Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 23°C
Yağmurlu
Sinop
23°C
Yağmurlu
Cts 29°C
Paz 30°C
Pts 28°C
Sal 26°C

İŞTE SİNOP’A YAPILMASI PLANLANAN ‘KAYAK MERKEZİ’ HİKAYESİ!

Sinop’ta kış turizmi ile ilgili olarak 2011 yılında yapılan proje, ‘o yıl fazla kar yağmadı’ denilerek iptal edildi ve proje parasının İl Özel İdare tarafından iki ilçeye aktarıldığı öğrenildi.

İŞTE SİNOP’A YAPILMASI PLANLANAN ‘KAYAK MERKEZİ’ HİKAYESİ!
2 Şubat 2024 12:36

Sinop Valiliği’nin ‘Dört Mevsim Kış Turizmi’ çıkışı yapmasından sonra, kentte kış turizmi ile alakalı bir çalışma olup olmadığını Flaş Haber olarak araştırdık. 2011 yılında Dıranaz dağında kayak merkezi için etüt çalışmalarının yapıldığı, İl Özel İdaresi, kayak merkezi için ayrılan bütçeyi, Ayancık İlçesi’nde yüzme havuzu ve Erfelek İlçesi’nde halı saha yapılması için aktardığı öğrenildi. Konu ile ilgili konuşan Sazlı ve Akbaş Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği eski Başkanı Ali Sönmez, önemli açıklamalarda bulundu.

SİNOP KIŞ TURİZMİNE UYGUN!

Ali Sönmez, valiliğin kış turizmi tanıtımına vurgu yaparak; “Valiliğin Sinop’ta Sinop’un Dört köşesinde turizmle ilgili bir şeyler duyduğumda heyecanlanmıştım. O zamanın Gençlik ve spor il müdürü Gürsel Öztürk’le tanıştık. İşte Gürsel bey olsun, dönemin valisi olsun. Zeki Şanal zamanında başlamıştık. Bize güzel hizmetler de verdiler desteklerde verdiler. Yazın haricinde kışın ne yapabiliriz diye düşündük. Bakın burası samimi söylüyorum Türkiye’de çok güzel yerler var ama özellikle Sinop’ta bu bölgede özel bir yer.

KAYAK MERKEZİ İÇİN ETÜT ÇALIŞMASI YAPILMIŞTI!

Bulunduğumuz yer zannedersem 30 km’lik bir alanda Çakıldak ’tan yukarda Bürnük’ten aşağıda böyle bir kar turizmi kar olduğu için dedik ki biz buraya bir turizm kayak merkezi yapalım dedik biz bunun fikirlerini de yaptık. Zaman Gürsel Bey dedi ki biz burada izcilik okulu yapalım dedi. Kayak merkeziyle ilgili projeyi de kendisi yaptığı için yazılarını yazdı zannedersem 2011 idi oralara gitti bu çalışmalar. Bu bölgenin ne kadar gece gündüz yaz kış güneş aldığını, yağış aldığıyla ilgili bir tane toplam merkezi diye bir şey yaptı Gürsel Bey. Onların hepsini toparladılar ve en sonunda proje aşamasına geldi. Bizde çok beğendik ama biz bunu nasıl hayata geçirebiliriz onlarda bizden destek istedi, vatandaşlara da anlattık. Gürsel bey bize bu projeyi hazırlamış, dedi ki böyle bir şey yaptım ben bunu sundum. Baktığımızda burada eski Karayolları binası var. Bu yol kapandıktan sonra atıl bir vaziyete gelmişti. Dedi ki bu binayı otele çevireceğiz. Bunun karşısına da 750 m boyunda eğitim amaçlı, bir yer yapacağız.”

O YIL KAR YAĞIŞI AZ DİYEREK İPTAL ETTİLER!

Sönmez, kayak merkezinin neden iptal edildiği ile ilgili olarak şunları söyledi; “Gürsel bey yazışmalar sonunda buraya 1 milyon lira bir para geldiğini, Özel İdarenin kasasına yatırıldığını bir bütçenin ayrıldığı söyledi. Biz bunu üyelerimize de anlattık yer sahiplerine de anlattık. Zorluk çıkarmayın özelleşecekse paranızı alacaksınız dedik. Onlarda tamam dedi ama sonra duyduk ki o sene kar biraz az oldu Palandökene dahi taşımalı kar yaptılar. Bu projeyi buraya kar yağmadığından dolayı iptal ettiler. O zamanın il genel meclis üyesi Abdullah batur vardı. Uğur Giresun o zaman meclis başkanıydı. Nasıl olur dedik niye böyle oldu bu sene yağmazsa seneye yağar dedik. Valla ben bilmem, böyle oldu iptal oldu dedi.”

DÖNEMİN MÜDÜRÜ MUSTAFA ÇELİK OLUNCA PROJE BİRDEN DURDU!

Gençlik ve Spor Müdürü değişikliği olunca projenin durduğunun altını çizen Sönmez; “O arada Gürsel beyde değişti.2012 yılında Gürsel Bey görevden ayrıldı. Onun yerine Mustafa Çelik geldi. Mustafa bey zamanında da bu projeler birdenbire durdu. İşte kar yağmıyor, o bahaneyle proje durdu ama o ayrılan bütçenin özel idare kasasında olduğunu söylediler.

KAYAK MERKEZİNİN BÜTÇESİ İLÇELERE AKTARILMIŞ!

Proje iptal edildikten sonra şunu duyduk o paranın Erfelek’te bir halı sahaya, Ayancık’ta da bir yüzme havuzuna aktarıldığını duyduk. Bununla ilgili il genel meclisinin meclis tutanakları var. Az önce de bahsettim rahmetli Abdullah Batur’un oradaki tutanakta şehri vardı. Dedik ki ne oldu bize proje iptal oldu dediler, ama o kar yağmaz denilen bu soğuksu bölgesine, bölgesel olarak ne kadar yağmur aldığını ne kadar güneş aldığını ne kadar kar yağdığını, soğuksuya dikilen bir aletle cd de dahil bunun raporları Gençlik Spor İl Müdürlüğündedir. Gürsel bey bize bunu gönderdi. Bende de bunun yazışmaları var. Yani o gün yaklaşık 10 yıldır geçmiştir.10 yıl önce yapılması gereken kayak merkezi, o günkü insanların günahını almayalım ama zevkiyle mi veya başka yerlere kaydırma mı diyelim. Sinop’tan gelip lastik yakanlar mı dersiniz ailesiyle gelenleri mi dersiniz, şuralara eğer o günkü iptal olmuşsa bundan sonrada vali beyin dediği gibi eğer Sinop’un dört köşesinde böyle turizm aranıyorsa köşelerin bir tanesi burası olması lazım. Gürsel Öztürk gittikten sonra bu olaylar bıçak gibi kesildi. Hakikaten çok üzüldük.” Dedi.

 

YORUMLAR

  1. Rahmani dedi ki:

    Yolu olmayan doğru dürüst yönetilmeyen bir şehirde kış sporu ne çok güldüm Allah razı olsun sizden

  2. Ercüment Tahir Bilgiç dedi ki:

    Sinop umuzu hak ettiği değerlerine kavuşturmak nereye nasıl projelerin yapılacağı ile ilgili yetki ve idare sahibi o projeyi açıklayıp sonrada yapmaktan vazgeçenlerdir sebebini araştırsanız bile sinopu muzun ileriye gitmesini istemeyen kendi menfaatleri doğrultusunda hareket eden siyasi iradedir umarım bu durum düzelelir