Halkbank Aktif Büyüklüğünde 4,3 Trilyon TL Barajını Aştı
Halkbank, aktif büyüklüğünde 4,3 trilyon TL barajını aşarak finans sektöründe güçlü konumunu sağlamlaştırdı.
Halkbank, 2025 yılının son çeyreğinde aktif büyüklüğünü önemli oranda artırdı. Banka, bir yıl içinde aktiflerini %43’lük yükselişle 4,3 trilyon TL seviyesine taşıdı ve nakdi ile gayri nakdi kredilerde 3,2 trilyon TL hacme ulaştı. Bu ilerlemeyle ekonomiye sağlanan destek devam etti.
Finansal Performans ve Kredi Politikaları
2025 yılı sonunda Halkbank’ın nakdi kredileri %36 büyüyerek 2 trilyon TL’ye ulaşırken, gayri nakdi krediler %47 artışla 1,2 trilyon TL oldu. Böylece toplam kredi hacmi %40 artış gösterdi. Mevduat hacmi ise yıl içinde %46 artarak 3,5 trilyon TL seviyesine çıktı. Banka’nın özkaynakları da %43 artışla 218 milyar TL’ye yükseldi. Menkul değerler portföyü ise %52 büyüyerek 1,2 trilyon TL’ye ulaştı.
Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, 2025 yılında kaynakların seçici alanlara yönlendirildiğini, kredi büyümesinin dengeli şekilde yönetildiğini ve likidite ile sermaye yapısının güçlendirildiğini ifade etti. Ayrıca, ödeme güçlüğü yaşayan firmalara yönelik kredi yapılandırmalarına devam ederek ekonominin dengesine katkıda bulunduklarını belirtti. Arslan, risk yönetimi sayesinde takipteki kredi oranlarını düşük ve kontrol altında tuttuklarını vurguladı.
KOBİ ve Girişimcilere Verilen Destekler
2025 sonunda esnaf kredi bakiyesi, bir önceki yıla göre %20 artışla 320 milyar TL’ye çıktı. Esnaf kredilerinin KOBİ kredileri içindeki payı %33’e ulaşırken, kredili esnaf sayısı 774 bine yükseldi. KOBİ kredilerinin toplam nakdi krediler içindeki payı ise %48 oldu. KOBİ kredi hacmi 961 milyar TL seviyesine çıkarak Banka, KOBİ finansmanında pazar liderliğini sürdürdü.
Kadın girişimcilere özel olarak sağlanan Kredi Destek Paketi kapsamında, 2021’den beri yaklaşık 268 bin kadın girişimciye toplamda 125 milyar TL tutarında destek verildi. Türkiye genelindeki kadın girişimci kredilerinin üçte biri Halkbank aracılığıyla kullandırıldı.
Genç girişimcilere yönelik finansman da önemli oranda artırıldı. Banka, 236 bin girişimci müşteriye toplam 41 milyar TL kredi sağladı ve bu kredilerin %46’sını 35 yaş altı gençlere tahsis etti. Gençlere özel geliştirilmiş Genç İşi Kredisi, İlk Adım Kredisi ve Tekno Girişimci ürünleriyle destek sunuldu. Ayrıca, 5000’den fazla gencin katıldığı Gençİz Zirvesi’nde KGF Kefaletli Gençİz Kredisi tanıtıldı.
Halkbank, kadın ve genç girişimcilerin gelişimini desteklemek üzere eğitim ve dayanışma programları ile toplumsal faydayı gözeten projeler yürütmeye devam ediyor. Üniversiteler, kamu kurumları ve özel sektör iş birlikleriyle sürdürülen “Üreten Kadınlar Buluşmaları” ve “Kadın Acentelerle Büyüyoruz” gibi girişimler bunun örneklerindendir.
Genel Müdür Osman Arslan, sürdürülebilir büyüme hedefi doğrultusunda reel sektöre ve girişimcilere destek vermeye devam edeceklerini, 2026 yılında da ülkenin Orta Vadeli Ekonomi Programı ve “Aile ve Nüfus 10 Yılı” vizyonu ile uyumlu projelerle ekonomiye katkıda bulunacaklarını açıkladı.
Kaynak: BYZHA