İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası 80. Yılını AKM’deki Unutulmaz Bir Geceyle Kutluyor
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, AKM’de 80. yılını unutulmaz bir geceyle kutluyor. Eşsiz müzik şöleni sizleri bekliyor!
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), DenizBank’ın 21 yıldır sürdürdüğü desteğiyle, kuruluşunun 80. yılını anlamlı bir etkinlikle anacak. 12 Aralık tarihinde Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda düzenlenecek program, orkestra tarihinin önemli bir kesitini sanatseverlerle buluşturacak.
Orkestra Tarihine Dair Panel
Kutlama kapsamında, İDSO’nun 80 yıllık geçmişine odaklanan bir panel gerçekleştirilecek. Moderatörlüğünü Serhan Bali’nin yapacağı oturumda, İDSO Orkestra Şefi Hasan Niyazi Tura, orkestra şefi Rengim Gökmen, müzik yazarı ve emekli İDSO sanatçısı Aydın Büke ile emekli İDSO sanatçısı Nazım Acar, orkestranın kuruluşundan günümüze uzanan gelişimi, repertuvar geleneği ve Türkiye’nin müzik kültüründeki yeri üzerine değerlendirmelerde bulunacak. Panelde ayrıca, orkestranın Cumhuriyet dönemi itibarıyla üstlendiği sanatsal görevler kapsamlı biçimde ele alınacak.
80. Yıl Konseri Programı
Panelin ardından Mümtaz Murat Cem Orhan yönetiminde gerçekleştirilecek 80. yıl konseriyle gece taçlandırılacak. Konser programı, orkestranın kurucusu ve Cumhuriyet dönemi müziğinin önde gelen isimlerinden Cemal Reşit Rey’in ülkemizin müzikal kimliğini yansıtan “Türkiye Senfonik Rapsodisi” adlı eserinden seçmelerle başlayacak.
Konserin ikinci bölümünde ise besteci ve piyanist Fazıl Say tarafından İstanbul’un çeşitli unsurlarından ilham alınarak oluşturulan “İstanbul Senfonisi Op.28” seslendirilecek. Bu eserde, vurmalı çalgılar sanatçısı Aykut Köselerli, ney icracısı Burcu Karadağ ve kanun sanatçısı Hakan Güngör solist olarak orkestraya eşlik edecek.
Programda, Cemal Reşit Rey’in “Türkiyem” eserinden bölümler ve Fazıl Say’ın “İstanbul Senfonisi” ardışık şekilde sunulacak olup konser arasında herhangi bir ara verilmeyecektir.
Kaynak: BYZHA