Dolar 32,5881
Euro 34,8027
Altın 2.508,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 16°C
Sal 21°C

Mürekkep püskürtmeli mi, lazer mi?

Mürekkebi püskürtmeli mi yoksa lazer yazıcı mı tercih edilmeli?

Mürekkep püskürtmeli mi, lazer mi?
27 Nisan 2013 20:06

Yeni bir yazıcı alırken yaşanan en büyük ikilem mürekkep püskürtmeli (inkjet) yazıcılar ile lazer yazıcılar arasında kalmaktır. Bu tercihi yaparken yazıcıyı ne sıklıkla kullanacağınızdan cihaz için ayırdığınız bütçeye kadar birçok farklı kriteri değerlendirmeniz gerekiyor. Fotoğraf baskısı esnasında normalden daha fazla mürekkep harcandığını da hatırlatmamızda fayda var. Çünkü bir metni yazdırmanın aksine bir fotoğraf baskısı alırken kağıtta boş yer kalmayacak şekilde yazdırma işlemi gerçekleştirilir ve daha fazla renk karışımına ihtiyaç duyulur. Fotoğraf baskısının daha yavaş olmasının sebebi de budur.

Mürekkep püskürtmeli yazıcıların baskı kalitesi açısından lazer yazıcılardan daha başarılı performan sunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancan eğer yazıcızı sıklıkla kullanmayı düşünmüyorsanız tam verim alamayacağınız kartuşlar sizin için can sıkıcı bir masraf kapısı olacaktır. Çünkü mürekkep püskürtmeli yazıcıyı uzun süre çalıştırmamanız durumunda kartuşun donması gibi sorunlarla karşılaşmanız olasıdır. Ayrıca sürekli besleme sistemi adı verilen bir teknoloji ile yazıcının dışında bulunan mürekkep tankları ile sorun yaşama ihtimalinizi ve kartuş maliyetinizi azaltmanız da mümkündür. Bir diğer deyişle eğer haftada birden fazla kez baskı düşünmüyorsanız lazer yazıcılar sizin için daha uygun bir tercih olacaktır.

Lazer yazıcılar ise bilindiği üzere püskürtmeli yazıcılar gibi sıvı mürekkep değil toz halinde bir madde kullanıyor. Püskürtmeli yazıcılara göre nispeten daha pahalı olan lazer yazıcıların artılarının başında daha hızlı olması geliyor.  Fotoğraf baskısını hobi amacıyla yapacak olan kullanıcıların hıza fazla ihtiyaç duymayacakları düşünülünce lazer yazıcıların daha çok ofis ortamlarında tercih edilmesi de anlaşılabilir.

Mürekkep püskürtmeli ve lazer yazıcılar arasında en belirleyici özelliklerden birisi de uzun sürede karşınıza çıkaracağı masraftır. Zira kartuş ve tonerler için ayırdığınız bütçe, kısa bir sürede yazıcı için verdiğini parayı aşacaktır. Mürekkep püskürtmeli yazıcıların kartuşları, lazer yazıcılarda kullanılan kartuşlara göre çok daha makul fiyatlara sahiptir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.