Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 17°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
17°C
Hafif Yağmurlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 16°C

Kaju Yemenin Faydası ve Zararları Nelerdir?

Son yıllarda insanların kuruyemiş tercihleri arasında kaju yer alıyor.

Kaju Yemenin Faydası ve Zararları Nelerdir?
28 Aralık 2023 19:09

Son yıllarda insanların kuruyemiş tercihleri arasında kaju yer alıyor. Bilimsel ismi anacardium occidentale olan çerez lezzeti, besin değeri ve dikkat çeken görünümü sayesinde kaju insanların ilgisini çekiyor. Fiyat konusunda Antep fıstığı ve bademle yarışan kajunun detaylarını şunlar oluşturuyor.

Kajunun Yetiştiği Yer Neresidir?

Popüler kuruyemişler arasına girmeye aday olan kajunun nerede yetiştiği tüketiciler tarafından merak ediliyor. Bu çerez tropikal iklimin hakim olduğu yerlerde yetiştiriliyor.

Kajunun ortaya çıktığı ilk yer Brezilya olarak biliniyor. Yetiştiren ırk olarak ise Portekizliler anılıyor. Brezilya dışında bu kuruyemiş Afrika, Hindistan, Vietnam ve Ekvator çevresinde üretiliyor. Kajunun günümüzde en fazla üretildiği yer ise Hindistan olarak biliniyor.

Kajunun Besin Değeri Nedir?

Kuruyemiş türleri arasında bulunması kajunun besin değerinin merak edilmesini sağlıyor. 1 tane kajunun kalorisi ise 11 kalori olarak ifade ediliyor. Yağ oranı ise 47 gr olarak ifade ediliyor. Bu nedenle yağlı kuruyemiş türleri arasında kabul ediliyor.

Besin değeri 11 kalori olan kajunun içerdiği vitaminler de çeşitlilik gösteriyor. Buna göre kajuda B12, E, C, B6 ve K vitaminleri bulunuyor. Bunun dışında kuruyemişin içerisinde magnezyum, tiamin, potasyum ve sodyum gibi mineraller yer alıyor.

Kajunun Faydaları Nelerdir?

Kajunun hem çiğ olarak hem de kavrulmuş olarak tüketilmesi mümkün oluyor. Kuruyemiş olarak tüketilebileceği gibi yemek ve salatalarda da tercih edilebiliyor. Bunda kajunun insanlara faydalı olmasının etkisi bulunuyor.

Yapılan araştırmalara göre kajunun faydaları şunlardan oluşuyor;

  • Protein bakımından zengin olduğu için tok kalmayı sağlıyor.
  • Besin değerlerinin yüksek olması sebebiyle sağlıklı beslenmeye yardımcı oluyor.
  • Kemik sağlığı üzerinde olumlu etki barındırıyor.
  • Beynin çalışmasına katkı sağlıyor.
  • Lif içeren kuruyemişler arasında bulunduğu için sindirim sağlığının korunmasını sağlıyor.
  • Kajunun antioksidan içermesine bağlı olarak vücut direncini artırdığı ve hastalıklara karşı koruduğu biliniyor.

Ancak insanlar tarafından aşırı tüketilmemesi gerekiyor. Aşırı tüketime bağlı rahatsızlıkların ortaya çıkması mümkün oluyor.

Kajunun Kullanım Alanları Nelerdir?

Kajunun en yaygın kullanımı kuruyemiş olarak kavrulmuş şekilde tüketilmesi oluyor. Bunun dışında çiğ hali salatalarda, hamur işlerinde ve tatlılarda kullanılabiliyor.

Türkiye’de kullanım alanı gelişmemiş olan kajunun yurt dışında yağı ve sütü hazırlanarak kullanılıyor. Bunun dışında ezmesi yapılarak yemeklere lezzet katıyor.

Kajunun Zararı Var Mı?

Kajuyla ilgili merak edilen konular arasında kuruyemişin zararı olup olmadığı bulunuyor. Kajunun aşırı tüketilmesi durumunda kişilerin ishal rahatsızlığı ile karşılaşması mümkün oluyor. Bunun dışında aşırı tüketimde kolesterolün artmasına neden oluyor. Ayrıca fazla tüketime bağlı olarak tansiyon yükselmesine neden olabiliyor.

Kajunun Fiyatı Ne Kadar?

Kajunun fiyatı çiğ veya kavrulmuş olmasına göre değişiyor. Çiğ kajunun fiyatı kavrulmuşa göre daha düşük oluyor. Bunun dışında kuruyemişin alınacağı miktar fiyatın oluşumunu sağlıyor.

Kajunun satın alınması ise 100 gr, 200 gr, 250 gr veya 500 gr şekillerinde görülebiliyor. Bunun dışında satın alınacak kuruyemiş firması tarafından belirlenen miktarlarda satışa sunulabiliyor. Ayrıca diğer kuruyemişlerle birlikte kokteyl şeklinde de satışa sunulabiliyor.

En taze kuruyemiş çeşitleri için hemen tıklayın.

*Tanıtım yazısıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.