’Türkan Şoray,Tanju Gürsu  Burak Acı film’’i der…

Kaçak sinemaya kaçamaz!Orhan abi muziplik olsun diye diğer filimin adını vermiş!

Cumhuriyet meydanında Klasik Türk sanat müziği çalardı saatlerce, bizim nesilin kulakları nota ve müzik ile dolmuştur.Saray sineması…

Kalkınmakta olan ülkemin o dönemde sosyalleşme alanında yıllarca kasabamıza hizmet etmiş,ailelerin koşarak gittiği,tek eğlencesinin sinema olduğu dönemlerin baş aktörüdür Sinemacı Sebahattin Ercan abim.!

Arakasında aslanlar gibi üç evlat bıraktı. Torun sevgisini tattı. Yanından hiç ayırmadığı sevgili eşi Mürvet teyze ile olan sevgisini bıraktı.

Tüm kasabamın başı sağ olsun..Hayat Film gibi.Bir başı bir sonu var maalesef.

Bu sefer Sinemacı SEBAHATTİN AMCAM son galayı yaptı ve perde kapandı.

Mekanı cennet olsun.Başımız sağ olsun..Tüm ailesine,sevenlerine sabır dilerim.

Tüm Ercan ailesine uzun ömürler temenni ederim.

Saygılarımla

Adil YILDIZ

İSTANBUL

28/01/2021

 

 

 

 

ETİKETLER:
YORUMLAR

  1. Mustafa KILIÇ dedi ki:

    Allah rahmet eylesin. Sevenlerine ve akrabalarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

  2. SINAN YILDIZ dedi ki:

    ALLAH RAHMET EYLESIN SEBAHATTİN AMCAMIN BIZ ONLARIN KIRACDIYDIK OKULA BAKAN TARAF EVIMIZ VALLA EMMIM ADIL ABIMIN DEDIGI GIBI VALLA BEN SEBATTIN ABI SINAMAYA GIRIYIMMI DEDIGIMDE BANA KAFA SALLLAYIP KASLARI ASAGI YUKARI YAPTINMMI GIRIYIRDUM EGER KASLAR ASAGI ISE GIRIYIRDUM YUKARI OLDUMMU GIREMIYIRDUM ALLAH MEKANINI CENNET EYLESIN SEBAHATTİN AMCAMIN ERCAN ABIME VE MURVET TEYZEME SABIRLAR DILIYORUM