Kamu-Sen Temmuz Zammına Sert Tepki
Kamu-Sen, Temmuz zammını yetersiz buldu. Refah payı talep edildi, memur maaşlarının enflasyona yenik düştüğü vurgulandı.

TÜİK’in Haziran ayı enflasyon verileriyle birlikte memur ve emekli maaşlarına Temmuz ayında uygulanacak zam oranı belirlendi. Yasal düzenlemeye göre, maaşlara %10,06 enflasyon farkı ve %5 toplu sözleşme zammı eklenecek. Böylece toplam zam oranı %15,56 olacak.
Türkiye Kamu-Sen Sinop İl Temsilcisi Salih Çelik, bu oranın kamu çalışanlarının temel ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalacağını söyledi. Çelik, yılın ilk yarısında enflasyonun %16,67’ye ulaştığını ve Ocak ayında yapılan %6’lık zamma rağmen memur maaşlarının alım gücünün düştüğünü vurguladı.
En düşük memur maaşı 41.600 TL, ortalama maaş ise 49.800 TL seviyesinde bulunuyor. Temmuz zammı ile bu maaşlara sırasıyla yaklaşık 6.660 TL ve 7.970 TL artış gelecek. Ancak Çelik, kira, ulaşım, gıda ve enerji gibi temel harcamalardaki artışların maaş zamlarının etkisini azalttığına dikkat çekti.
Çelik, refah payının kalıcı hale getirilmesi, enflasyon farkının aylık olarak maaşlara yansıtılması ve gerçekçi bir zam sistemi oluşturulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, yaklaşan 8. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nin kamu çalışanlarının gelirlerinde iyileşme sağlanması açısından önemli olduğunu ifade etti.
Çelik, Temmuz zammının beklentileri karşılamadığını belirterek, kamu çalışanları ve emeklilerin yaşam standartlarının korunması için ek düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.