Mimar Adaylarından Alaybey’de Yenilikçi Kentsel Akupunktur Projesi
Mimar adaylarının Alaybey’de geliştirdiği yenilikçi kentsel akupunktur projesiyle dönüşen şehir alanlarını keşfedin.
Karşıyaka Belediyesi ile İzmir Ekonomi Üniversitesi arasında imzalanan protokol ile, Mimarlık Bölümü öğrencileri Alaybey Mahallesi’nin kentsel gelişimine yönelik kapsamlı bir tasarım çalışması başlattı. Öğrenciler, güz dönemi boyunca Alaybey’in mevcut durumunu analiz ederek, mahallenin iyileştirilmesi ve yeniden canlandırılması için çeşitli proje önerileri geliştirdi.
Genç Mimar Adaylarından Alaybey’e Yönelik Proje Çalışmaları
İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin Mimarlık Bölümü öğrencileri, Eylül ayında başlayan çalışmalarında saha analizleri gerçekleştirerek yaya ve araç trafiği, nüfus yapısı, mekânsal kullanımlar ve mahalle sakinlerinin görüşlerini değerlendirdi. Öğrencilerin geliştirdikleri projeler; maketler, videolar ve kapsamlı sunumlarla desteklendi. Özellikle Tahir Bor Parkı’nın yeniden tasarlanması, bölgede yer alan kültür merkezi ile eski sinagogun çevresi ve küçük meydan olmak üzere üç önemli düğüm noktasında odaklanan önerilerle, bu alanlar arasında bağlantılar kuran peyzaj ve mekânsal düzenlemeler sunuldu.
Projelerin Sergilenmesi ve Geleceğe Katkısı
“Kentsel Akupunktur – Alaybey Bölgesi için İyileştirme Önerileri” adıyla hazırlanan projeler, Ahavat Şalom Sinagogu’nda düzenlenen bir sergiyle kamuoyuna tanıtıldı. Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, sergiyi ziyaret ederek öğrencilerin projeleri hakkında bilgi aldı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim görevlisi Hugh David Clarke ile projeler üzerine görüş alışverişinde bulundu. Geliştirilen bu fikirlerin, Karşıyaka Belediyesi’nin Kültür Rotası Projesi’ne ilham kaynağı olması hedefleniyor.
Başkan Yıldız Ünsal program kapsamında, üniversite ve yerel yönetim iş birliğiyle yürütülen bu çalışmaların kentin kimliğini ve kültürel değerlerini öne çıkaran yenilikçi kentsel dönüşüm politikaları için büyük bir katma değer taşıdığını ifade etti. Ünsal, gençlerin fikirlerinin belediyenin projelerine yön vereceğini vurguladı ve akademik iş birliklerinin devam edeceğinin altını çizdi.
Kaynak: BYZHA