Dolar 32,4909
Euro 34,9449
Altın 2.430,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 19°C
Az Bulutlu
Sinop
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 17°C
Pts 17°C

Kredi notu öğrenme – Kredi notu neden düşer nasıl yükselir

Kredi notu öğrenme konusu artık herkes için önemli. Bankalardan kredi çekerken işimize yarayacak olan kredi notu neden düşer ve kredi notu nasıl yükselir konularında sizin için derleme yaptık.

Kredi notu öğrenme – Kredi notu neden düşer nasıl yükselir
21 Temmuz 2016 23:04

Ev ve araba alma, iş yeri açma, düğün gibi bir çok ihtiyacımızda krediye başvuruyoruz. Bankaların bize kredi verip vermeme konusunda değerlendirme kriteri kredi notu oluyor.

Günümüzde bankalarla işi olmayan birisi kalmadı diyebiliriz. Bir çok kişi ev, araba, düğün tatil gibi ihtiyaçlarını kredi çekerek karşılıyor. Kredi notu ise burada devreye giriyor. Bankaların bize kredi veya kredi kartı verip vermeme konusunda değerlendirme kriteri sahip olduğumuz kredi notu puanı oluyor.

Kredi notu öğrenme
Kredi notunu öğrenmenin ilk yolu Kredi Kayıt Bürosudur. Kredi kayıt bürosunun kkb.com adresinden kredi notunu ücret mukabilinde öğrenebiliriz. Kredi notunu öğrenmenin diğer yolu ise bankalardır. Birinci yol banka şubeleridir. Bankalara verilecek bir dilekçe ile kredi notunu öğrenebiliriz. Yine bankaların internet ve mobil bankacılık sistemlerinden de kredi notumuzu öğrenebiliriz. Bankaların şube, internet ve mobil bankacılık şubelerinden kredi notu öğrenmek ücrete tabidir.

Diğer ve en çok kullanılan yöntem ise Findeks’tir. Kredi Kayıt Bürosu tarafından kurulan Findeks, kişi veya kurumların bankacılık işlemlerini kayıt altına almıştır. Findeks.com adresinden ücretsiz bir şekilde üye olunduktan sonra kredi notunu öğren seçeneğinden T.C kimlik numarasını girmek şartıyla kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Findeks sayesinde bir başkasının da kredi notunu öğrenebilirsiniz. Bunun için de karşı tarafın T.C numarasını veya vergi numarasını, banka ismini ve telefon numarasını girmeniz gerekmektedir. Findeks karşı tarafla ile irtibata geçecek ve karşı tarafın onay vermesi ile kredi notuna ulaşılmış olmaktadır.

Kredi notunu öğrenme de diğer bir yöntem ise cep telefon operatörleridir. Avea, Türkcell ve Vodafone kısa mesaj servisleri sayesinde Findeks kredi notlarını öğrenebiliriz. Cep telefon operatörleri bu hizmet bedeli İçin müşterilerinden 9 TL ücret aldığını da unutmayalım. Kredi kayıt bürosu ilk kurulduğunda kişilere özel hizmet vermemekteydi. Sadece bankalara kişi veya kurumlar hakkında finansal bilgi alış verişinde bulunuyordu. Almış olduğu radikal kararlar sonrası bilgi öğrenme çerçevesini kişiler bazında da büyütmüştür.

Kredi notu neden düşer
Tüketici kredilerinin veya kredi kartlarının zamanında ve tam olarak ödenmemesi kredi notunun düşmesine neden olur. Tüketici kredisi veya kredi kartlarının 90 gün boyunca ödenmemesi ile oluşacak yasal takip ve icra işlemleri kredi notunuzun dibe vurmasına neden olacaktır. Tüketici kredisinin veya kredi kartlarının ödenmesi gereken limitten az ödemek bile kredi notunuzun düşmesine neden olur. Kıramadığınız ve çok sevdiğiniz bir arkadaşa kefil oldunuz. O arkadaşınızda kredi kartını veya tüketici kredisini ödemedi. Ödenmeyen borçlar sizden tahsil edileceği gibi kredi notunuzun da ciddi bir düşüş trendine gireceğini unutmayınız.

Diyelim ki 3.000 TL maaş alıyorsunuz ve kredi kartınıza 7.000 TL borç geldi. Sabit gelirinizden çok kredi kart borcu geldiği için kredi notunuz düşmektedir. Aynı dönemde birden çok banka kredisi kullanmak veya bankalar arası kredi talep müracaatlarınızda kredi notlarınızın düşmesine neden olmaktadır. Kredi Notu Neden Düşer? Sorusuna verilecek diğer bir cevap ise, bankalarla olmasa bile elektrik, su, doğalgaz, cep telefon şirketleri, SGK, Vergi Dairesi gibi kurumlarla yaşanacak yasal takip bile kredi notunuzun düşmesine neden olacaktır.

Protesto edilmiş, karşılığı olmayan, gecikmiş çeklerde, çek sahibinin kredi notunun düşmesine yeterli bir sebeptir. Kira veya senet ile alınmış malların, bankaya olan senet ödemelerinde gecikme meydana gelirse o da kredi notunuzun düşmesine neden olacaktır. Her ret edilen kredi kart veya tüketici kredi talepleri de kredi notu düşmesine neden olur.

Kredi notu nasıl yükselir
Bankalardan alınan kredi kartlarının borçlarını zamanında ve eksiksiz yatırılması gerekmektedir. Kredi notu belirlemede en yüksek orana sahip faktörlerden biri kredi kart ödemeleridir. Kredi kart borçlarının zamanında ödenmemesi ciddi olarak kredi notunun düşmesine neden olur. Kredi kart borcunun asgari ödemesi dahi kredi notunun düşmesine neden olmaktadır.

Diğer bir önemli madde ise kullanılan tüketici kredileridir. Tüketici kredileri de, aynı kredi kartları gibi kredi notunun değerlendirilmesinde kullanılan en önemli faktördür. Kullanılan tüketici kredilerin zamanında ödenmesi, gecikme yaşanmaması kredi notunun yükselmesine neden olur. Mümkünse kredi ödemelerini, gününden önce ödeyebilmek bize ekstra bir avantaj sağlar ve kredi notunun yükselmesinde büyük rol oynar. Kredi kart veya tüketici kredilerinin zamanında ödenmemesi ve bankaların yasal takip, icra işlemlerini başlatması, kredi notunun dibe vurmasına neden olur. Bu aşamadan sonra, tüm borç ödense bile kredi notunun yükselme trendi 6 içeresinde ancak başlamaktadır.

Kredi notu nasıl yükselir sorusuna verilecek diğer bir cevap ise, kredili mevduat hesabının düzenli kullanılmasıdır. Kredili mevduat hesabından çekilen paraların, zamanında ve düzenli ödenmesi de kredi notunun yükselmesine neden olur. Farklı bankalara ait birden çok kredi kartınızın olması ve bu kartların her ay düzenli olarak ödenmesi de kredi notlarında artışa neden olmaktadır. Bankalara verilecek elektrik, su, doğal gaz, cep telefon faturaları gibi otomatik ödeme talimatları da kredi notunuzun yükselmesinde sizlere bir avantaj sağlayacaktır. Kullanılan tüketici kredi borçlarının tamamını erken kapatmak da kredi puanınızın yükselmesine neden olacaktır.

Kredi notu nasıl yükselir? Konumuzda son olarak, maaş çekilen bankalara, kredi veya kredi kart ödemelerini maaştan çekilme talimatı da kredi notunun yükselmesinde avantaj sağlar. İnsanoğlunun yapısı gereği ihtiyaçlarının hiçbir zaman bitmeyeceği, her an nakit sıkıntısı yaşayabileceği bir gerçektir. Bu gerçekle yola çıkarak, bankalar ile mesafemizi açmamalı ve tüm ödemelerimizi düzenli olarak gerçekleştirmeliyiz. Bu işlemler sonrası kredi notumuzda bizi sıkıntıya sokacak işlemlere meydan vermemeliyiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.